2011.
május
27. 18:18

Répássy sértegette az öreg zsarukat

Répássy Róbert Répássy beszólt az öreg zsaruknak - Megdöbbentő kijelentésekre ragadtatta magát Répássy Róbert, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára a héten a parlamentben.

Kedden a képviselők késő estig vitatkoztak a Fidesz alkotmánymódosításáról, amelynek alapján a kormány visszamenőleg elvehetné a korkedvezményes nyugdíjba vonult rendőrök, tűzoltók járandóságát - tudósított a Blikk. Répássy lényegében arról beszélt: az 1990 előtt szolgált rendőrök „Kádár-huszárok", és munkájukat nem kellene elismerni. „Amikor védik (az ellenzékiek - a szerk.) a már szolgálati nyugdíjba vonult rendőröket, akkor többek közt azokat védik, akik rendőrként szolgáltak a Kádár-rendszerben. (...) Mi a logikai különbségtétel mondjuk egy Kádár-huszár és egy tanácselnök között?" – mondta késő este a parlamenti ülésen.

Répássy Pintér Sándort sem kímélte. „Csak egy mondat Pintér Sándor belügyminiszter úrra. Én nem is védem az ő szerzett jogait, szemben önökkel, akik védik az övét is és mindenkiét, aki a Kádár-rendszerben rendőr volt" - mondta az ellenzékieknek. Sőt, az államtitkár ennél is tovább ment a nyugdíjak kapcsán. „Azért nem kellene azt a munkát elismerni, amit egyébként a Kádár-rendszer szolgálatában végeztek" - mondta Répássy Róbert.

- Sületlen marhaság! - így foglalt össze a véleményét Kónya Péter szakszervezeti vezető, a rendvédelmi sztrájkbizottság elnöke.

- Nyilván voltak néhányan politikai beosztásban annak idején a testületnél. Ám érthetetlen, hogy lehet egy akkori fiatal gyilkossági nyomozó, helyszínelő vagy egy járőr becsülettel elvégzett szakmai munkáját megkérdőjelezni. Ezzel az erővel bármelyik köztisztviselőtől el lehetne vonni a rendszerváltás előtt munkában eltöltött éveket - vélekedett Kónya.

Répássy Róbert titkársága a Blikkel azt közölte: az államtitkár nem kér bocsánatot szavaiért, mert azok „jogi és történelmi tényeken" alapulnak, és ő nem a rendőrökről általában, hanem a '90 előtt szolgáltak szerzett jogairól beszélt. A Blikk a Belügyminisztériumot is kérdezte Répássy kijelentéseiről. "A Belügyminisztérium az egész ország rendjéért visel felelősséget, és azon dolgozik, hogy a rendőrség tekintélyét helyreállítsa, amelyet a szocialista kormányok intézkedései rontottak le" - válaszolták.

Forrás: 168 óra

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART