2011.
december
08. 16:41

Pénztári tagok nyugdíja: az Ab megoldása, hogy nincs megoldás?

Alkotmánybíróság Több törvényi változás is plusz feladatot ró az Alkotmánybíróságra, mely a magánnyugdíjpénztárak ügyében majd' egy éve döntésképtelen. Elképzelhető, hogy a helyzetet úgy oldják meg, hogy sehogy sem oldják meg - 2012-től ugyanis nem kell már foglalkozniuk a korábbi beadványokkal.

Több jogszabályváltozás is tétlenségre késztetheti az Alkotmánybíróságot a nyugdíjpénztári beadványok ügyében. Mint arról korábban már beszámoltunk, az Ab előtt még több beadvány is van azzal kapcsolatban, hogy jogos-e a magánnyugdíjpénztáraknál maradó nagyjából 100 ezer tag nyugdíjigénye az állammal szemben.

A nyugdíjreform első felvonásában a kormány közel 100 ezer embert "kizárt a nyugdíjrendszerből", vagyis ők bár eleddig fizettek nyugdíjjárulékot, sőt később nyugdíj-hozzájárulást is és szociális adót is fognak, számukra az állam nem fog majd nyugdíjat utalni. A járulék után tehát járadék majd nem jár - az Ab előtt heverő beadványok épp azt kifogásolják, hogy az átnevezés miatt a közteher "minősége" nem változott, vagyis igenis érvényesíthető az után a jogosultság.

Új körülmények

Az Alkotmánybíróság azonban majd' egy éve nem hozott döntést az ügyben. A reálhozamok nyári kiutalása után már vélhetően a kasszák sem reménykedhettek sok mindenben. Az immár 15 főre bővült grémiumnak a jogszabályi változásokkal járó újabb körülményeket is figyelembe kell immár vennie.

A legfontosabb, hogy a korábbi egészségbiztosítási járulékot, a munkaerő-piaci járulékot és a nyugdíj-hozzájárulást (azt megelőzően nyugdíjjárulék) összevonták egy adónembe. Az így létrejövő tulajdonképpeni "nyugdíjadó" után az állam nem köteles minden egyes befizetőnek járadékot fizetni - ez is belekerült a T. Ház által november végén megszavazott salátatörvénybe. A törvényalkotó a 27%-os szociális hozzájárulási adó eme kitételével máris nyomatékosította, mit gondol az állam a pénztári tagok nyugdíjjogosultságáról.

Ráadásul az Ab jogköreit újraszabó törvény szerint a testület adókat érintő kérdésben nem hozhat döntést - ezt a helyzetet is mérlegelni kell a Donáti utcában. A testület ráadásul hamarosan szünetre megy, azután pedig 2012-ben szintén egy új törvényi előírás miatt már nem is hozhat döntést az említett beadványok ügyében.

Majdnem kimondták

Holott augusztus végi ülésén a taláros testület közel került hozzá, hogy kimondja a nyugdíjreform pénztárakkal kapcsolatos új szabályozásának alkotmányellenességét - elsősorban a nyugdíjjárulék átnevezéséről és a maradó pénztártagok nyugdíjigényéről szóló passzusokat. A régi összetételű Alkotmánybíróság két nap huzavona után akkor mégsem hozott döntést, úgy tudjuk csak akkor fogadták volna el a határozatot, ha egyöntetűen, különvélemény nélkül el tudják azt fogadni. Nem így lett. Az azóta 15 tagúra bővült bíróság még kétszer foglalkozott a témával, de döntést nem hozott, mint az közismert.

Forrás: Privátbankár

Vissza
2011.
február
18. 15:57

Nyugdíjpénztár: két héten belül tárgyalhatja az Alkotmánybíróság

Nyugdíjpénztár: két héten belül tárgyalhatja az Alkotmánybíróság A magánnyugdíjpénztár-választással kapcsolatban – a különféle szervezeteken és pártokon kívül – több mint 130 (!) magánszemély fordult az Alkotmánybírósághoz, hogy a grémium döntsön: alkotmányellenes-e vagy sem a törvény. Arról azonban hivatalosan senki nem ad tájékoztatást, hogy a jogszabályt mikor vizsgálja a testület. Márpedig az Alkotmánybíróságnál bevett eljárási taktika, hogy egy-egy politikailag kényes ügyet – időhúzásra játszva – elfektet, a testületet ugyanis nem kötelezi jogszabály arra, hogy egy adott időn belül döntést hozzon.
Tovább
2011.
május
03. 00:23

Nyugdíjpénztár: módosultak a törvények!

Nyugdíjpénztár: módosultak a törvények! A magán-nyugdíjpénztárakból visszalépő tagok vagyonának zavartalan átadása és a reálhozamok zökkenőmentes kifizetése érdekében az Országgyűlés hétfőn módosította a szabad nyugdíjpénztár-választás lebonyolításával összefüggő egyes törvényeket. A képviselők a javaslatot 281 igen és 50 nem szavazattal, tartózkodás nélkül fogadták el.
Tovább
2010.
november
24. 09:41

Nyugdíjpénztárak: a tulajdont továbbra is védi az Alkotmány

Nyugdíjpénztárak: a tulajdont továbbra is védi az Alkotmány A Stabilitás Pénztárszövetség szerint nyílt államosítási kísérlet a második pillér megszüntetése, a magánpénztári befizetések magántulajdont képeznek, amit az Alkotmány garantál - áll a szervezet állásfoglalásában.
Tovább
2011.
január
10. 13:07

Nyugdíjpénztárak: rendkívül kíváncsi lett a felügyelet

Nyugdíjpénztárak: rendkívül kíváncsi lett a felügyelet A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete havi rendszerességű tájékoztatásra kötelezett több magánnyugdíjpénztárat arról, hogy miként alakulnak a működés finanszírozására felhasználható tartalékaik.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART