2011.
november
02. 08:55

Robotok segítenek az időseknek is

Címkék:
Toyota robot Az egészségügyi csúcstechnológia iránti érdeklődésének bizonyítékaként a Toyota japán autóipari óriás kedden bemutatta kísérleti robotjait, amelyek a fogyatékos betegeknek a kórházi ágyból való felkelésben vagy a járásban segítenek. A cég, amely 2013-ra szeretné forgalmazni az "önálló járást segítő" eszközöket, olyan iparágba vágott bele, amely a gyorsan idősödő japán lakosság miatt nagy lehetőségeket kínál.

Szaitoh Eiicsi, a rehabilitációs orvostan professzora mutatta be a Toyota tokiói telephelyén a járássegítő készüléket, gyermekbénulás következtében megbénult lábára erősítve a számítógép vezérelte fémvázat. Bemutatta újságíróknak, hogyan hajlik a berendezés a térdénél, sokkal természetesebb járást biztosítva számára, mint a jelenleg használt járókészülék. A hátizsákra hasonlító akkumulátorral Szaitoh elégedetten mosolyogva járt fel s alá a lépcsőkön.

A professzor elmondta, hogy kipróbálta páciensein a Toyota készülékeit, és bízik benne, hogy segítségükkel könnyebben felépülhetnek az agyvérzésből és más, a mozgást korlátozó betegségekből. "Nehéz a jövőt megjósolni, de elkerülhetetlenül közeledik az időskorú társadalom időszaka" – mondta. "Robotpartnerekre van szükségünk az életünk gazdagabbá tételéhez".

Az autó hasonlít az emberhez, az ember meg az autóhoz

A Toyota bemutatta a párnázott karú robotot is, amellyel az ápolók a magatehetetlen betegeket emelhetik fel az ágyból. Egy másik, gördeszkához hasonló készülék az egyensúlyozás újbóli megtanulását segíti. A Toyota vezetői elmondták, hogy az autókhoz használt technológiákat, így érzékelőket, motorokat és komputeres programokat használtak fel a járáskönnyítő gépekhez, és amit az emberek mozgásáról megtanultak, azt a jövőbeli gépkocsik tervezéséhez is felhasználják. Az árakról és a külföldi forgalmazásról még nincsen döntés.

Tamaoki Akifumi vezérigazgató elmondta, hogy további tesztekre és felhasználói visszacsatoláshoz van szükség a készülékek biztonságos és megbízható üzemeltetéséhez, és a piacra kerülő készülékek kisebbek és könnyebbek lesznek, mint a bemutatott prototípusok.

A Toyota korábban már készített trombitán és hegedűn játszó robotokat. A versenytárs japán autógyár, a Honda Motor Co. fejlesztette ki az Asimo névre hallgató emberformájú robotot, amely fut, beszél és táncol. Asimo azonban egyelőre csak a bemutatótermekben és a laboratóriumokban otthonos, a kórházi vagy lakóházi megjelenése még várat magára.

Forrás: MTI/hvg.hu

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART