2011.
április
06. 16:07

Rendőrség - Nincs poszt az idős rendőröknek?

Címkék:
rendőrrihák A 60 évnél idősebb rendőrök a szükséges munkát vélhetően nem tudják elvégezni, másmilyet pedig nem tud biztosítani nekik a rendőrség, ha eltörlik a korkedvezményes nyugdíjazás lehetőségét a szervezetnél - derül ki egy a Független Hírügynökség birtokába került dokumentumból.

Az észrevételeket és javaslatokat tartalmazó levelet az egyik megyei főkapitányságon készítették az úgynevezett Főkapitányi Klub márciusi ülésére. A rendőri vezetők ezen az ülésen a rendőri életpályáról, illetve a Széll Kálmán-terv rendőröket érintő pontjairól tárgyaltak.

Szima Judit, a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezetének főtitkára a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy a Főkapitányi Klub tagjai rendőri vezetők, akik különböző helyszíneken bizonyos időnként az állomány életét érintő kérdésekről tárgyalnak. A TMRSZ kérte, hogy az állomány érintettsége miatt az érdekképviselet is részt vehessen ezeken az üléseken, de ezt elutasították. Annyit közölt az ORFK, hogy a klub elnöke a Vas megyei főkapitányság vezetője, Hatala József országos főkapitány pedig csak egyszerű tag a klubban - mondta Szima Judit.

"A Főkapitányi Klub szervezeten belüli helyzetéről eddig pontos információkat nem sikerült megtudnunk. A Rendőrségen belül ilyen egység nem létezik, mint ahogy arról sem sikerült bővebbet megtudnunk, hogy milyen forrásból, milyen költségekkel működik. Az a tény azonban, hogy az állományt érintő kérdéseket a legfelsőbb szintű, munkáltatói jogköröket gyakorló vezetők szervezeti formában megvitatják, javaslatokat fogalmaznak meg, mindenképpen indokolttá tenné az érdekképviseletek rálátását a megtárgyalt kérdésekre, illetve az Állami Számvevőszék vizsgálatát a Klub működésére, amennyiben azt részben, vagy teljes egészében adóforintokból működtetik" - mondta Szima Judit.

Egy a március eleji ülésre készült levél azonban eljutott a TMRSZ-hez. Ez egy megyei főkapitányságon készült és a Széll Kálmán-terv érintett pontjával kapcsolatos észrevételeket tartalmazza. Egyebek mellet ez áll benne: "A Széll Kálmán-terv - helyesen - elveti a törvény által előírt korhatár előtt ún. korkedvezményes nyugállományba vonulás lehetőségét." Azonban azt is írják, hogy a rendőrségen nincsen megfelelő állás 60 év feletti kollégáknak. Így a viszonylag magas korból adódó teljesítménycsökkenés miatt nem végezhető "hatékony bűnüldözési, közbiztonsági tevékenység a társadalom által elvárt színvonalon" - véli a feljegyzés készítője.

A javaslat szerint csak a szolgálati nyugdíj felét kapná az, akinek úgy szűnik meg a szolgálati viszonya, hogy még nem érte el az öregségi nyugdíjkorhatárnál 10 évvel alacsonyabb életkort és nincs meg a 30 év szolgálati viszonya. Ha mindezeket a korhatárokat elérte, kapja meg a teljes szolgálati nyugdíjat. A levél készítője szerint ugyanis bár más országokban is van példa a rendvédelmi dolgozók hosszabb foglalkoztatására, de Magyarországon az életminőség, az életkilátások és az ehhez kapcsolódó, idősebb kori vitalitás "messze elmarad Európa államainak többségétől."

A szolgálati nyugdíj körüli kialakult vitákhoz hozzájárult a levél szerint, hogy a legtöbben úgy mentek szolgálati nyugdíjba, hogy mindössze 4-10-16 százalékos össz-szervezeti egészségkárosodással váltak alkalmatlanná hivatásos szolgálatra. "Nem megkérdőjelezve a bizottság orvos szakmai munkáját," elgondolkodtatónak tartja ezt a folyamatot a levél szerzője.

A nyugdíjkedvezmények jelentős csökkentése kedvezőtlen a jelenlegi hivatásosok egy részének. Az 1996. szeptember 1-jét megelőzően felszerelt személyek megszerzett jogait erősen csorbítja, közülük sokan elhagynák a pályát emiatt. A jelentés írója szerint megoldás lenne, hogy akik 2007. december 31-én rendelkeztek minimum 20 év tényleges szolgálati idővel, szerzett jogaikat megtarthassák. "Tény, hogy ez a javaslat szembe menne a kormány nyugdíj reformmal kapcsolatos elképzeléseivel, azonban más lehetőség nincs az érintettek állományban tartására" - áll a levélben.

Az egyik megyei főkapitányságon készült vezetői javaslat szerint fontos lenne, ha meghagynák a különböző illetménykiegészítéseket és pótlékokat, készenléti díjat, egyéb pótlékokat. A teljesítménybérezés elkülönítése különösen ráadásul aggályos, mert a rendőri munka nehezen mérhető, illetve "a meghatározható célok olykor negatív üzenetet tartalmaznak az állampolgárok irányában (pl.: több feljelentés, több bírság, melyet pénzbehajtásként aposztrofálnak jelenleg is)" - olvasható a levélben.

Forrás: MagyarOnline

Vissza
2011.
március
28. 19:45

A Belügyminisztérium válaszolt a rendőrök demonstráció-tervére

A Belügyminisztérium válaszolt a rendőrök demonstráció-tervére A rendvédelmi dolgozók április 9-étől demonstrációsorozatot tartanak hivatásuk és szerzett jogaik védelmében. Az akció kihirdetésére a Belügyminisztérium közleménnyel válaszolt. Ebben kiemelik, hogy a Széll Kálmán Tervben a hivatásos állományúakra vonatkozó elképzelés az 'aktív éveket', vagyis a munkában töltött időt, és nem a korai nyugdíjba menetelt kívánja támogatni.
Tovább
2011.
március
10. 14:16

Pintér Sándorhoz fordult 13 rendvédelmi érdekképviselet

Pintér Sándorhoz fordult 13 rendvédelmi érdekképviselet A közlemény szerint a rendvédelmi ágazatban működő szakszervezetek egy közös nyilatkozatot aláírva fordultak Pintér Sándor belügyminiszterhez a "Széll Kálmán Tervben deklarált, a szolgálati nyugdíjrendszer átalakítására vonatkozó kormányzati szándékkal összefüggésben".
Tovább
2011.
április
05. 15:01

Se életpályamodell, se nyugdíj-megállapodás

Se életpályamodell, se nyugdíj-megállapodás A keddre összehívott rendkívüli ülésen sem sikerült megállapodnia a rendvédelmi szakszervezeteknek a Belügyminisztériummal (BM) a nyugdíjról, illetve az életpályamodellről. Az áprilisi demonstráció megtartásának esélye így tovább nőtt.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART