2010.
december
30. 14:56

Robbanás előtt áll a nyugdíjhelyzet Spanyolországban

Címkék:
Madrid Az újév közeledtével egyre inkább kétségessé válik a társadalmi béke fenntarthatósága Spanyolországban. A viták középpontjában a kormány által jövő év januárjában bevezetendő nyugdíjreform áll, mely 65 évről 67 évre emelné az általános nyugdíjkorhatárt. A nehéz gazdasági helyzetben nemzeti összefogásra szólított fel János Károly király karácsonyi üzenetében.

A politikai elemzőknek is feltűnt, hogy János Károly spanyol király hagyományos karácsonyi üzenetében beszédének jelentős részét a hazai gazdaság problémáinak, a munkanélküliség elleni harcnak és a kormány által kezdeményezett reformok szükségességének szentelte. A király külön kiemelte a fiatalok közötti magas arányú munkanélküliség problémáját és, ebben az évben nem először, a politikai pártok és a nemzet összefogására szólított fel. A szenteste elhangzott királyi felhívás is azt bizonyítja, Spanyolország nem áll messze a görögországihoz hasonló tiltakozó megmozdulásoktól, utcai zavargásoktól.

A karácsony előtti hét a nyugdíjreform elleni tiltakozásoktól volt hangos, melyeket a két legnagyobb szakszervezet, az UGT és a Comisiones Obreras (CC OO), együttesen szervezett. A karácsony előtti hétvégén országszerte protestáltak a kormány politikája ellen, a legnagyobb tiltakozásra Madridban került sor. A CC OO vezetője, Ignacio Fernández Toxo ekkor kijelentette, hogy csakis a kormány politikájától függ, hogy a szakszervezetek újabb országos sztrájkot szerveznek 2011 első hónapjában. José Luis Rodríguez Zapatero miniszterelnök válaszul Brüsszelből azt üzente, hajthatatlan a nyugdíjreform végig vitelében. A kormányfő kijelentése így tovább tüzelte a kedélyeket a szenteste előtt két nappal megtartott baszkföldi tüntetéseken, ahol a helyi szakszervezeti vezetők már be is jelentették az általános sztrájk napját. Január 27-én Baszkföldön és Navarra tartományban, ha a szakszervezeteken múlik, biztosan szünetel a munka.

A kormány, a kemény retorika ellenére, azonban még egy utolsó esélyt adott a szakszervezetekkel való megegyezésnek. Az El País baloldali napilap a hét elején beszámolt arról a spanyol munkaügyi miniszter, Valeriano Gómez által már korábban előkészített tárgyalássorozatról, mely az országos tiltakozás utáni napon vette kezdetét, a szakszervezeti vezetők és a szocialista kormány között. A kormány által ösztönzött diskurzus valójában a szakszervezeteknek adott ultimátum: január 10-ig még előállhatnak módosító javaslatokkal, utána a reformok sorsa a kormányzaton és a parlamenti többségen fog múlni. Az említett nyugdíjreform mellett, melyet a szakszervezetek továbbra is teljes egészében elutasítanak, a korábban bevezetett munkaerő- piaci reform kormányzati korrekciója és a kollektív tárgyalások új szabályozása áll a politikai viták centrumában. Előbbi tovább gyengítené a felmondási védettséget, rugalmasabbá téve a hazai munkaerőpiacot, utóbbi pedig a kollektív tárgyalások menetének meghatározását a legtöbb ponton a munkaadói oldalra ruházná.

Az El País szerint a tárgyalófelek véleményének közeledése a csodával érne fel. A legutóbbi általános sztrájk, melyet a szakszervezetek a munkaerő- piaci reform bevezetése nyomán tartottak szeptember 29-én, több helyszínen is erőszakos cselekményekbe torkollott. Az elégedetlenség tovább nőtt Spanyolországban az ősz óta: a szocialista (PSOE) kormánypárt immár tizennnyolc százalékos hátrányba került az ellenzéki Néppárttal (PP) szemben.

Mindeközben a munkanélküliségi ráta továbbra is meghaladja a húsz százalékot, mely négymillió munkanélkülit jelent az országnak. A költségvetési deficit 9,6 százalékon áll és egyre inkább csökken az esélye, hogy 2012-re eléri a korábban kitűzött három százalékos célt. Végül a gazdasági növekedés az utolsó negyedévet és a 2010-es évet tekintve is, stagnáló tendenciát mutat. Spanyolországot eddig az euróövezetben viszonylagosan alacsony adósságszintje (az éves GDP 66 százaléka) mentette meg egy görög- vagy írországihoz hasonló gazdasági összeomlástól. A jövő évben ez már kevésnek bizonyulhat, ugyanúgy, ahogy az erélyes királyi fellépés is.

Forrás: Kitekintő

Vissza
2010.
január
01. 16:47

"A nyugdíjasok hazamehetnek!" - ezrével rúgják ki a tanárokat Romániában

 "A nyugdíjasok hazamehetnek!" - ezrével rúgják ki a tanárokat Romániában Augusztusig, azaz az idei tanév végéig még minden tanügyi dolgozó megtartja az állását, utána viszont a közoktatásban finanszírozott állások száma 321 ezerről 306 ezerre csökken - döntötte el a román kormány.
Tovább
2010.
december
12. 19:47

A lengyelek megállapodtak az EU-val nyugdíjügyben

A lengyelek megállapodtak az EU-val nyugdíjügyben A lengyel pénzügyminisztérium hét végi közleménye szerint sikerült megállapodni az Európai Bizottsággal abban, hogy figyelembe veszik a nyugdíjreform költségét az államháztartási hiány kiszámításakor.
Tovább
2010.
február
25. 09:17

A románok baja is meggyűlik a nyugdíjakkal

A románok baja is meggyűlik a nyugdíjakkal Románia vagy megreformálja a nyugdíjrendszerét, amely jelenlegi formájában tarthatatlan, vagy adókat emel - ez a következtetése annak az elemzésnek, amelyet a Román Akadémiai Társaság elnevezésű civil szervezet gazdasági elemzői állítottak össze.
Tovább
2010.
december
07. 21:58

Az EU nem büntet a nyugdíjrendszer miatt

Az EU nem büntet a nyugdíjrendszer miatt Az Európai Unió nem fogja büntetni Magyarországot a nyugdíjrendszer megváltoztatása, a magán-nyugdíjpénztári pillérből az állami nyugdíjrendszerbe visszaáramoltatás miatt - közölte Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter kedden Brüsszelben.
Tovább
2010.
október
07. 16:46

Basescu visszadobta a nyugdíjtörvényt

Basescu visszadobta a nyugdíjtörvényt Visszaküldi a parlamentnek a romániai nyugdíjtörvényt Traian Basescu román államfő, aki csütörtökön maga jelentette be, hogy méltánytalannak tartja a jogszabályban megállapított, nőkre és férfiakra egyaránt érvényes 65 éves nyugdíjkorhatárt.
Tovább
2010.
szeptember
28. 20:22

Befagyasztják a nyugdíjakat Szlovéniában

Befagyasztják a nyugdíjakat  Szlovéniában Szlovéniában jövőre befagyasztják a nyugdíjakat és a közszolgálati dolgozók fizetését a költségvetési hiány csökkentése céljából. Borut Pahor szlovén kormányfő kedden közölte: az intézkedések azt a célt szolgálják, hogy a központi költségvetés GDP-arányos - vagyis a hazai össztermékhez (GDP) mért - hiánya 2011-ben 1 százalékponttal 4,5 százalékra mérséklődjön.
Tovább
2010.
április
30. 14:39

Brutális megszorítás? - 53-ról 67 évre emelik a nyugdíjkorhatárt Görögországban

Brutális megszorítás? - 53-ról 67 évre emelik a nyugdíjkorhatárt Görögországban A Financial Times Deutschland (FTD) értesülése szerint az athéni kormány kész egy 24 milliárd euró összegű takarékossági program megvalósítására.
Tovább
2010.
december
09. 10:38

Brüsszel eltűri a nyugdíjpuccsot

Brüsszel eltűri a nyugdíjpuccsot Brüsszel törvénnyel készül betiltani a magyar megoldást, a hárompilléres nyugdíjrendszer visszaállítását kétpilléressé, de a magyar költségvetési hiány felszámolása érdekében szemet huny a törvény hatályba lépése előtt befejeződő magyar nyugdíjpuccs fölött. Cserébe az érintettek érdekeinek maximális védelmét kéri Budapesttől, amit a tervezett parlamenti nyilatkozatban a Fidesz-kormány verbálisan teljesíteni is fog.
Tovább
2010.
november
25. 19:07

Brüsszelnek nem tetszik a magyar nyugdíjintézkedés

Brüsszelnek nem tetszik a magyar nyugdíjintézkedés Több fenntartása van az Európai Bizottságnak a nyugdíjrendszerre vonatkozóan a közelmúltban bejelentett magyar intézkedésekkel kapcsolatban.
Tovább
2010.
május
27. 20:50

Egymillióan tiltakoztak a nyugdíjreform ellen Franciaországban

Egymillióan tiltakoztak a nyugdíjreform ellen Franciaországban Elemzők szerint azonban az egymilliós részvétel nem elégséges ahhoz, hogy a kormányt eltérítse attól a szándékától, hogy az újraelosztáson alapuló nyugdíjrendszer finanszírozhatóságának érdekében megemelje a jelenleg 60 éves nyugdíjkorhatárt
Tovább
2010.
március
02. 09:51

Egységesen befagyasztanák a görög nyugdíjakat

Egységesen befagyasztanák a görög nyugdíjakat Görögországban befagyasztanák minden nyugdíjas ellátmányát idén az ország munkaügyi miniszterének javaslata szerint.
Tovább
2010.
december
16. 11:23

Magyar példát követ Bolívia

Magyar példát követ Bolívia Bolívia is azon országok sorába lépett, amelyek államosítják a tőkefedezeti nyugdíjrendszert. A lakosság nagy része ünnepli Evo Morales elnök bejelentését, amely az államosításért cserébe a nyugdíjazás jelentős kiterjesztését ígéri, és csökkentenék a nyugdíjkorhatárt is. A hivatalos állami nyugdíjrendszer 13 éve egyszer már összeomlott a dél-amerikai országban, ekkor hozták létre a tőkefedezeti rendszert - írja a Financial Times.
Tovább
2010.
május
30. 18:53

Nyugdíjas kedvezmények Szlovákiában

Nyugdíjas kedvezmények Szlovákiában Szlovákiában a nyugdíjasok több kedvezményre jogosultak, melyek által némileg csökkenthetik kiadásaikat. Egyes kedvezmények törvényből eredően járnak, másokat a helyi önkormányzatok hagyhatnak jóvá.
Tovább
2010.
december
19. 14:18

Spanyol tüntetések a nyugdíjkorhatár emelése ellen

Spanyol tüntetések a nyugdíjkorhatár emelése ellen Országszerte mintegy negyven városban tüntettek szombaton a nyugdíjkorhatár felemelése ellen; a legnagyobb megmozdulás Madridban volt, ahol a hóesés ellenére több tízezren gyűltek össze.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART