2011.
március
10. 14:16

Pintér Sándorhoz fordult 13 rendvédelmi érdekképviselet

Címkék:
Pintér Sándor A közlemény szerint a rendvédelmi ágazatban működő szakszervezetek egy közös nyilatkozatot aláírva fordultak Pintér Sándor belügyminiszterhez a "Széll Kálmán Tervben deklarált, a szolgálati nyugdíjrendszer átalakítására vonatkozó kormányzati szándékkal összefüggésben".

Az érdekképviseletek indokoltnak tartják a kedvezményes szolgálati nyugdíj rendszerének fenntartását. Kezdeményezik, hogy a szolgálati jogviszony felső határa 5 évvel alacsonyabb legyen a jelenlegi társadalombiztosítási nyugdíjkorhatárnál és azt a 2011-ben érvényes életkorra (58) maximálják.

Javasolják továbbá a tartalékállománynak a szolgálati jogviszonyra vonatkozó szabályban meghatározott életkor előtt 5 évvel történő képzését. Az aláíró szervezetek vezetői azt kérik, hogy a "kormányzat, illetve annak képviselői fejezzék be a különböző társadalmi csoportok, nyugdíjasok, és a kedvezményesen nyugdíjba vonuló lehetőséggel rendelkező fegyveres és rendvédelmi dolgozók elleni hangulatkeltést, ami sok esetben valótlan és csúsztatott információkra épül".

Mint írták, a hivatásos szolgálati viszonyban állók kedvezményes nyugdíjlehetősége nem tekinthető klasszikus nyugdíjnak, hanem ez a hivatásos állományú dolgozó és az őt alkalmazó állam közti szerződésből fakadó jogosultság. Ennek álláspontjuk szerint az a jogalapja, hogy a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló törvény (Hszt) egy munkaszerződésnek felel meg. Ebben a jogviszony létesítésekor a munkavállaló elfogadja a meghatározott - a normálistól jelentősen eltérő - korlátozásokat, munkafeltételeket, kötelezettségeket, melyek teljesítése fejében az alkalmazó kötelezettségeket vállal a szerződésben szereplő szolgálati nyugdíj folyósítására.

A fentiek alapján ha egy munkavállaló teljesítette a Hszt.-ben rögzített és általa vállalt feltételeket, az államnak mint a járandóságok kifizetését vállaló félnek is kötelessége teljesíteni az általa vállaltakat. Az érdekképviseletek ragaszkodnak ahhoz, hogy a szolgálati nyugdíjrendszer tervezett változásai a jelenleg szolgálatot teljesítőket ne érintsék, ők a most hatályos jogszabályokban foglalt feltételekkel vonulhassanak nyugdíjba.

A dokumentumban foglaltakat a Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezete, a Független Rendőr Szakszervezet, a Rendőr Szakszervezetek Védegylete, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Érdekképviseleti Szervezete, a Katasztrófavédelmi Dolgozók Szakszervezete, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete, a Nemzetbiztonsági Dolgozók Érdekképviseleti Szervezete, a Rendészeti és Közigazgatási Dolgozók Szakszervezete, a Fővárosi Tűzoltóság Szakszervezete, a Független Büntetés-végrehajtási Szakszervezetek Országos Szövetsége, a Büntetés-végrehajtási Dolgozók Országos Szövetsége, a Vám- és Pénzügyi Dolgozók Szakszervezete, valamint a Polgári Védelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetsége támogatja.

Forrás: Metropol

Vissza
2011.
március
09. 12:34

A nyugdíjak megvédéséért vonulnak utcára Budapesten

A nyugdíjak megvédéséért vonulnak utcára Budapesten Április 9-én nemzetközi szakszervezeti demonstrációt tartanak Budapesten, amely elsősorban a magyar nyugdíjak megvédését tűzi zászlajára - jelentette be a Vegyipari Dolgozók Szakszervezete.
Tovább
2011.
március
01. 17:58

A szakszervezetek kritizálják a kormány tervét, de egyeztetnének

A szakszervezetek kritizálják a kormány tervét, de egyeztetnének A szakszervezetek azt várják a kormánytól a Széll Kálmán Terv bejelentése után, hogy a legrövidebb időn belül kezdjen tárgyalásokat velük a tervezett változtatások értelmezéséről és részletszabályairól - mondták egybehangzóan a kedden bejelentett intézkedésekről az MTI által megkérdezett szakszervezeti vezetők.
Tovább
2010.
augusztus
30. 08:54

A tömeges nyugdíjba vonulás miatt túl fiatalok és tapasztalatlanok a tűzoltók

A tömeges nyugdíjba vonulás miatt túl fiatalok és tapasztalatlanok a tűzoltók Túl fiatal a fővárosi tűzoltóság állománya, gondolt jelent a hiányzó szakmai tapasztalat - mondta Bende Péter fővárosi tűzoltóparancsnok. A vezérőrnagy szerint a tömeges nyugdíjba vonulással okozott problémát csak úgy lehet orvosolni, ha új illetményrendszert alakítanak ki.
Tovább
2011.
március
01. 20:34

Korkedvezményes nyugdíj - Ezt tervezi a kormány

Korkedvezményes nyugdíj - Ezt tervezi a kormány A korkedvezményes nyugdíj helyett új életpályamodellel és más eszközökkel venné figyelembe a készülő szabályozás az elvégzett munka sajátosságait.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART