2011.
szeptember
13. 09:44

Pluszismeret az ötven pluszosoknak

Címkék:
Zsigmond Király Főiskola A rejtett értékeket keresik. Az ötven év felettiek számára indít Nyugdíjasok Óbudai Akadémiája elnevezéssel előadás-sorozatot a Zsigmond Király Főiskola.

A kurzuson olyan ismereteket kívánnak adni, amelyeket a korosztályokhoz tartozók hasznosítani tudnak mindennapjaikban, művelődésben, szórakozásban, a családban és persze a munkaerőpiacon is. – Az időskorúak problémáival való foglalkozás, tanulásra való hajlandóságuk kihasználása, igényeik kielégítése, szakmai munícióik mozgósítása, visszavezetésük a munkaerőpiacra elemi érdeke a társadalomnak – indokolta akadémiájának létrehozását Jászberényi József, a Zsigmond Király Főiskola intézetvezetője, az időskorúakkal kapcsolatos kutatásokat végző központ irányítója.

Az akadémia első előadás-sorozatán – amelynek látogatása ingyenes – az időseket érdeklő, számukra hasznosítható dolgokról lesz szó: például az internet használatáról, az idősügyek uniós gyakorlatáról, EU-s pályázati lehetőségekről, a korosodás művészet- és vallástörténeti vonatkozásairól, egészségvédelemről, az öregedési folyamat lassításáról. Az akadémia szeptember 15-én kezdődik, és minden csütörtökön 14 órakor egy-egy előadással folytatódik.

– Amikor az akadémia programját terveztük, nem a házikabátban a kandalló előtt pipázgató nagypapa karakterére gondoltunk, hanem aktív vagy aktivitásra képes emberekre, akiknek viszont segíteni kell abban, hogy adottságaikat ki tudják hozni magukból – mondta Jászberényi. Eddig egyébként több mint kétszázan jelentkeztek az előadás-sorozatra.

A most induló, időskorúak képzésével foglalkozó akadémia bevallottan toborzó jellegű: a következő, jövő tavasszal induló kurzushoz is kedvet akar csinálni. Az azonban már inkább tanfolyam jellegű lesz, az elképzelések szerint főképpen a piacon is érvényesíthető tudást, szakmai ismereteket kíván majd adni, ezért –szemben a mostanival – fizetniük kell majd a hallgatóknak.

Arra a kérdésre, hogy a főiskola rendelkezik-e olyan adatbázissal és olyan összeköttetésekkel, amelyek alapján ki tudják választani a piacon érvényesíthető ismereteket, és segíteni tudják majdani hallgatóik elhelyezkedését, Jászberényi úgy válaszolt: az intézmény jó kapcsolatokat ápol különböző vállalkozásokkal, köztük multinacionális cégekkel is, így van esély arra, hogy a tanfolyamok hallgatói közül sokan megtalálják helyüket a keresőfoglalkozásúak között is.

Forrás: Népszabadság

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART