2011.
szeptember
29. 10:35

Pórul járnak a korhatár alatti nyugdíjasok

Címkék:
Beszélgetés a padon A korhatár alatti nyugdíjasok ellátása nem emelkedik jövő januártól, bár azt valószínűleg megússzák, hogy a kormány megadóztassa őket. Az 57 és 62 év közöttiek "rendes" öregségi nyugdíjat kapnak, míg az 57 évnél fiatalabbak ellátása szolgálati járandóság lesz - ez évente emelkedik, de adózni kell utána.

A Népszava írása szerint sokan visszamennének dolgozni: aki a közszférában talál munkát, az a teljes ellátását elveszti, akit viszont a versenyszférában foglalkoztatnak, az szinte korlátlanul kereshet.

A kormány nyugdíjátalakítási tervei szerint a 100 ezer forint feletti öregségi nyugdíjakat jelentősen csökkentenék, a korhatár, vagyis a 62 évnél fiatalabbak pedig bizonyosan rosszul járnak. Az 1950-ben vagy az annál később születettek esetében ugyanis az ellátás jövőre nem emelkedne, bár azt valószínűleg megússzák, hogy a kormány megadóztassa őket - derült ki a penzcentrum.hu által megszerzett tervezetből.

A tervek szerint a polgármesterek, országgyűlési képviselők még rosszabbul járnának; az ő korhatár előtti ellátásuk sem emelkedne, viszont adózni is kellene utána. Személyi jövedelemadó terhelné az 1955-ben vagy azt követően született rendvédelmi dolgozók (vagyis az 57 évnél fiatalabbak) szolgálati nyugdíját. Az ellátás neve is megváltozna, szolgálati járandóság lenne, de ellentétben a "civil" korhatár előttiekkel, az ő járandóságuk minden évben emelkedne.

Az 57 és 62 év közötti szolgálati nyugdíjasok (vagyis az 1954-ben vagy az azt megelőzően születettek) is megkapnák a "rendes" nyugdíjat, az ő ellátásukat az öregségi nyugdíjra vonatkozó emelés mértékével kellene növelni, sőt, mentesülnek az adóztatás alól.

Az 57 évnél fiatalabb szolgálati nyugdíjasoknak havi bruttó 202 ezer forintig 16 százalékos lenne az elvonás, nem lehetne azonban adóval csökkenteni a szolgálati járandóságot akkor, ha a szolgálati viszonyt egészségi, pszichikai, fizikai alkalmatlanság miatt szüntették meg, és minősítő határozattal megállapították, hogy az alkalmatlanságot megalapozó baleset vagy betegség összefügg a szolgálati kötelmekkel.

A szolgálati járandóságban, illetve a civilek korhatár előtti ellátásában részesülők a jövőben is dolgozhatnának. Az előterjesztés azonban különbséget tesz a verseny-, illetve a közszférában elhelyezkedők között: a versenyszféra esetében lényegében korlátlan munkavállalásra adnak lehetőséget, azoknak viszont, akik a közszférában helyezkednek el, le kell mondaniuk a korhatár alatti ellátásról, illetve a szolgálati járandóságról.

Forrás: HVG/Népszava

 

Vissza
2011.
szeptember
28. 17:04

Így adóznának a nyugdíjasok

Így adóznának a nyugdíjasok Többféle szempont alapján eltérő szabályok vonatkoznának a jövő évtől az öregségi korhatár előtt nyugdíjba vonulók ellátására - írja a Pénzcentrum.hu. Továbbra is azt tervezi a kormány, hogy megadóztatja a rendvédelmi dolgozóknak juttatott szolgálati nyugdíjakat, ellenben ezek összege a nyugdíjemelésnek megfelelő mértékben növekedne. A civil korhatár előtti nyugdíjasok nagy többségének nem kellene adót fizetniük, viszont kortól függne, hogy emelkedne-e az ellátásuk. A polgármesterek, országgyűlési képviselők korhatár előtti nyugdíja viszont adózna, és nem is növekedne.
Tovább
2011.
szeptember
27. 10:53

Mindenki megkapja a nyugdíjkompenzációt

Mindenki megkapja a nyugdíjkompenzációt Már készítik az idei nyugdíj-kompenzációról szóló a javaslatot, az év végéig mindenki megkapja az összeget, amelynek nagysága biztosítja majd a nyugdíjak reálértékének megőrzését - közölte a Kossuth Rádióban a Nemzeti Erőforrás Minisztérium szociális és családügyi államtitkára.
Tovább
2011.
szeptember
26. 11:19

Orbán: minőségi időskori életre, nem becsapós fiatalító kúrákra van szükség

Orbán: minőségi időskori életre, nem becsapós fiatalító kúrákra van szükség A miniszterelnök szerint át kell alakítani a magyar társadalom öregedéshez való viszonyát, ugyanis "a holnapot felélő fogyasztás világában" egészségtelen módon felértékelődött az emberi élet egy rövid, 16-30 év közötti szakasza, az élet többi része pedig leértékelődött.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART