2011.
június
17. 15:11

Rejtély még a nyugdíj mellett dolgozók helyzete

Címkék:
tüntetés pécsett Hiába tették volna fel kérdéseiket a szakszervezetek az elküldeni szándékozott, nyugdíj mellett dolgozó pécsi intézményi alkalmazottak ügyében, az oktatási albizottság ülése elmaradt. Maradtak a kérdőjelek.

Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének pécsi ügyvivője elmondta: szívesen feltették volna kérdéseiket a pécsi, ma nyugdíj mellett az oktatási szférában dolgozó alkalmazottakkal kapcsolatban. Az erre remek alkalmat kínáló önkormányzati oktatási albizottsági ülés azonban csütörtökön elmaradt. Jövő csütörtökön tartják meg, egy órával a közgyűlés és fél órával a kulturális és oktatási bizottság ülése előtt. Nagy Erzsébet a kulturális bizottság alelnökétől azt a magyarázatot kapta, hogy még belső egyeztetések zajlanak a témában.

Mint ismert: a pécsi városháza kulturális referatúrájának vezetője levélben fordult a pécsi oktatási-nevelési intézmények vezetőihez. Ebben leszögezi, hogy jelenleg 36 pedagógust és 92 egyéb dolgozót foglalkoztat a város. Staub Ernő arra kért minden intézményvezetőt, hogy "szíveskedjen felülvizsgálni és csökkenteni az öregségi nyugdíj igénybevétele melletti foglalkoztatást mind a pedagógus mind a nem pedagógus munkakörben".

Nagy Erzsébet viszont egészen biztos abban, hogy a nyugdíjasok elküldésének nincs meg a fedezete, azaz nyolc havi pénzük lóg a levegőben, ennyit kellene megkapniuk, de erre nincs pénze az intézményeknek. Mint mondta: több esetről is hallott, amelyekben megpróbálkoztak a közös megegyezés aláíratásával, sőt, előkészítő intézkedéseket is tettek. A szakszervezeti vezető óva intett attól minden érintettet, hogy közös megegyezéssel távozzon az őt foglalkoztató intézményből, csak mert azt mondják neki, hogy "sajnos nincs pénz".

Kérdéseinkkel a pécsi városházát is megkerestük. Staub Ernő, az Oktatási és Kulturális Referatúra csoportvezetője leszögezte: a nyugdíjasok foglalkoztatásának felülvizsgálata az aktív korú népesség foglalkoztatásának bővítését szolgálja, mely cél aligha ellentétes a szakszervezeti törekvésekkel. Érdemi előrelépés e téren azonban az elmúlt években nem történt. Az intézményvezetőkhöz intézett levél ezzel kapcsolatos kérést és tájékoztatást fogalmazott meg. Kérdésünkre, hogy van-e fedezet minderre, és ha nincs, hogy képzelték el a leépítést, Staub azt válaszolta: az öregségi nyugdíj igénybevétele mellett foglalkoztatott közalkalmazottak jogviszonyának megszüntetése az intézményvezetők (óvodavezetők, iskolaigazgatók) jogköre, ők rendelkeznek munkáltatói jogkörrel. A közalkalmazottak jogviszonyát az intézményi létszám és bérgazdálkodás keretében oldják meg.

Nagy Erzsébet szerint a legnagyobb baj az, hogy egy héttel a közgyűlés ülés előtt, amely dönteni hivatott a szeptembertől érvényes intézményi létszámokról, még nincs döntés, koncepció. Azon felül pedig, hogy intézményvezetők be-be próbálkoznak közös megegyezés aláíratásával az is gond lehet a szakszervezeti vezetők szerint, ha a fenti levelet intézményvezetők úgy értelmezik, hogy a nyugdíjasok felmentésére van pénz-paripa-fegyver, majd kiderül, hogy még sincs - bár ez Staub válasza alapján nem fordulhat elő.

Forrás: Pécsi Stop

Vissza
2010.
november
11. 14:00

Döntött a kormány: a nők 40 év munkaviszony után nyugdíjba vonulhatnak

Döntött a kormány: a nők 40 év munkaviszony után nyugdíjba vonulhatnak Kedvezményes nyugdíjba vonulhat minden olyan nő, aki 40 év munkaviszonnyal rendelkezik - jelentette be a kormányszóvivő. A rendelkezés 2011-től érvényes. Nagy Anna hangsúlyozta: a munkaviszonyba beleszámít a gyermekneveléssel töltött időszak is, vagyis amikor az érintett nő gyermekgondozással kapcsolatos ellátásokat kapott. Ennek több gyermek esetén a maximuma nyolc év. A 40 évbe a képzési idő - sem szakiskolai, sem felsőfokú - nem számít bele.
Tovább
2010.
december
13. 20:16

Döntött az Országgyűlés: változik a nyugdíjrendszer

Döntött az Országgyűlés: változik a nyugdíjrendszer Az Országgyűlés hétfői döntése értelmében a magán-nyugdíjpénztári tagoknak január 31-ig dönteniük kell: maradnak, vagy belépnek az állami rendszerbe. A döntésről nyilatkozniuk azoknak kell, akik a maradást választják, ezt személyesen kell megtenniük nyugdíjbiztosítási igazgatási szervnél. Az átlépők adómentesen vehetik ki az infláció feletti hozamukat.
Tovább
2011.
május
31. 10:55

Munkanélküliség, nyugdíj - Önt is aggasztja?

Munkanélküliség, nyugdíj - Önt is aggasztja? Az európaiak különösen aggódnak a munkanélküliség, az árak és a vásárlóerő alakulása miatt. Ezeket szorosan követik a politikai és gazdasági stabilitás, a bűnözés és az egészségügyi ellátás miatti aggodalmak - derül ki a GfK Csoport évente elvégzett GfK „Európai kihívások 2011” felmérésből. A magyarok a munkanélküliség további növekedésére számítanak.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART