2012.
június
27. 15:30

Pártpolitikától mentes demonstráció a rokkantak jogaiért

Címkék:
Rokkant jelzés Civil kezdeményezésre, több civil szervezet részvételével, „Demonstráció a rokkantak, elesettek, fogyatékkal élők, idősek jogaiért!" elnevezéssel több napos tüntetésre kerül sor július 1. és 5. között Budapesten, a Hősök terén.

A pártpolitikától mentes rendezvényen a részt vevő civilek és civil szervezetek fel kívánják hívni a hazai és a nemzetközi közvélemény figyelmét a volt rokkantnyugdíjasokat, súlyos betegeket, fogyatékossággal élőket sújtó embertelen kormányzati intézkedésekre. A demonstráció szervezői elfogadhatatlannak tartják a rokkantnyugdíj eltörlését. A helyébe lépő rendkívül alacsony - sok esetben 28 ezer forintos (kb. 100 euró) – összegű havi ellátás az életben maradáshoz is kevés, nemhogy gyógyszerre, álláskeresésre jutna belőle.

„Elvárjuk a kormánytól, hogy kérjen bocsánatot az ártatlanul csalónak nevezett beteg emberek százezreitől. Kérjük továbbá, hogy állítsa vissza a társadalombiztosításon alapuló, kiszámítható rokkantsági nyugdíjat, és alakítson ki egy elfogadható rehabilitációs rendszert" - hangsúlyozzák a szervezők, akik emellett követelik, hogy vonják vissza az embertelen felülvizsgálatokat megalapozó rendeletet és biztosítsák a valós orvosi, rehabilitációs szempontok érvényesülését.

A civil szervezők kérnek minden érintettet, akinek az egészségi állapota és egyre romló anyagi helyzete lehetővé teszi, hogy vegyen részt a demonstráción. Rajtuk kívül várnak mindenkit, aki belátja, hogy ez nem csak a tartós betegek, a fogyatékossággal élők ügye, hanem minden, járulékait tisztességesen befizető dolgozóé, az egész magyar társadalomé. A demonstrációra várják a kormány politikusait, az országgyűlési képviselőket, a szakszervezetek, az egyházak, az orvosok és a nagykövetségek képviselőit.

Július elsején, a 14 órakor kezdődő rendezvényen felszólal Seres Mária, a Civil Mozgalom elnöke, Árok Kornél, a Szövetség az Egységes Magyarországért (SZEM) Párt alapítója, Tóth Imre Miklós, a Borsodi Éhségmenet ötletgazdája, Kalmár Szilárd, a Munkások Újságja főszerkesztője, Nagy Navarro Balázs, a Tiszta Kezek Mozgalom alapítója, Hegedüs Lajos, a MEOSZ elnöke, valamint a bejelentkező civil szervezetek képviselői.

A következő napokban a szociális ügyekkel, az egészségüggyel és a foglalkoztatási ügyekkel foglalkozó országgyűlési képviselők fórumára, illetve a fogyatékossággal élő emberek helyzetének bemutatására kerül sor. A rendezvény nem politikai megmozdulás, hanem a közös felelősségről és a szolidaritásról szól, a szervezők kérik a résztvevőket, hogy tartózkodjanak minden pártjelkép használatától.

Forrás: Közelkép Hírügynökség

Vissza
2012.
május
25. 15:22

A rokkantak jogaiért tüntettek a fővárosban

A rokkantak jogaiért tüntettek a fővárosban A rokkantak és az elesett emberek jogaiért tüntettek civil szervezetek és magánszemélyek a Magyar Szociális Fórum és Szolidaritás mozgalom felhívására pénteken a fővárosban a Fidesz Lendvay utcai székháza előtt.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART