2011.
május
18. 21:52

Perek tízezreire számíthat a kormány

BRDSZ logo A rendvédelmisek Strasbourghoz fordulnak, ha megvonják a korengedményes nyugdíjat. Nyílt levélben fordult a Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezete a parlamenti képviselőkhöz.

A levélben arra hívták fel a honatyák figyelmét, hogy felelősséggel tartoznak azon családok biztonságáért, jövőbeni kilátásaiért, amelyek megélhetését - a hatályos szabályok alapján jogosan járó szolgálati nyugdíjukat - egyik napról a másikra meg kívánják vonni. A BRDSZ kérdést intézett a képviselőkhöz, hogy véleményük szerint az állam felkészült-e esetleges polgári perek tízezreire.

A BRDSZ szerint az Európai Unióban példa nélküli, hogy 2011-ben csaknem 600 ezer korkedvezményes nyugdíjast kívánnak a munka világába, mint a nyílt levél fogalmaz, "kényszermunkába" visszaterelni. A BRDSZ szerint tervezett a módosításnak semmiféle alkotmányosan elfogadható indoka nincs, ugyanakkor nem vitatja a kormánynak és az Országgyűlésnek azt a jogát, hogy a szociális ellátórendszert a társadalmi igazságosságnak megfelelően alakítsa úgy, hogy tekintettel legyen a jelenlegi és jövőbeni forrásokra. Ezt azonban természetesen csak az Alkotmánybírósági határozatokban is kifejezett jogállami feltételek mellett teheti meg. A BRDSZ szerint a javaslatnak egyetlen célja az alkotmánybírósági kontroll megakadályozása.

A nyílt levél idézi a Helsinki Bizottság társelnökének nyilatkozatát, amely szerint a tervezett módosítás egy olyan rendelkezés, amely a már megszerzett nyugellátást az érintettre nézve jelentősen átalakítja, érdemben csökkenti vagy akár el is vonja. Az előreláthatóság hiánya miatt nyilvánvalóan nem felel meg a törvényesség strasbourgi értelemben vett követelményének, így tömeges egyezménysértést eredményezhet.

A strasbourgi emberi jogi bíróság előtt hasonló témában már született olyan precedens értékű ítélet, mely a családi élethez fűződő jog megsértését is megállapította. A kérelmező nem rendelkezett más jövedelemmel, a családi költségvetés alapja volt a perbeli ellátás, amelyet ráadásul beteg gyermeke gondozása miatt vett igénybe. Erre tekintettel a bíróság nem csak a tulajdonvédelem szabályainak sérelmét, hanem a magán- és családi élet tiszteletben tartásához való jog sérelmét is meg tudta állapítani a kérelmező korkedvezményes nyugdíjának megvonása kapcsán - áll a levélben.

A BRDSZ kérdéssel fordult az országgyűlési képviselőkhöz: hogy az általunk leírt ítélet ismeretében, fel tudja-e vállalni a magyar állam, hogy több tízezer per kerül a strasbourgi bíróság elé, annak ellenére, hogy ennek következményeire a szakszervezet felhívta a figyelmet.

Forrás: Hír24

Vissza
2011.
május
18. 14:41

"Nem lehet tömegeket visszazavarni a munka világába"

"Nem lehet tömegeket visszazavarni a munka világába" Rövid távon katasztrofális hatása lehet annak, ha a korkedvezményes nyugdíjasok egy részét visszaterelik a munkaerőpiacra - mondta az InfoRádiónak az MTA Közgazdaságtudományi Intézetének munkatársa. Simonovits András azonban hozzátette: hosszú távon lehetnek előnyei a lépésnek.
Tovább
2011.
május
17. 18:46

"Nem rendülhet meg százezrek egzisztenciája egyik napról a másikra"

"Nem rendülhet meg százezrek egzisztenciája egyik napról a másikra" Az LMP, egy kedden benyújtott országgyűlési határozati javaslatában azt kezdeményezi: a parlament szólítson fel három minisztériumot arra, hogy egy széles körű egyeztetés után dolgozzák ki a nyugdíjkoncepciót - írta az MTI-hez eljuttatott közleményében Scheiring Gábor és Vágó Gábor. A párt elképzelései szerint a nyugdíjrendszer átalakítására vonatkozó javaslatot a Nemzeti Erőforrás Minisztériumának, a Belügyminisztériumnak és a Nemzetgazdasági Minisztériumnak december 1-ig kellene beterjeszteni.
Tovább
2011.
május
18. 06:25

A KDNP szerint az ellenzék is felül akarta vizsgálni a kedvezményes nyugdíjakat

A KDNP szerint az ellenzék is felül akarta vizsgálni a kedvezményes nyugdíjakat A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) alelnöke szerint mindegyik ellenzéki párt 2010-es választási programjában szerepelt a negyvenes éveikben járók kedvezményes nyugdíj lehetőségeinek felülvizsgálata. Rétvári Bence azt mondta, hogy egy év alatt 180 fokot fordult az MSZP, az LMP és a Jobbik véleménye is a korai nyugdíjba vonulás kapcsán.
Tovább
2011.
május
18. 16:22

Két órán át tárgyaltak, de ezzel még nincs vége

Két órán át tárgyaltak, de ezzel még nincs vége Ismét egyeztettek a belügyminiszterrel a fegyveres és rendvédelmi szervezetek érdekképviseletei. Közös sztrájkbizottságuk eredetileg szerda délelőtt akarta bejelenteni cselekvési tervét a kormány intézkedései, illetve a korkedvezményes nyugdíjakat érintő tervezett alkotmánymódosítás ellen, de a tárca kedd esti meghívójára tárgyalóasztalhoz ültek.
Tovább
2011.
május
17. 19:58

MSZP a Fideszhez: "Önök lesznek a felelősök, ha robbanás következik"

MSZP a Fideszhez: "Önök lesznek a felelősök, ha robbanás következik" Az MSZP szerint eddig nem látott megszorításként és garanciális jogok megvonásaként értékelhető a korhatár előtti nyugdíjak felülvizsgálatára lehetőséget adó fideszes alkotmánymódosító javaslat. Tóbiás József, a szocialisták vezérszónoka az indítvány keddi parlamenti vitájában azt mondta: a kormánypárt tudatosan állít egymással szembe társadalmi csoportokat.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART