2011.
július
15. 11:42

Rendőrfizetések: kormányzati lózung a 30 százalékos béremelés

Címkék:
rendőreskü Valójában reálbércsökkenést jelent a rendőröknek 2014-ig ígért béremelés. Az alacsony jövedelmeknél előírt kötelező nettó kereset szinten tartás miatti béremelés, valamint a Pénzcentrum.hu által korábban megszellőztetett nyugdíjkoncepcióban szereplő egyéni járulékemelés miatti bérbruttósítás pont kiadja az ígért 30 százalékos illetményemelést. Tehát a jól hangzó bérfejlesztés csak ahhoz lenne elég, hogy ne csökkenjenek a nettó keresetek, az infláció miatt viszont rosszabbul járnának a rendőrök.

Mint azt július 13-án a Pénzcentrum.hu közölte, elkészült a rendészeti életpálya-modell tervezete, amelynek egyik legfontosabb eleme, hogy átlagosan 30 százalékkal emelkedne 2014-re a rendőrök, valamint az egyéb fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak illetménye. A 30 százalékos bérfejlesztés első ránézésre jelentősnek tűnik, de ahogy mondani szokták: "nem mind arany, ami fénylik".

A kormány jövőre is fenn kívánja tartani a közszférában a bérkompenzációt, amely ahhoz szükséges, hogy az adóváltozások miatt az alacsonyabb jövedelműeknek - jellemzően a bruttó 300 ezer forint alatti kategóriában - ne csökkenjen a nettó bérük. Ehhez az érintetteknek évente összességében megközelítően 5 százalékkal kell növelni a bruttó jövedelmüket. Ez három év alatt - a mindig növekvő bázis miatt, amire az 5 százalékos emelés rakódik - összesen 15,8 százalékos béremelést jelent - magyarázta a Pénzcentrum.hu-nak Angyal József okleveles adószakértő.


Bekavar a nyugdíjrendszer átalakítása is

A lapunk által megszellőztetett nyugdíjkoncepció szerint jövőre bevezetnék az egyéni számlás nyugdíjrendszert. Ennek röviden az a lényege, hogy a magánszemély az általa befizetett egyéni járulékok alapján kapna nyugdíjat. Ezzel együtt a jelenlegi 10 százalékról 20 százalékra emelnék a munkavállalói nyugdíjjárulékot, úgy, hogy közben a munkáltatói járulékot csökkentenék. A fő csapásirány szerint ezt úgy valósítanák meg, hogy a munkáltató által ma lerótt járulék egy részét áttennék a munkavállaló bérébe, vagyis "felbruttósítanák" a járulékkal a jövedelmet.

Első ránézésre eléggé bonyolult képlet alapján a 20 százalékos egyéni járulék úgy jön ki, ha a jelenlegi bruttó béreket 13,5 százalékkal felszorozzák, vagyis megemelik. Ha ezt hozzáadjuk a nettó keresetek szinten tartásához három év alatt szükséges 15,8 százalékos béremeléshez, máris 29,3 százaléknál tartunk.

No, és itt jutunk el ahhoz, hogy a rendőröknek beígért 30 százalékos béremelés valójában semmi más, mint ügyes kormányzati kommunikációs fogás, amely valójában csak a tervezett adóváltozásokból adódó keresetcsökkenés kiküszöböléséhez, valamint a nyugdíjjárulék-emelés miatti szuperbruttósításhoz elegendő - hívja fel a figyelmet Angyal József.

A kiszivárgott kormányzati tervek alapján készített számítások szerint valamennyi bruttó 300 ezer forint alatti jövedelemmel rendelkező munkavállalónak összességében 30 százalékos béremelést kell kapnia a következő három évben ahhoz, hogy ne csökkenjen a nettó fizetésük. Így a rendőröknek beígért illetményemelés valójában semmivel sem honorálná a munka fokozott veszélyességét, a kedvezőtlenebb munkakörülményeket, valamint az egyes állampolgári jogok korlátozását, ellentétben az életpályamodell-tervezetben megfogalmazott céllal.

Azonnali 40 százalékos emelést sürgetnek a rendőrök

Kónya Péter, a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének elnöke korábban a Pénzcentrum.hu-nak úgy nyilatkozott, hogy megközelítően 40 százalékos azonnali bérrendezésre lenne szükség az elmúlt 6-7 év bérbefagyasztásának kompenzálásához. Emellett törvénybe kellene iktatni, hogy az illetményalap minden évben automatikusan növekszik az infláció mértékével. Ez amiatt is különösen indokolt lenne, mert a rendvédelmi dolgozóknak erősen korlátozottak az érdekérvényesítési lehetőségei.

A szakszervezeti vezető szerint a jelenlegi cafetéria-juttatások összegével is az illetményt kellene növelni. Ez a támogatási arra jó, hogy az állam a saját dolgozóin takarékoskodjon. A cafetériára költhető összeg ugyanis nem garantált, bármikor csökkenthető, elvonható, ráadásul nem számít bele a nyugdíjalapba - hangsúlyozta.

Utóbbi kívánságuk úgy tűnik, részben meghallgatásra talált a rendészeti életpályamodell kidolgozóinál. A tervezet szerint ugyanis úgy alakítanák át a cafetéria-rendszert, hogy az utalványok helyett előtérbe helyeznék a pénzbeli támogatásokat.

Forrás: Pénzcentrum

Vissza
2011.
július
14. 08:42

Hatvanévesen mehetnének nyugdíjba a rendőrök

Hatvanévesen mehetnének nyugdíjba a rendőrök A Pénzcentrum birtokába került dokumentumból kiderül, mégsem kellene az öregségi nyugdíjkorhatár eléréséig dolgozniuk a rendőröknek.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART