2011.
december
06. 16:00

Pénzen sem lesz már Magyar Köztársaság

Címkék:
kétszáz forintos Megváltozik az új, forgalomba kerülő magyar pénzérmék felirata, miután 2012 január 1-jével az ország hivatalos megnevezése Magyar Köztársaságról Magyarországra változik - tájékoztat a Magyar Közlöny legfrissebb, hétfői száma.

A változtatást a Magyar Nemzeti Bank elnöke rendelte el.

Az új kibocsátás az 5, a 10, a 20, az 50, a 100 és a 200 forintos címletű érméket érinti. A jövő év január 1. után vert érmék hátoldalán már a Magyarország felirat lesz olvasható.
A felirat, az ország hivatalos nevének megváltoztatása a már forgalomban lévő érméket nem érinti, azokat a jegybank nem vonja be, a "Magyar Köztársaság" feliratú érmék továbbra is törvényes fizetőeszközök maradnak. A változás folyamata igen lassú lesz, hiszen e címletekből eleve sok érme van forgalomban, így az új érmék csak lassan nyerhetnek majd teret - jegyzi meg az MNB.

A közlemény szerint kizárólag a 2012-től gyártandó érméken szerepel az új megnevezés, a bankjegyeken nincs országnév (csak a "Magyar Nemzeti Bank" felirat), így azok eleve nem érintettek ebben.

Az országnév-változásnak a jegybank tájékoztatása szerint csak egyszeri költsége van (összesen nagyjából 5 millió forint tervezési, szerszámgyártási költség), amely eltörpül az évente a forgalom bővülése, illetve a forgalomból kicsapódó érmék miatt szükséges utángyártás milliárdos nagyságrendű költségei mellett - teszik hozzá.

Forrás: Nyelv és Tudomány

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART