2012.
február
11. 11:00

Ránk telepedett a szmog

Címkék:
szmog Továbbra is magas a levegő szennyezettsége országszerte. Az Országos Környezet-egészségügyi Intézet (OKI) legfrissebb mérései alapján szombat délelőtt tizenhat településen volt veszélyes a levegő minősége a szálló por magas koncentrációja miatt.

Az OKI térképén a veszélyes levegő minőségét piros színnel jelzik, ezek a települések: Budapest, Százhalombatta, Esztergom, Tatabánya, Dunaújváros, Székesfehérvár, Várpalota, Veszprém, Ajka, Győr, Pécs, Szeged, Salgótarján, Putnok, Kazincbarcika és Sajószentpéter. Ezen helyeken a szálló por (PM10) köbméterenkénti koncentrációja 100 mikrogramm feletti.

A levegő minősége egészségtelennek számít, ezért narancssárga színnel jelöltek hét települést. Ezek: Miskolc, Oszlár, Eger, Debrecen, Szolnok, Tököl és Sopron. Ezeken a településeken a szálló por köbméterenkénti koncentrációja 75-100 mikrogramm.

Kifogásolt a levegő minősége, ezért az OKI térképén zöld színnel szerepel: Vác. Szombaton egyetlen települést, Hernádszurdokot jelölték az elfogadható levegőminőséget jelző kék színnel. A levegő szennyezettségének egészségügyi értékelése egy index alapján történik.

Az OKI táblázata a légszennyező anyagok legfontosabb egészségkárosító hatásai alapján négy szintet különít el: kék (elfogadható), zöld (kifogásolt), narancssárga (egészségtelen), piros (veszélyes). Az önkormányzatok az utóbbi két kategória alapján rendelhetik el a szmogriadó tájékoztatási, illetve riasztási fokozatát.

A vidékfejlesztési tárca korábban azt közölte: a jogszabály szerint szmogriadótervet kell készíteni minden városban, ahol a lakosság száma eléri a 200 ezret, továbbá minden olyan településen, ahol a légszennyezettség az egészségügyi határértéket a mért napok 30 százalékában meghaladja, vagy ahol fennáll a riasztási küszöbérték túllépésének veszélye. Szmoghelyzet esetén minden településen az érvényes szmogriadóterv szerint kell eljárni. Azokon a településeken, ahol nincs beavatkozási lehetőség, a lakosság tájékoztatása a fő feladat. A szálló por magas koncentrációja miatt szerdán Tatabányán elrendelték a szmogriadó tájékoztatási fokozatát. Putnok polgármestere Tamás Barnabás (Fidesz) azt mondta: a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településnek nincs szmogriadóterve, de a lakosokat folyamatosan tájékoztatják a levegő szennyeződésének mértékéről. Péntek óta Székesfehérváron a szomgriadó riasztási fokozata van érvényben. Emellett Szolnokon és Szegeden a szmogriadó tájékoztatási, míg Debrecenben a riasztási fokozatát rendelték el. Szombaton a fővárosban és Salgótarjánban is a szmogriadó riasztási fokozata lépett életbe.

Forrás: MTI

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART