2011.
június
15. 11:46

Perli az ING a PSZÁF-ot: a cég szerint nem okoztak kárt a pénztártagoknak

Címkék:
ING Az ING Nyugdíjpénztár nem károsította meg a tagjait, és a pénztár pert indított az ennek ellenkezőjét állító PSZÁF ellen - erősítette meg Borza Gábor, az ING Nyugdíjpénztár igazgatótanácsának elnöke szerdán az M1 Ma reggel című műsorában.

Hozzátette: a nyugdíjpénztár augusztusban, amikor a tagjai jelentős része reálhozamot kap majd, tételesen tudja bizonyítani állítását. Megjegyezte: azoknak, akik nem csatlakoztak a magánnyugdíj-pénztári rendszerhez és az államiban maradtak, esélyük sincs arra, hogy reálhozamot kapjanak. Borza Gábor szerint a csatlakozók 80-90 százaléka jelentős, az infláció feletti reálhozamot kap majd, ez is bizonyítja, hogy a rendszer jól működik, azzal senki nem járt rosszul.

Az ING és a PSZÁF közötti vitáról azt mondta: az arról szól, hogy a vagyonkezelési díj sok vagy kevés. Példaként illusztrálva kifejtette: egy átlagos pénztártag, akinek 1 millió forintos volt az egyenlege, hozzávetőleg 87 ezer forint reálhozamot kap majd; a vita pár száz forintról szól, arról, hogy az érintett tag 87600, vagy 87800 forintot kaphatott volna. Közölte: ekkora tételről van szó, de szerinte maga a kérdés sem merül fel.

A Napi Gazdaság korábban azt írta: a PSZÁF négy magánnyugdíjpénztárnál is azt állapította meg: befektetéseiknél nem a tagok érdekeit képviselték; a hírbe hozott pénztárak az ING, az Aegon, az AXA és az OTP magánkasszája, amelyeknél a tagokat milliárdos nagyságrendű kár érte a PSZÁF szerint. A lapnak akkor az Aegonnál elmondták: a cég tudomásul vette a felügyelet megállapítását és a kérdéses összeget jóváírta a tagok számláján. Hangsúlyozták ugyanakkor, hogy a kifogásolt költséglevonás az összvagyon töredékét érintette, és szerintük a probléma abból eredt, hogy a jogszabályok folyamatosan változnak. Az AXA-nál is úgy látják, hogy a jogszabályok eltérő értelmezése miatt alakulhatott ki nézetkülönbség. A PSZÁF februári határozatának megállapításait az OTP magánnyugdíjpénztára megalapozatlannak tartotta, ezért bírósági felülvizsgálatot is kért, az ügyben jogerős döntés még nem született.

A felügyelet azt kifogásolta, hogy a pénztárak olyan - indokolatlan - közvetett befektetéseket eszközöltek, amelyek jelentős többletköltségeket okoztak, így negatívan befolyásolták az eszközértéket és ezen keresztül a nettó hozamot. A pénztáraknak a felügyelet előírta, hogy mutassák ki és utalják vissza a pénztártagoknak az indokolatlan közvetett befektetések okozta többletköltséget, az erre vonatkozó követelést közben érvényesítve a vagyonkezelővel szemben.

Forrás: hvg.hu

Vissza
2011.
március
09. 09:11

Vizsgálják a nyugdíjpénztárak gazdálkodását

		 Vizsgálják a nyugdíjpénztárak gazdálkodását A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal már megkezdte a magán-nyugdíjpénztárak gazdálkodásának vizsgálatát; terveik szerint a munka nagyobb részével még ebben az évben végeznek - közölte a Magyar Nemzettel a nyugdíjvédelmi megbízott.
Tovább
2011.
június
10. 10:02

Kétmilliárd csúszik a magán-nyugdíjpénztárak zsebébe

Kétmilliárd csúszik a magán-nyugdíjpénztárak zsebébe Akár kétmilliárd forinthoz is juthatnak a magánnyugdíjpénztárak annak köszönhetően, hogy a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete pontosította az állami nyugdíjrendszerbe átlépők követeléseinek átadásáról szóló határidőt - írja a Világgazdaság.
Tovább
2011.
június
08. 11:07

Nyugdíjperek jönnek

Nyugdíjperek jönnek Négy érintett magán-nyugdíjpénztárból három vitatja, hogy indokolatlan költségekkel terhelte volna meg tagjait. A PSZÁF áll a perek elébe - írja a Világgazdaság.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART