2011.
április
11. 14:39

Rábólintott a Fidesz-KDNP a bírók korábbi nyugdíjazására

Címkék:
Lázár János Egy ellenszavazat mellett támogatta a Fidesz-KDNP-frakciószövetség azt a módosító indítványt, amely rögzítené az új alaptörvényben, hogy a bírói szolgálati jogviszony alsó korhatára a 30. életév, a felső pedig az általános öregségi nyugdíjkorhatár betöltése.

Lázár János a hétfői frakcióülés után tartott sajtótájékoztatón a bírákra vonatkozó döntésről indoklásul közölte: minden esetben az általános öregségi nyugdíjkorhatárt szeretnék érvényesíteni, így például a polgármestereket, az országgyűlési képviselőket, az ügyészeket és a bírákat érintően is. A kivételek között említette az alkotmánybírákat, akik - a szabályozási szándék szerint - 45-től 70 éves korukig tölthetnék be tisztségüket.

A politikus tájékoztatott arról is, hogy a frakciószövetség végül a "megye" elnevezés mellett tette le a voksát a "vármegye" helyett. A képviselőcsoport nem támogatta továbbá azt, hogy a címer része legyen az ország hivatalos zászlajának.

Lázár János tudomása szerint a KDNP-frakció nem kért külön szavazást egyetlen módosító indítványról sem.

Forrás: Hír24

Vissza
2011.
április
05. 15:45

Bírói nyugdíj - Leszavazták a Fidesz frakcióvezetőjét

Bírói nyugdíj - Leszavazták a Fidesz frakcióvezetőjét Nem támogatta a parlament alkotmányügyi bizottsága Lázár János Fidesz-frakcióvezetőnek azt az indítványát, amely az új alkotmányban kimondani javasolja, hogy a bírói szolgálati jogviszony legfeljebb az általános öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig állhat fenn. A testület keddi ülésén tárgyalta meg a Fidesz-KDNP alaptörvény-javaslatához érkezett kapcsolódó módosító javaslatokat.
Tovább
2011.
április
02. 15:46

Nyugdíjazás vagy újrapályáztatás várhat a bírákra

Nyugdíjazás vagy újrapályáztatás várhat a bírákra A jelenlegi hetvenéves bírói nyugdíjkorhatárt az általános nyugdíjkorhatárhoz, 62 évhez igazítanák. Jövőre így több, az előző rendszerben is aktív szakembert küldhetnének nyugdíjba. Ugyancsak felvetődött kormánypárti körökben az a lehetőség, hogy minden bírói státust újrapályáztatnának. A szakmai felháborodás előre kódolt lehet ezekkel a lépésekkel. Ez történt ugyanis az igazságszolgáltatási reformokon átesett több kelet-európai országban is. A múlttal való szakítás jegyében az immár demokratikusan választott törvényhozás Szerbiában 2009 decemberében hajtotta végre a bírák és ügyészek újraválasztását.
Tovább
2011.
április
08. 14:48

Ügyvédek a bírói nyugdíjkorhatár csökkentése ellen

Ügyvédek a bírói nyugdíjkorhatár csökkentése ellen A Magyar Ügyvédi Kamara Elnöksége tiltakozik a bírói életpálya megrövidítésének szándéka ellen, amely az alkotmányozás folyamatában merült fel.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART