2011.
március
13. 10:18

Rekord lottónyeremény a zsebbe gyűrt szelvényen

Címkék:
Piacsek Sándor Sorsolás előtt tényleg mágnesezik a lottógolyókat? Piacsek Sándor ezernyi tévhitet hallott és milliónyi reménybeli milliárdossal találkozott. Negyvenkét év munka a héten utoljára adhattak fel nála totót-lottót a kaposvári szerencsevadászok.

– Sokan azt hiszik, hogy aki egy lottózóban dolgozik, folyamatosan vagyonokat költ lottóra, totóra és ismeri a tuti tippet – magyarázta Piacsek Sándor. – Esetemben nem áll a tétel: havi 3-4 ezer forintnál nem játszok el többet. Ja, s persze nincs biztos tipp, minden a szerencsétől függ, bár ezt egyesek aligha hiszik el.
Akkor kezdte a pályát, amikor még egy három forint 30 filléres szelvénnyel megkísérthettük a szerencsét. Igaz, abban az időben nem milliárdokat söpört be a sors kegyeltje, ám aki harminc éve megütötte a sok milliós főnyereményt, okkal-joggal úgy érezhette: császárként tengetheti mindennapjait élete végéig.

Olthatatlan vágyat éreznek a szerencsejátékosok – Piacsek Sándor az utóbbi évtizedekben ezt jó néhány alkalommal megtapasztalta. Ahhoz, hogy ezen a területen dolgozzon, megfelelő szakképesítésre volt szüksége. A Szent István fővárosi közgazdasági technikum pénzügyi tagozatán szerzett képesítést, később a kaposvári OTP-nél jelentkezett munkára. A nagy pénzekhez hamar hozzászokott: a takarékbetéten kívül személyi kölcsön- és áruhitel folyósításával foglalkozott. Egy percig sem volt kérdéses: ez az ő terepe. Munkájával elégedettek voltak a főnökei, aztán egy korabeli döntés nyomán áthelyezték a volt Latinka téren álló lottózóba.

– Ott ragadtam, mint szamáron a fül – emlékezik. – Óriási forgalmunk volt a nyolcvanas években, a lottóláz akkor is tömegeket fertőzött meg. A legnagyobb meglepetés is a Latinka téri kirendeltségen ért, amikor még 1992-ben egy középkorú férfi kopogtatta meg a totózó üvegablakát. "Gyűjjék már ki, ügyem van magával": ezekkel a szavakkal fordult hozzám. Szóltam is a lányoknak, hogy itt balhé lesz, készüljenek fel mindenre. Aztán a férfi egy kissé gyűrött hatos lottót halászott elő a zsebéből, amiről kiderült: 42 millió forintot ér. Tudja, ez mennyi lehet ma? Az akkori összeg nagyjából tízszeresét érheti.

Felmelegítik, fagyasztják vagy épp megmágnesezik a golyókat – tévhitek, mende-mondák övezték a lottó húzásokat. Piacsek is hallott már jó néhány elképzelést, amelynek persze semmi alapja nincs. Évtizedekre visszamenően ismeri a lottózási szokásokat: a 86,87, 88, 89, 90 sorozatot még mindig gyakran ikszelik be, mint ahogy az 1,2,3,4,5-ös verziót, ám a családi számok viszik a prímet. S a szerencsések mire költik a pénzt? Luxuslakás, autó, tengeren-túli utazás, ékszer – általában ezek a toplistás álmok. A szakember azt mondja: amíg az álom nem válik valósággá, addig szinte mindenki adakozik, a rászorulóknak bőkezűen adna milliókat. Az pedig már más lapra tartozik, hogy amikor beüt a főnyeremény, végül is mennyit fordítanak jótékonysági célokra...

Forrás: Megyei Hírek

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART