2012.
január
07. 11:05

Perek ezrei indulhatnak Magyarország ellen

Címkék:
paragrafus Mintegy ezer felülvizsgálati kérelem érkezett meg az Emberi Jogok Európai Bíróságára a szolgálati nyugdíjak megszüntetésével kapcsolatban 2011. december 21-ig, a Független Rendőr Szakszervezet honlapján szereplő közlés szerint. A beadványok küldői februárban kaphatnak válaszokat.

 Január elsejével megszűntek a korhatár előtti nyugdíjak, így az 57 évesnél fiatalabb, már nyugállományba vonult rendészeti dolgozók csak személyi jövedelemadóval (szja) csökkentett összegű ellátást kaphatnak, amennyiben úgy döntenek, hogy nem mennek vissza dolgozni. Az érintettek a nyugdíj szolgálati járandósággá alakítása miatt - mint korábban ígérték - már nem itthon, hanem nemzetközi fórumokon keresik a törvény elleni fellépési lehetőségeket, egymás után nyújtják be a felülvizsgálati kérelmeket a strasbourgi emberi jogi bírósághoz.

Nem lesz pertársaság

A strasbourgi beadvány formanyomtatványát a szakszervezetek a Helsinki Bizottság jogászaival együtt készítették el. A Független Rendőr Szakszervezet (FRSZ) kérte a tagjaitól, hogy minél előbb, 2011 év végéig nyújtsák be kérelmüket, mert az Alkotmánybíróság eljárását újraszabályozó törvény 2012. január 1-jével változik, ami miatt a strasbourgi bíróság joggyakorlata is módosulhat.

Ott eljárás ugyanis csak úgy indulhat, ha valaki hazájában már minden jogorvoslati lehetőséget kimerített. A most január elsejétől hatályba lévő a nyugdíjat szolgálati járandóságra módosító törvény azonban a magyar állampolgároknak lehetővé tesz egy újabb jogorvoslati módot. Bárki úgynevezett alkotmányjogi panaszt nyújthat be akkor, ha valamilyen alkotmányellenes jogszabályi rendelkezés miatt közvetlenül, bírói döntés nélkül érte sérelem - részletezik a változást az FRSZ honlapján.

Az érdekvédelem részéről arra is felhívták a tagság figyelmét, hogy nem alakítanak pertársaságot. Ennek oka az, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága előtti eljárásban erre nincs jogi lehetőség. A Helsinki Bizottság strasbourgi bíróság joggyakorlatát ismerő nemzetközi szakjogászai azt valószínűsítik, hogy a hasonló keresetek közül a bíróság kiválaszt majd egyet és azt tárgyalja végig egy úgynevezett pilot eljárásban. Az egyedi döntés pedig irányadó lesz a többi, azonos tényállású ügyben is.

Milyen döntésnek milyen következményei lehetnek?

A Független Rendőr Szakszervezet honlapján vázolták azt is, hogy milyen döntéseket hozhat a bíróság, s azok mivel járhatnak. Abban az esetben, ha a bíróság szerint a nyugdíj szolgálati járandósággá való alakítása nem sérti az Emberi Jogok Európai Egyezményét, akkor a beadványokat elutasítja. Az ítélet ellen fellebbezni nem lehet, „más nemzetközi vagy hazai bírói fórum előtti sikeres igényérvényesítés esélyei pedig csekéllyé válnak.”

Ha a bíróság megállapítja az egyezmény megsértését, akkor: "kötelezheti az államot, hogy egyezzen meg az érintettel egy igazságos összegű elégtételben vagy saját maga határozza meg az elégtétel (kártérítés) összegét”. Amennyiben ez nem történik meg, akkor valamennyi beadványról egyenként dönt a bíróság. Ezzel együtt a Független Rendőr Szakszervezet illetékesei hangsúlyozták, hogy ha a bíróság helyt is ad a kérelemnek, az csak kártérítés megítélésével járhat, az érintett a nyugdíját nem fogja újra kapni.

Kiss Sándor, a Rendészeti és Közigazgatási Dolgozók Szakszervezetének alelnöke a hvg.hu-nak arról számolt be, hogy nála eddig 120-an jelezték, hogy a strasbourgi bírósághoz fordulnak, de a jelentkezések folyamatosak. Ugyanakkor, bár a törvényt elfogadta a parlament, a végrehajtásáról szóló rendelet még késik, így a nyugdíj megvonásáról sem értesítették még az embereket. „Érdekes az is, hogy miközben kértem visszavételemet az állományba, csak az biztos, hogy milyen ruhát kapok, az, hogy milyen munkát, az nem” - mondta a szakszervezeti vezető.

A hat szakszervezeten túl más érdekvédők is Strasbourghoz furdulnak, sőt igazuknak a luxemburgi székhelyű Európai Bíróságnál is érvényt szereznének, mondván, a szolgálati nyugdíj új szabályozásával a magyar állam megsérti az unió jogelveit. A Szolgálat és Becsület Érdekvédelmi Mozgalom előzetesen háromezer beadvánnyal számolt.

Forrás: hvg.hu

Vissza
2011.
június
06. 14:39

A rendvédelmi dolgozók újabb egyeztetéseket akarnak

A rendvédelmi dolgozók újabb egyeztetéseket akarnak Ismét tárgyalni szeretnének Orbán Viktor miniszterelnökkel a rendvédelmi dolgozók, mert nem hajlandóak elfogadni a kormány elképzeléseit a korkedvezményes nyugdíjról.
Tovább
2011.
június
08. 07:59

A rendvédelmiek egyszerűen meghalnak az öregségi nyugdíj előtt

A rendvédelmiek egyszerűen meghalnak az öregségi nyugdíj előtt Az 50 ezer belügyi nyugdíjasból 9 ezernél kevesebben vannak az 57-62 évesek, ugyanis a statisztikák szerint a belügyiek nem érik meg ezt a kort.
Tovább
2011.
július
27. 19:12

A rendvédelmisek még tárgyalnának, a BM már nem

A rendvédelmisek még tárgyalnának, a BM már nem Hiába puhítja a kormány a szolgálati nyugdíjjal kapcsolatos törvénymódosítási javaslatait, a rendvédelmi szakszervezetek számára ez mit sem ér akkor, ha a szolgálati nyugdíjat megszüntetik. Szakszervezeti vezetők szerint a kormány egyáltalán nem hátrált meg, sőt újabb javaslataik kedvezőtlenebbek, mint amelyeket korábban az asztalra tettek. Eközben szerdán újra egyeztetett a kormányzat az érdekképviselettel. A belügyi tárca a tárgyalásokat egyoldalúan lezártnak tekinti.
Tovább
2011.
szeptember
15. 03:32

Rendvédelmi mentori programot javasol az MSZP

Rendvédelmi mentori programot javasol az MSZP Az MSZP azt javasolja a kormánynak, a nyugdíjas rendvédelmi dolgozók "megsarcolása" és közmunkaprogramokban dolgoztatása helyett indítson rendvédelmi mentori programot.
Tovább
2011.
május
17. 15:03

Rendvédelmi petíció a Velencei Bizottságnak

Rendvédelmi petíció a Velencei Bizottságnak A szerzett nyugdíjak védelmében adott át petíciót kedden a fegyveres és rendvédelmi szakszervezetek "Hivatásunk Védelmében" nevű alkalmi koalíciójának sztrájkbizottsága a Velencei Bizottságnak, amely a napokban Magyarországon tájékozódik az új alaptörvényről.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART