2011.
június
14. 20:31

Problémás jelzálogból nyugdíj-kiegészítés

Dr Farkas András A problémás jelzáloghitelesek előtt is meg kellene nyitni az úgynevezett equity release piacot, mely konstrukció lényege, hogy az ingatlan tulajdonjogának átengedése fejében az ingatlanban maradó nyugdíjas a pénzügyi szolgáltatótól élete végéig rendszeres járadékszerű ellátást kap - véli Farkas András. A Brokernet értékesítési vezérigazgatójának véleménye szerint ehhez azonban a nagy biztosítótársaságoknak be kellene lépniük a finanszírozók körébe.

Farkas András az MTV Ma reggel című műsorában elmondta: 200-230 ezer olyan jelzálogalapú hitelszerződés lesz, aminek futamideje túlnyúl a hitelfelvevő nyugdíjkorhatárán, vagyis a felvett hitelt a nyugdíjas évek alatt kell majd az ügyfélnek visszafizetnie.

"Az már most is pontosan látszik, hogy a megkötött szerződések mintegy 20-23 százaléka már eleve túlfut a 65 éves nyugdíjkorhatáron, és ha ehhez még hozzávesszük, hogy az adósmentési koncepció egyik eleme futamidő hosszabbítással oldaná meg az aktuális törlesztőrészletek emelkedését, akkor még több ügyfél kerülhet abba a helyzetbe, hogy nyugdíjasként kellene visszafizetnie hitelét." - mondta el a reggeli műsorban Farkas András.

Elmondása szerint az unió 17 tagországában ismertek azok a biztosítási konstrukciók, melyek a tehermentes ingatlanokból pénzt tudnak csinálni a nyugdíjasok számára.

Az értékesítési vezérigazgató javaslata szerint azonban, hogy ezen konstrukciókat a teher alatt álló ingatlanok esetében is alkalmazni lehessen, ahhoz a pénzügyi szolgáltatóknak kellene belépniük a finanszírozók körébe. Elmondása szerint egy biztosítótársaság úgynevezett kétszakaszú járadékbiztosítással szállhat be a finanszírozásba, ennek a lényege, hogy az első szakaszban a biztosító tehermentesíti az ingatlant, második szakaszában pedig életjáradékot nyújtana az ügyfélnek.

Forrás: Pénzcentrum

Vissza
2011.
március
02. 08:51

125 ezer nyugdíjkérelmet utasítottak el 2010-ben

125 ezer nyugdíjkérelmet utasítottak el 2010-ben A tavalyi évben összesen 556.637 igénybejelentés érkezett a nyugdíjigazgatóságokhoz, 6,2 százalékkal több az előző évinél, és ugyanakkor 14,1 százalékkal több, összesen 124.495 elutasító határozatot hoztak - írja a Pénzcentrum.hu internetes az Országos Nyugdíjbiztosító Főigazgatóság (ONYF) 2010-es mutatóit ismertetve.
Tovább
2011.
február
01. 14:33

A békés nyugdíjhoz havi 45 ezret kellene félretenni

A békés nyugdíjhoz havi 45 ezret kellene félretenni Bár az elmúlt évek gazdasági eseményei miatt a magyar lakosság megtakarítási hajlandósága nőtt, a képessége csökkent. Egyre kevesebb ember és egyre nehezebben tud félretenni. Ugyanakkor ez az év nemcsak a megtakarítási hajlandóság, hanem a megspórolható összegek növekedését is hozhatja – derül ki az Aviva Életbiztosító tavaly év végén készült kutatásából.
Tovább
2011.
április
29. 12:13

Az egyén és a családok felelőssége a szociálpolitika középpontjában

Az egyén és a családok felelőssége a szociálpolitika középpontjában A szociális ágazattal folytatott konzultációsorozat végén Nyitrai Imre helyettes államtitkár ismertette a Nemzeti Szociálpolitikai Koncepció tervezetét. A helyettes államtitkár azt mondta: ez egy iránymutatás, a koncepció még nem a konkrétumokról szól.
Tovább
2011.
május
10. 09:06

Az idősebb hiteleseket fenyegeti a kilakoltatás

Az idősebb hiteleseket fenyegeti a kilakoltatás A 90 napon túli késedelemben lévő jelzáloghitel-adósok közel 90 százaléka devizahiteles, ezen belül azonban további, heterogén - az ügyfél, illetve az ügylet jellemzői szerinti - alcsoportokra bonthatók – nyomatékosította a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a Napi Gazdaság szerint a kilakoltatási moratórium feloldását követő helyzetről készített elemzésében.
Tovább
2011.
március
19. 08:04

Budapest, az idősek városa

Budapest, az idősek városa A budapesti lakosság átlagéletkora 1990-ben még 39 év volt, mostanra 42,4 évre emelkedett. Az országos átlag 40,9 év.
Tovább
2010.
november
30. 14:20

CIB: elszegényedéssel fenyeget a nyugdíj-helyzet

CIB: elszegényedéssel fenyeget a nyugdíj-helyzet Az állami nyugdíjak jelenlegi átlagosan havi 88 ezer forintos reálértékének jövőbeni alakulása elszegényedéssel fenyeget, öngondoskodás nélkül nem akadályozható meg az elszegényedés - hangzott el a CIB Bank sajtótájékoztatóján.
Tovább
2011.
május
30. 16:18

Devizahitelek - Elemzők szerint csak haladékot jelent az akcióterv

Devizahitelek - Elemzők szerint csak haladékot jelent az akcióterv Csak átmeneti segítséget nyújt a kormány Otthonvédelmi Akcióterve az MTI által megkérdezett elemzők szerint, akik úgy vélik a bejelentett intézkedések csak haladékot adnak azoknak, akik még képesek törleszteni. Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn azt jelentette be, hogy öt pontos megállapodás született a kormány és a bankszövetség között a devizahitelesek megsegítéséről.
Tovább
2011.
május
24. 08:29

Devizahitelesek: további ötletek

Devizahitelesek: további ötletek Biztosítók fizethetnék a nyugdíjba vonult jelzálogadósok helyett a hitelek törlesztőrészleteit, aminek fejében fokozatosan tulajdont szerezhetnének az ingatlanon. Az ötletet az Egyesült Államokban próbálják ki.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART