2009.
október
25. 14:22

Politikai vita a nyugdíjasokat érintő kormányzati tervekről

parlament Azt a kabinet és a kormányzó párt is elismeri, hogy a jövőre tervezett megszorítások az időseket is érintik, de azzal érvelnek, hogy így marad biztonságosan fenntartható a nyugdíjrendszer. Az ellenzék azt szeretné elérni, hogy legalább az idei szinten maradjon az ellátás. Az alábbiakban összefoglalunk néhány véleményt.

Fidesz-KDNP: a nyugdíjasoknál is megszorításokat vezetnének be a szocialisták

A szocialisták nemcsak a fogyatékos embereknél, hanem az időseknél és nyugdíjasoknál is megszorításokat akarnak bevezetni - mondja a Fidesz-KDNP frakciószövetség népjóléti kabinetjének vezetője Soltész Miklós. Megszüntették a 13. havi nyugdíjat, és a nyugdíjkorrekciós törvény jövő évre vonatkozó részét is eltörlik. Ez az intézkedés mintegy 540 ezer rokkantnyugdíjast érint, tőlük 60 ezer forintot vesz el a kormány – állítja a politikus.

A nappali ellátású és bentlakásos intézményben gondozottak normatívájának csökkentését is katasztrofálisnak tartja. Az előbbieknél a mostani 146.200 forintos normatíva jövőre 90.000 forint lenne. A bentlakásos intézményekben élő mintegy 45-50 ezer gondozott után szintén kevesebb járna. A legsúlyosabb állapotban lévők normatívája 782.000 forintról 710.000-re csökkenne, míg az ápolói intézményi juttatás 689.000 forintról 635.000-re apadna.

Ez minimum azt jelenti, hogy csökken majd az ellátás színvonala, de attól is tartani lehet, hogy több ilyen intézmény egyszerűen tönkremegy.
Soltész Miklós felszólította a szocialistákat: fogadják el módosító indítványaikat, amelyekkel legalább az idei szinten lehetne tartani a normatívákat.

MSZP: jövőre is folytatódik a nyugdíjkorrekció

Folytatódik a nyugdíjkorrekció 2010-ben is - reagált Vidorné Szabó Györgyi, MSZP-s országgyűlési képviselő Soltész Miklós felszólítására. Megerősítette, hogy a 2010-es költségvetésben is szerepel a nyugdíjkorrekció folytatása. A rendes nyugdíjemelésen felül - ami a mostani számítások szerint 4,1 százalék lesz - különböző korosztályok további emelésekre is számíthatnak, ez az úgynevezett nyugdíjkorrekció. Az 1988-90 között nyugdíjba vonultak további 2 százalék emelést kapnak, az 1992-95 között, valamint az 1997-98-ban nyugdíjazottak pedig további 4 százalék nyugdíjemelésben részesülnek jövőre.
Hozzátette: mindez összesen 980 ezer nyugdíjast érint.

A bentlakásos intézmények normatívájával kapcsolatban Vidorné Szabó Györgyi elmondta: valóban csökken az állami hozzájárulás, a Soltész Miklós által említett összegek megegyeznek a költségvetésben szereplő számokkal, de ez nem azt jelenti, hogy ennyiből kell ellátni a feladatokat. A költségekhez ugyanis hozzájárulnak önkormányzatok, civil szervezetek és maguk az ellátottak is.

Forrás : MTI

Vissza
2009.
október
01. 20:29

A Bajnai-csomag hatványozottan sújtja az időseket

A Bajnai-csomag hatványozottan sújtja az időseket A beterjesztett költségvetés, a "Bajnai csomag" nem alkalmas arra, hogy hosszú távú idősügyi stratégiában lehessen gondolkodni - jelentette ki Iván László az Idősek Világnapján.
Tovább
2009.
október
07. 10:38

Jövőre 4,1 százalékkal emelkednek a nyugdíjak

Jövőre 4,1 százalékkal emelkednek a nyugdíjak A költségvetés elkészítésekor odafigyeltek arra, hogy, hogy az idősek számának növekedése ellenére is szavatolni tudják a mintegy hárommillió érintett biztonságos nyugellátását – állítja a szaktárca államtitkára.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART