2011.
október
17. 09:52

Pozsgay Imre a magyar Gorbacsov

Címkék:
Pozsgay Imre A Le Monde című francia lap hétfői mellékletében Pozsgay Imréről írt. „Az öreg kommunista, aki köztársasági elnök akart lenni, ma a jobbközép Orbán-kormány támogatója” - jellemzi Pozsgayt a cikkíró.

A Le Monde hétfői mellékletében „Pozsgay Imre, a magyar Gorbacsov” címmel írt cikket Yves-Michel Riols - olvasható a Médianéző összeállításában. „Az öreg kommunista, aki köztársasági elnök akart lenni, ma a jobbközép Orbán-kormány támogatója” - írja a lap. Kitért rá, hogy Pozsgay is azon reformkommunisták közé tartozott, akik felismerték, hogy nem tartható fenn tovább a status quo az egykori szovjet térségben. Akárcsak Gorbacsov a Szovjetunióban Pozsgay is a változás megtestesítője volt a pártban, Kádár végeérhetetlen uralma alatt. A cikk idézett egy fiatal magyart, aki elmondta, hogy szüleinek a politikus volt az első felelős ember a pártban, aki nem csak a kommunista szólamokat zengte. Ehhez járult „tagadhatatlan varázsa” és a párton belüli relatív fiatalsága.

Népfelkelés

Arról álmodott, hogy a szabad és független Magyarország első köztársasági elnöke lehet. Megtört két tabut is, hallgatólagosan támogatta a többpártrendszer létrejöttét (1987-ben jelen volt az MDF megalakulásán), 1989-ben pedig a magyar rádióban azt mondta, hogy 1956 nem ellenforradalom volt, hanem népfelkelés egy oligarchikus rendszer ellen. Ám népszerűsége nem volt elég.

A liberális ellenzék nem akart lengyel-típusú átmenetet, s megosztani a hatalmat az egykori kommunistákkal, ezért népszavazást provokáltak ki, melyen elutasításra került a köztársasági elnök közvetlen megválasztása. „Hozzájárult a kommunista rendszer bukásához, majd elsöpörte a történelem.” Képviselőként aztán fokozatosan visszavonult a politikától, s egyetemen tanított. Néhány éve azonban újra találkozhatunk vele: „a szocialista pártban újrahasznosított barátai” legnagyobb meglepetésére a jobbközép Orbán Viktor, a kommunisták mumusának támogatójaként. Szerinte ugyanis Orbán az egyetlen, aki védi a nemzeti érdekeket.

Forrás: mandiner.hu

Vissza
2011.
október
14. 09:29

Megvonnák ez előző rendszer vezetőinek kiemelt nyugdíját

Megvonnák ez előző rendszer vezetőinek kiemelt nyugdíját Hétfői ülésén napirendre veszi a Fidesz parlamenti frakciója a szocializmus egykori vezetőit megillető kiemelt nyugellátások megvonásának kérdését - mondta el Wittner Mária, akinek javaslatára a kormánypárti képviselőcsoport foglalkozik majd a témával.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART