2012.
szeptember
04. 15:57

Riasztó-e a daganatos tüdő fényképe?

Címkék:
cigarettacsikkek Ezentúl már csak a dohányzás egészségkárosító hatásait bemutató fényképekkel ellátott cigarettásdobozokat lehet gyártani. A csomagolásokon például daganatokról, tüdőrákról készült fényképeket lehet majd látni, hogy így is segítsék a dohányzásról való leszokást. Ezzel együtt januártól drágul a cigaretta is. A szakemberek véleménye nem egyértelmű.

A nikotin miatt kifejlődött rákos daganatokról is lesznek majd fényképek a cigaretták új dobozain. A dohánygyárak kapnak egy halom elriasztó fotót, melyeken a dohányzásnak a szervezetroncsoló hatásait örökítették meg, és ezeket kell majd rátenniük a dohányáruk csomagolására. Most éppen ez lesz a vezérelve a dohányzásról való leszoktatásnak.

A szakemberek véleménye megoszlik, az egyik tábor szerint a sokkoló képek miatt kevesebben vesznek majd cigarettát, mások azt mondják, a dohányzás káros hatásaira való figyelemfelhívást hatásosabban és meggyőzőbben kellene végezni. Aki ugyanis rá akar gyújtani, azt bizonyára nem hatják meg a sokkoló képek, melyeknek inkább a passzív dohányosokra lehet nagy hatása. Az intézkedések hatására újabb lendületet kaphat a cigaretták feketekereskedelme, ráadásul a csempészcigiken nem lesz semmilyen fénykép.

Egy adalék a várható hatáshoz. A nyolcvanas években hatalmas plakátháború indult Magyarországon az alkoholizmus ellen. A hirdetőoszlopokra hatalmas színes plakátok kerültek, melyeken idült alkoholisták májáról készült fényképeket lehetett látni. Az anekdota szerint egy részeg ránézett erre a plakátra és megjegyezte: A francba! Soha többet nem eszem májat!

Forrás: Mixonline

Vissza
2012.
február
08. 18:57

A dohányos férfi agya 10 évvel öregebbnek néz ki

A dohányos férfi agya 10 évvel öregebbnek néz ki A dohányos férfiak szellemi képességei idősödve gyorsabban hanyatlanak, mint nemdohányzó kortársaiké, olyannyira, hogy akár tíz évvel öregebbnek tűnik a "dohányos agy" - állapították meg brit kutatók.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART