2012.
október
01. 19:46

Özvegyi nyugdíj: mégis csökkentik

Címkék:
EMMI A megváltozott munkaképességűek új ellátórendszerének bevezetésével változatlan összeget vagy akár többet is kaphatnak azok, akiknek az özvegyi nyugdíjuk mellett járó szociális járadékát még tavaly állapították meg. Akiknek viszont már 2012-ben állapították meg a rokkantsági, rehabilitációs ellátását, azok csak csökkentett mértékű özvegyi nyugdíjat kaphatnak.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkársága az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében azt írta: a parlament döntése értelmében változatlan marad vagy emelkedik az özvegyi nyugdíjuk azoknak, akik 2011. december 31-én az özvegyi nyugdíj mellett átmeneti járadékban vagy rendszeres szociális járadékban részesültek.

A megváltozott munkaképességűek új ellátórendszerének bevezetésével az özvegyi nyugdíjra és a korábbi rendszeres szociális járadékra jogosultak között vannak olyanok is, akik számára magasabb összegű ellátást jelentett az ez év január elsejétől hatályos törvényi változás. Ők - szeptember elsejéig visszamenőleg - a magasabb összegű ellátást fogják megkapni. Ez a változás összesen 8827 embert érint.

A parlament által most elfogadott módosítás azonban nem érinti azokat, akiknek a rokkantsági vagy rehabilitációs ellátását, illetve az özvegyi nyugdíját 2012. január elseje után állapították meg. Számukra a teljes összegű rokkantsági, rehabilitációs ellátás mellett csak 30 százalékos mértékű özvegyi nyugdíj folyósítható.

A szociális államtitkárság kiemelte: "a rokkantsági rendszer átalakításának egyik legfontosabb célja, hogy a megváltozott munkaképességűek közül azok, akik dolgozni tudnak, minél többen részesülhessenek komplex rehabilitációban és ezáltal visszatérhessenek a munkaerőpiacra".

Forrás: MTI
 

Vissza
2011.
augusztus
16. 10:52

Özvegyi nyugdíj: kinek , mikor, hogyan?

Özvegyi nyugdíj: kinek , mikor, hogyan? A társadalombiztosítási nyugdíjrendszer keretében járó hozzátartozói nyugellátás az özvegyi nyugdíj, az árvaellátás, a szülői nyugdíj, valamint a baleseti hozzátartozói nyugellátások, az özvegyi járadék.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART