2011.
június
05. 09:37

Rekordáron kelt el egy öreg Veuve Cliquot pezsgő

Címkék:
márkás pezsgő Rekordáron, bár a várakozások alatt – 30 ezer euróért (közel 8 millió forint) - kelt el az Aland-szigetek székhelyén egy árverésen a világ legöregebbnek tartott Veuve Cliquot pezsgője, amely egy tavaly nyáron a Balti-tengerben megtalált hajóroncs rakományából származott.

A másik palack öreg pezsgő – az azóta bezárt chalonne-i Juglar cég terméke, amely szintén a tenger mélyéről került elő - még jobban alatta maradt a várakozásoknak, „csak” 24 ezer eurót (6,4 millió forintot) ért meg a vevőnek. A borokra szakosodott Acker Merrall and Condit árverezőház arra számott, hogy sikerül megdönteni az eddigi rekordot az egy-egy üveg közel 200 éves Veuve Cliquot és Juglar pezsgővel.

Mindkét üveg kikiáltási ára 10 ezer euró (2,67 millió forint) volt. A korábbi pezsgőárrekordot egy palack 1959-es évjáratú Dom Pérignon tartotta, amely 27 600 euróért (7,3 millió forintért) kelt el 2008-ban. A két palackot egy interneten licitáló szingapúri vette meg, a nevét nem hozták nyilvánosságra. A pénteken elárverezett két palack abban a rakományban volt, amelyet egy 1825 és 1830 között a Finnországhoz tartozó autonóm Aland-szigetek közelében elsüllyedt kétárbocos roncsaiban találtak 2010 júliusában. Mindkét palackról feltételezik, hogy a két márka legrégebben fennmaradt példánya.

A pezsgő kóstolással egybekötött tavaly novemberi sajtóbemutatóján Richard Juhlin borász úgy vélte, hogy az italok értéke elérheti a palackonkénti 100 ezer eurót is (26,7 millió forint) az árverésen. A két régi palack mellett a Veuve Cliquot több mint 40 üveg értékes, de fiatalabb évjáratú pezsgője is elkelt az árverésen, darabonként több mint 1000 euróért (266 ezer forint). Az Aland-szigetek önkormányzata az árverés bevételét a Balti-tenger környezetvédelmével foglalkozó szervezetek céljaira, a tengeri régészet és a tengerészet történelmének népszerűsítésére fordítják.

Forrás: ProfitLine

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART