2012.
május
23. 16:01

Panaszmintát készített a DK a magánpénztártagoknak

Alkotmánybíróság Az Alkotmánybíróságnak benyújtható panaszmintát készített a Demokratikus Koalíció (DK) azoknak, akik kitartottak magán-nyugdíjpénztári tagságuk mellett. A DK erről kedden közleményben tájékoztatta az MTI-t, jelezve, hogy ügyvédi képviseletet is biztosítanak azoknak, akik az Ab-hoz fordulnak.

Megjegyezték, sajnálatos, hogy az Ab nem hozott időben döntést a magán-nyugdíjpénztári rendszer felszámolását célzó törvényekről, noha számos indítvány kérte ezt, így ma már - alkotmányjogi panasszal - csak az érintettek kérhetik a testület eljárását.

Az ellenzéki párt közleménye szerint bár százezren a kormányzati "zsarolás" ellenére is kitartottak magánpénztári tagságuk mellett, azzal, hogy a kormány úgy döntött, esetükben megszűnik a kötelező magán-nyugdíjpénztári tagdíjfizetés, a pénztártagok által fizetett tízszázalékos nyugdíjjárulék pedig az állami nyugdíjkasszába kerül, pénzügyileg ellehetetlenítette a fennmaradó magánnyugdíj-pénztárakat.

A DK úgy ítéli meg, ez a tavalyi év végén elfogadott módosítás utólag kérdésessé tette a továbbra is a magánpénztári rendszerben maradó több mint hetvenezer ember döntési szabadságát, és megfosztja őket jogszerűen felhalmozott megtakarításuktól.
A beadvány emellett arra is hivatkozik, az év elejétől hatályos szabályozás változatlanul fenntartja, hogy a társadalombiztosítási nyugdíjrendszer keretei között a pénztártagok alacsonyabb összegű nyugdíjra jogosultak, mint a kizárólag ott biztosítottak, annak ellenére, hogy ők is azonos, tízszázalékos nyugdíjjárulékot fizetnek.

Forrás: MTI

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART