2011.
június
11. 23:11

Pünkösdi népszokások

Címkék:
pünkösd E hétvégén a kereszténység a Szentlélek kiáradásának emlékét ünnepli. Pünkösd újszövetségi egyházi ünnep. A magyar kultúrában több szokás kötődik a pünkösdhöz. Egy részük még a kereszténység előtti időszakra nyúlik vissza.

Májusfa
A szerelmesek és az udvarlás szimbólumának fáját általában a május elsejére virradó éjszaka állították, de a másik jeles alkalma pünkösd volt. Ezeket a fákat a kerítésoszlophoz rögzítették éjjel, és színes szalagokkal díszítették fe. A május elsején állított fákat pedig sokfelé pünkösdkor bontották le.

Pünkösdi király választása
A középkori szokás, hogy e napon ügyességi versenyek elvégzése után kiválasztották a legkiválóbbat, aki elnyerte a pünkösdi király címet. Elismeréseként minden lakodalomba, mulatságra, ünnepségre hivatalos volt, a kocsmákban ingyen ihatott, a fogyasztását a közösség fizette ki később. Ez a tisztség egy hétig, de akár egy évig is tartott.

Tavaszköszöntés
Már kora hajnalban az ablakokba, vagy a ház kerítés-lécei közé tűznek zöld ágakat, virágokat (bodzát, pünkösdi rózsát, jázmint) azért, hogy nehogy belecsapjon a házba a villám.

Pünkösdi királynéjárás
Több lány közösen körbevezet a faluban egy leányzót, aki a legkisebb és a legszebb. Megálltak az udvarokon, majd a pünkösdi királynét letakarták fátyollal. Énekeltek, közben körbejárták, a végén pedig felemelték, s termékenységvarázsló mondókákat mondtak. Az énekek és a mondókák végén ajándékot kaptak.

Pünkösdölés
Ez a szokás elsősorban adománygyűjtésre szolgált. A pünkösdi király és királyné páros a kíséretével és gyerekek, vagy fiatalok csapata énekelve, táncolva végigjárták a falut, s adományt gyűjtöttek.

Törökbasázás, borzakirály, rabjárás
Nyugat-Magyarország egyes vidékein voltak jellemzőek pünkösdkor. Egy kisfiút szalmával kitömött nadrágba öltöztettek társai, török basát utánozva. Házról házra kísérték, az udvarokon pedig pálcával ütötték, hogy ugráljon. Pénzt és tojást kaptak cserébe.

Csíksomlyói búcsú
Nagyon népszerű mind a fiatalok mind az idősebbek körében a Csíksomlyói búcsú. Az egyik legfontosabb magyar Mária-kegyhely Csíksomlyón található. A csíksomlyói búcsú hagyománya a 15. századból maradt fenn az első írásos emlék, amely beszámol a pünkösdi zarándoklatról. A katolikus hívek pünkösdszombatra érkeztek meg a csíksomlyói kegytemplomhoz, majd mise után felvonultak a két Somlyó-hegy közé. A népszokás ma is élő hagyomány, a csíksomlyói búcsú a magyarság egyetemes találkozóhelyévé nőtte ki magát.

Forrás: Bulváros

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART