2012.
február
24. 09:48

Portugálián még a nyugdíjalapok államosítása sem segített

Címkék:
Portugália A portugál kormánynak idén kisebb csodát kell művelnie, hogy teljesíteni tudja a trojka által elvárt deficitcélt. Az országnak megítélt nemzetközi segélyért cserébe költségvetési hiányát idén 4,5 százalék alá kell szorítania, pedig tavaly is csak egy egyszeri kiigazítás révén sikerült eredményt elérnie - a kormány a nyugdíjalapok államosításával csökkentette a deficitet a GDP 5,9 százalékára. Idén a trojka ennél többet vár - szerkezeti reformokat és kiadáscsökkentést írt elő Portugália számára.

A kormány feladatát nehezíti, hogy a gazdasági aktívitás idén tovább csökkenhet, sőt, az EB legújabb előrejelzése szerint még a kormány mínusz 3 százalékos GDP-várakozásait sem éri el. Portugáliának ráadásul egyre nagyobb - az év elején már több mint 14 százalékos - munkanélküliséggel kell számolnia, a tavaly bevezetett adóemelések, a nyugdíjak és munkanélküli segély csökkentése pedig jócskán visszafogja a belső keresletet. Pedro Passos Coelho kormánya azonban még a németeket is meglepő szigorral folytatja a megszorításokat. A kormányfő nem sokkal aztán, hogy közölte a választókkal, ne nyavalyogjanak a megszorítások miatt, inkább vizsgálják felül munkához való viszonyukat most a ünnepnapokat bolygatta meg. A kormány munkanappá tette a karnevált, és több katolikus, illetve nemzeti évfordulót egy tollvonással eltörölt.

Lisszabonnak egyelőre nem kell attól tartania, hogy a görög fővárosban tapasztalthoz hasolnó léptékű demonstrációkat szerveznek döntései ellen, ám a befektetők szerint azzal igen is számolnia kell, hogy újabb segélyforrások nélkül képtelen lesz beindítani a gazdaság növekedését, így 2015-ig jó eséllyel csődbe mehet. A CDS felárak alapján a befektetők Portugáliában 71 százalékra becsülik egy újabb adósság-átstruktutálás szükségességét, de a portugál államcsőt lehetőség sem vetik el. Elemzők szerint amennyiben a brüsszeli honatyák nem akarnak egy második Görögországot, az idei 78 milliárd eurós pénzügyi mentőcsomagon túl még éveken át pumpálják majd a pénz Portugáliába.

Forrás: ecoline.hu
 

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART