2009.
november
03. 19:12

Páfrányfenyő az elbutulás ellen?

Címkék:
páfrányfenyő A páfrányfenyő (ginkgo biloba) fokozza az agy vér- és oxigénellátását, javítja a szellemi teljesítőképességet, alkalmas időskori memóriaproblémák kezelésére és roboráló szerként is alkalmazható.

A páfrányfenyő segítségével az érrendszer meszesedéssel járó elváltozásai is lassíthatók. A főként a koros embereket kínzó alvászavarokra is jótékony hatást gyakorol. A növény segíti a megkerülő vagy új összekötő érszakaszok megnyílását. Ha például az érpálya valahol erősen beszűkült vagy elzáródott, és emiatt az adott terület vérellátása rossz, a ginkgo biloba készítmények hatására új utak (söntök) nyílhatnak meg, ami segíti a szövetek normális anyagcseréjét. Tehát az agy csökkent vagy kiesett funkciói javulnak.

Hogy milyen mértékben javul az Alzheimer-kór okozta elbutulásban szenvedők állapota az olyan gyógyszerek szedésétől, amelyek ginkgo-kivonatot tartalmaznak, még nem teljesen tisztázott. A rendelkezésre álló tanulmányok egymásnak ellentmondó eredményeket mutatnak. A német Egészségügyi Gazdaságossági és Minőségi Intézet (IQWiG) beszámolója szerint olyan betegek, akiket 16 hétnél tovább kezeltek ginkgót tartalmazó készítményekkel, napi feladataikat jobban oldották meg, mint a placebót szedők. A különbség azonban, két korábban készült tanulmány szerint, csekély. Ráadásul a legújabb klinikai összehasonlítások szerint az Alzheimer-kór okozta demenciában szenvedők memóriája a ginkgo biloba hatására nem javult jelentősen.

Szakemberek szerint azonban a ginkgo-kivonat mindenképpen megér egy próbát, különösen akkor, ha a betegek agyi tároló funkciójának javításához más gyógyszerek nem adhatóak.
 

Forrás: Kosár fogyasztóvédelmi magazin

Vissza
2009.
október
23. 20:09

Az idősek védettebbek a H1N1 vírussal szemben

Azok az emberek, akiknek a szervezete már találkozott a szezonális influenza vírusával (akár úgy, hogy beteg volt, akár úgy, hogy oltást kapott), egyfajat immunitást szereztek. Ez némileg védi őket az új típusú influenza ellen is - állítják amerikai kutatók.
Tovább
2009.
október
23. 21:04

Jó memória minden életkorban

Jó memória minden életkorban Nem kell beletörődnünk abba, hogy egyre több dolgot felejtünk el, hogy például nem találjuk a kulcsot, vagy nem tudjuk, miért jöttünk a boltba. Bármilyen korúak vagyunk is, tehetünk valamit azért, hogy jobb legyen az emlékezőképességünk.
Tovább
2009.
október
05. 11:47

Több mint harmincezren kaptak méltányossági nyugdíjemelést

Szeptember végéig 20 ezer nyugdíjas kapott egyszeri segélyt, 36 ezren részesülhettek havi 2 és 5 ezer forint közötti méltányossági nyugdíjemelésben, 866 ember méltányossági nyugdíjban - közölte a kormányszóvivő. Budai Bernadett a kormányszóvivői tájékoztatón elmondta: a méltányossági nyugdíjemelésben részesültek közül mintegy 9 ezren ezelőtt még soha nem kaptak ilyen segítséget. Az emelés egy főre jutó átlaga közel 3.200 forint volt.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART