2013.
május
05. 11:35

Portugáliában is kitolják a nyugdíjkorhatárt

Címkék:
Portugália Az adósságválság szorításában vergődő Portugália kormánya újabb takarékossági intézkedéseket határozott el. Többet kell dolgozniuk a köztisztviselőknek, kitolják a nyugdíjkorhatárt. A takarékossági lépéseknek köszönhetően a kormány összesen 4,6 milliárd euróval kívánja csökkenteni a kiadásokat.

A szombati lapokban megjelent hír szerint a köztisztviselőknek ezentúl 35 helyett 40 órát kell dolgozniuk hetente. Pedro Passos Coelho miniszterelnök kormánya úgy döntött, hogy az öregségi nyugdíjkorhatárt az eddigi 65-ről 66 évre emeli. Ezen kívül arra ösztönzi a 600 ezer állami alkalmazott öt százalékát (30 ezer főt), hogy 'önként váljon ki' az állami szolgálatból. A fenti intézkedések jövőre lépnek hatályba.

A takarékossági lépések révén a kormány összesen 4,6 milliárd euróval akarja csökkenteni a kiadásokat, ezzel is eleget téve a külföldi hitelezők elvárásainak. A kormánynak még egyeztetnie kell a tervet az ellenzékkel, a szakszervezetekkel és a munkaadókkal, ám a kabinet kényelmes parlamenti többsége miatt nem kétséges, hogy a tervből valóság lesz.

Forrás: MTI/OrientPress Hírügynökség

Vissza
2011.
december
02. 18:14

A portugál kormány is lenyúlja a nyugdíjakat?

A portugál kormány is lenyúlja a nyugdíjakat? A portugál kormány megállapodott az ország négy nagy magánbankjával, hogy azok összesen 5,6 milliárd eurót utalnak át az államnak a náluk levő nyugdíjalapokból annak érdekében, hogy Portugália tartani tudja az idei évre vállalt államháztartási hiány-előirányzatot. Az állítólag egyszeri lépést azzal indokolták, hogy a kormány váratlan lyukat talált a költségvetési elszámolásokban.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART