2013.
április
10. 17:29

Politikai pofozkodás a magánnyugdíj ügyében

malacpersely Az MSZP szóvivője felszólította a kormányt, válaszoljon arra, hová lett hárommillió ember nyugdíj-megtakarítása. Török Zsolt arról is beszélt, hogy az Orbán-kormány hatalomra jutása a minimálbérből élőknek, az átlag alatt és az átlagosan keresőknek is "rossz üzlet" volt. A Fidesz szerint nem a kabinet, hanem a baloldal tartozik válasszal nyugdíjügyben.

A szocialista párt szóvivője azt mondta: a Fidesz-kormánynak válaszolnia kell, hol van az a csaknem háromezermilliárd forint, amelyet az emberek a magán-nyugdíjpénztári rendszerben idős korukra tettek félre. Hozzátette, a vagyon állami kezelésbe vételével és a pénz elköltésével a korábbi magánpénztártagokat átlagosan egy-egy millió forinttal "károsította meg" a kormány.

Török Zsolt azt mondta, sok pénzt vettek ki az emberek zsebéből 2010 óta az egykulcsos adórendszerrel is. Szavai szerint egy havi nettó 130-140 ezer forintot kereső ember az elmúlt két évben havi 8-10 ezer forintot vesztett el az adójóváírás megszűnése miatt, s ez idő alatt körülbelül 160 ezer forint többletterhet jelentettek számára a különadók. Egy átlagbérből élő embertől így két adóév alatt 360 ezer forintot vett el az Orbán-kormány - jelentette ki, megjegyezve: összesítésükben nem szerepel az áfaemelés, illetve az üzemanyagok árának növekedése.

Az MSZP szóvivője arról is szólt, hogy a nettó minimálbér 2010-ben 61 200 forint volt, 2012-ben pedig csak hétszáz forinttal több. Tavalyelőtt 36 ezer forinttal, tavaly pedig 74 ezerrel többet kellett volna keresniük évente a minimálbéreseknek, ha a kormány az inflációnak megfelelő mértékben emeli a járandóságukat, vagyis ennek elmaradása összesen 110 ezer forinttal rövidítette meg őket - jelezte.

Az MSZP az átlagosan, illetve az átlagnál kevesebbet keresőknek akar kedvezni, ha kormányra kerül, számukra ugyanis "rossz üzlet" volt az Orbán-kormány hatalomra jutása - összegzett Török Zsolt. Mint mondta, adópolitikájuk a kisebb jövedelműek nettó keresetének emelése mellett a legjobban keresők jövedelmét csökkentené. A miniszteri és államtitkári fizetések a progresszív adórendszer eredményeként így 200-300 ezer forinttal lehetnek kevesebbek - mondta.

A Fidesz szerint nem a kabinet, hanem a baloldal tartozik válasszal nyugdíjügyben

A kormánypárti képviselőcsoport ezt Török Zsolt, az MSZP szóvivője szerdai sajtótájékoztatójára reagálva közölte.

A Fidesz-frakció az MTI-hez eljuttatott közleményében  azt írta: a Gyurcsány-Bajnai-szövetség magyarázattal tartozik, hogy 2010 előtt hová tűntek a magyar emberek nyugdíjmegtakarításai, hová tűnt az állami nyugdíjvagyon, miért ürült ki a nyugdíjkassza, miért csak hitelből tudták már fizetni a nyugdíjakat, és "vajon ők hová írták jóvá" az emberek nyugdíjmegtakarításait.

Hangsúlyozták, míg a baloldal külföldi kézben lévő "nyugdíjpénztárakba játszotta át a magyarok nyugdíj-megtakarításait", addig a Fidesz-kormány visszaszerezte az emberek pénzét, amelyet a nyugdíjrendszer stabilizálására és a nemzeti vagyon növelésére fordít.
A kormánypárt emlékeztetett: az idén jóváírják az állami nyugdíjrendszerben elinduló egyéni számlákon a magán-nyugdíjpénztári befizetéseket.

A Fidesz közleménye végén felszólította a baloldalt, hogy "hagyja abba a felesleges hisztériakeltést, és helyette számoljon el inkább azzal a több száz milliárdos kárral is, amit 2002 és 2010 között a nyugdíjrendszerben okozott".

Forrás: MTI

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART