2011.
április
10. 21:23

Piramisjáték a lengyel nyugdíjreform?

Címkék:
lengyel zászló Egyre több kritika éri a lengyel kormányt, most például egy volt jegybankelnök kelt ki, mégpedig a pénteken aláírt nyugdíjreform kapcsán. Rybinski szerint egy piramisjátékot szentesített az államfő, és ha nem találja a legfőbb bíróság alkotmányellenesnek a törvényt, akkor ő fog beadvánnyal élni a már hatályos intézkedések ellen. Lengyelországban az egyéni számlákon jóváírt járulék 7,3 százalékról 2,3 százalékra csökken, a költségvetés kiegyensúlyozását tehát ott is a nyugdíj-megtakarításokból fedezik.

Pénteken a köztársasági elnök is szignálta Lengyelországban azt a törvénymódosítást, ami felülírja több pontos is a korábbi nyugdíjtörvényt. A lengyelek arról döntöttek, hogy az egyéni számlákra nem fognak ugyanannyi pénzt elkülöníteni, mint korábban. Eredetileg 7,3 százalék került volna a nyugdíjalap tagjainak a számlájára havonta bruttó bér arányosan, viszont ez hamarosan 2,3 százalékra csökken le. A különbözet az államkasszát fogja gyarapítani, ezáltal tudják kezelni a költségvetési problémákat az országban - írja az Investment & Pensions.

A lengyel jegybank volt elnöke, Krzysztof Rybinski professzor szerint nagyon nagy hibát követnek el a politikusok ezzel a törvénnyel, a Visztula Egyetemen dolgozó professzor szerint, ha az alkotmánybíróság nem fogja törvénytelennek találni a frissen hatályba lépett módosítást, akkor ő fog beadvánnyal élni, hiszen a kormány a nyugdíj-megtakarításokat akarja felélni.

Nem csak Rybinsky az egyetlen, aki a törvény ellen foglalt állást, például korábban az alkotmánybíróság régi bírája is ellenkezésének adott hangot. A professzor nagyon élesen fogalmazott, szerinte a kormány most egy piramisjátékot írt alá, ha úgy tetszik egy Madoff-féle piramisjátékot, aminek a következményei hasonlóan súlyosak lesznek.

Az állami rendszer nagyon magas hozamokat ígért, köszönhetően a nominális GDP elmúlt öt évben tapasztalható növekedését alapul vége. Az egyéni számlákon, amiket az államnál tartottak nyilván, 8 százalékos hozamot írtak jóvá. A professzor szerint ez nem fenntartható, főleg ismerve a lengyel társadalom öregedését, egyszerűen nem lesz annyi befizető, aki az ígérvényeket ki tudná termelni. Enne következménye az lesz, hogy az ígéreteket kell majd visszavágni.

A nyugdíjalapok lengyelországi szövetségétől, Dariusz Stanko már enyhébben fogalmazott, bár ő is kritikus hangot ütött meg. Véleménye szerint bizonytalan, hogy a törvénymódosítást az alkotmánybíróság alkotmányellenesnek találja, viszont ettől függetlenül a döntés még mindig a tagok érdekével ellentétes. Stanko tovább azt is hozzátette, hogy példátlan gyorsasággal fogadták el a módosítást, szinte nem is volt társadalmi egyeztetés, sőt az egyes bizottságokon sem időzött sokat a törvény.


Forrás: portfolio.hu

Vissza
2010.
december
12. 19:47

A lengyelek megállapodtak az EU-val nyugdíjügyben

A lengyelek megállapodtak az EU-val nyugdíjügyben A lengyel pénzügyminisztérium hét végi közleménye szerint sikerült megállapodni az Európai Bizottsággal abban, hogy figyelembe veszik a nyugdíjreform költségét az államháztartási hiány kiszámításakor.
Tovább
2011.
március
30. 08:50

Lengyelország az európaktummal összhangban változtatja meg nyugdíjrendszerét

Lengyelország az európaktummal összhangban változtatja meg nyugdíjrendszerét Elfogadta a parlament alsóháza múlt pénteken az erősen vitatott lengyel nyugdíjreformot, ezzel pedig Magyarország és Bulgária után Lengyelország is a magánnyugdíj-pénztári rendszerből kívánja az állami nyugdíjkasszát kisegíteni. A reformot egyaránt kritizálják a dolgozói szakszervezetek és az üzleti körök is, a lengyel kormány azonban cáfolja, hogy a magyarországihoz hasonló helyzetről lenne szó, és a változások a lengyel kormány szerint lehetővé teszik az euró bevezetését. A lengyel intézkedések a már felhalmozott vagyont nem érintik.
Tovább
2011.
március
25. 22:17

Lengyelország is államosítja a magán-nyugdíjpénztári befizetéseket

Lengyelország is államosítja a magán-nyugdíjpénztári befizetéseket Elfogadta a lengyel alsóház (Diéta) azt a nyugdíjreformot, amely a magán-nyugdíjpénztári befizetések egy részét az államkasszába irányítja. A kormány az intézkedéstől az államadósság csökkenését várja.
Tovább
2010.
december
31. 18:00

Lengyelországban is visszartatják a magánnyugdíj egy részét

Lengyelországban is visszartatják a magánnyugdíj egy részét Lengyelország is azt tervezi, hogy csökkenti az állami nyugdíjkasszából történő átutalások mértékét a magán- nyugdíjpénztáraknak – jelentette be tegnap Donald Tusk, lengyel miniszterelnök.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART