2012.
szeptember
06. 06:14

Rántás helyett

Címkék:
rántott leves Az ínséges időszakban még egy híg leves is tartalmas tudott lenne egy jó vaskos sűrítéssel, például paprikás rántással, vagy magyaros, fokhagymás rántással. Ma viszont már akadnak egészségesebb és kevésbé megterhelő alternatívák is.

Persze nem minden leves esetében van szükség sűrítésre. Ha krémlevest készítünk, és lepürésítjük a megfőtt zöldségeket, rántást, habarást nem kell készítenünk. A levesbe szánt zöldségeket elég csak vízben megfőzni, annyit adjunk hozzá, ami 1 ujjnyira ellepi. Ne ijedjünk meg, ha főzés közben a zöldség levet ereszt, a pürésítéskor arra még szükségünk lesz. Az összeturmixolt levest a végén egy kevés tejszínnel még gazdagíthatjuk, így ízletesebb és selymesebb lesz.

Kímélő sűrítések

Ha mégis szükségünk van sűrítésre, alkalmazzuk az alábbi eljárásokat, hogy az étel a lehető legkisebb mértékben legyen megterhelő a gyomrunknak:

-a burgonya természetes keményítőtartalma miatt az egyik legjobb sűrítésre. Ha zöldséglevest készítünk és burgonyát is teszünk bele, a leves sűrűbb, krémesebb lesz tőle. De nyersen is belereszelhetjük, így is tökéletes sűrítőanyag. 5 perccel a leves elkészülte előtt adjuk hozzá az ételhez.

- a levest sűríthetjük saját hozzávalóival is. Ha megfőttek a zöldségek, kiveszünk egy keveset belőle, és lepürésítjük, majd visszatesszük a levesbe. Pár perc alatt elérjük a kívánt sűrűséget vele.

-az étkezési keményítő is remek alternatíva. A burgonyakeményítőnek egy kicsit semlegesebb az íze, míg a kukoricakeményítőnek édeskés. Mindig az étel jellege határozza meg, éppen melyiket használjuk.

-ha habarni szeretnénk, finomított liszt helyett használjunk rizs- vagy csicseriborsólisztet csicseriborsólisztet. Az ételek krémesek lesznek tőle, nem lesz lisztízük, és még a gluténérzékenyek is használhatják.

-ha tejföllel vagy tejszínnel is dúsítani akarjuk a levest, szintén kevesebb sűrítésre lehet szükségünk. A vaj esetében is ez a helyzet, ugyanis krémessé, lággyá teszik a levest.

Alapvető szabály leves készítésekor, hogy mindig csak annyi vízzel öntsük fel a zöldségeket, alapanyagokat, ami éppen ellepi azokat. Inkább adjunk hozzá még később, de ne legyen túlságosan vizes az étel, mert akkor többet is kell sűrítenünk rajta.

Forrás: Házipatika.com

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART