2011.
június
21. 19:38

Piacra szórja-e az állam az újdonsült részvényeit?

budapesti tőzsde Kockázatot jelenthet, ha az őszi újabb államadósság-csökkentés forrását esetleg a nyugdíjpénztárakból származó magyar részvények piacra "szórása" jelentené - vélekednek az elemzők, akik Orbán Viktor államadóssággal kapcsolatos bejelentésén nem lepődtek meg túlzottan.

A miniszterelnök bejelentette: a kormány keddi döntésével kilenc év után először jelentősen csökkentette Magyarország államadósságát, amely egy lépésben, 1.340 milliárd forinttal a GDP 81 százalékáról 77 százalékára csökken.

Barta György, a CIB Bank elemzője szerint a bejelentésnek nem volt komolyabb piaci hatása, mivel az adósságcsökkentés mértékét már korábban ismertette a miniszterelnök. Annak azonban komolyabb pozitív hozadéka is lehet, ha az őszi újabb lépések nyilvánosságra kerülnek. Hogy ezek mik lesznek arról egyelőre csak találgatni lehet - tette hozzá. Nem tartotta kizártnak azonban, hogy a nagy állami vállalatok, például a MÁV adósságának konszolidációját is tartalmazza majd az akkori kommunikáció. Esetleg egy adósság visszavásárlás sem zárható ki, de ma még homályos a következő lépés - hangsúlyozta.

Mindenesetre Barta György szerint, ha lesz valami meglepő a "kormány tarsolyában" ősszel, arra a piacok is pozitívan reagálnak majd. Emlékeztetett rá: bár a magán-nyugdíjpénztári megtakarítások felhasználásának a piac nem örült, az államadósság csökkentését azonban pozitívan értékelte.

Az elemző a bejelentés ellenére továbbra is túlzottan ambiciózusnak nevezte az államadósság-csökkentés kormány által várt ütemét. Úgy vélte, a kabinet prognózisától várhatóan elmaradó belső fogyasztás és gazdasági növekedés miatt az államadósság a GDP százalékában inkább csak 70 százalék környékére csökken 2015-re. A kormány 65 százalékkal számol.

Hasonlóan vélekedett Keszeg Ádám, a Raiffeisen elemzője is. Úgy fogalmazott: kockázatot jelenthet, ha az őszi újabb államadósság-csökkentés forrását esetleg a nyugdíjpénztárakból származó magyar részvények piacra "szórása" jelentené, mert ez nyomás alá helyezhetné az árfolyamokat.

Bár a következő lépésekről csak találgatni lehet, azt a piac pozitívan értékelte, hogy a kormány kommunikációjában az utóbbi időben határozottan erősödött az államadósság csökkentésének szándéka. Annak azonban, hogy 2018-ra 50 százalékra csökkenhet a GDP arányos államadósság Keszeg Ádám szerint most nincs piaci hatása, mivel a befektetők rövidebb időtávra figyelnek.

Forrás: Privátbankár

Vissza
2010.
június
07. 15:24

A nyugdíjunkból tömnék be a büdzsé lyukait?

A nyugdíjunkból tömnék be a büdzsé lyukait? Határozottan elutasítja a magánnyugdíjpénztárak "államosításával" kapcsolatban felröppent kormányzati elképzeléseket a Stabilitás Pénztárszövetség, álláspontja szerint rövid távú haszonért kockáztatná a jövőt a kormány.
Tovább
2011.
május
20. 16:40

A nyugdíjvagyonból tartható az idei hiánycél

A nyugdíjvagyonból tartható az idei hiánycél Az idén 7 százalékos lenne a magyar államháztartási hiány, ha a kormány a magánnyugdíj-pénztári vagyont nem irányította volna át az államháztartásba - derül ki azokból a válaszokból, amelyeket a Nemzetgazdasági Minisztérium küldött a Bloomberg hírügynökség korábbi kérdéseire.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART