2013.
február
08. 09:28

Rogán: júliusban lesz újabb rezsicsökkentés

Címkék:
Rogán Antal, Harrach Péter Július 1-jétől csökkennie kell a víz-, a csatorna-, a szennyvízelvezetési, a szemétszállítási, a palackosgáz-, valamint a kéményseprési díjaknak - jelentette be Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője a gyulai Fidesz-KDNP-frakcióülés után.

Az újabb rezsicsökkentést ismertetve Rogán Antal jelezte: a víz-, a csatorna-, a szennyvízelvezetési, a szemétszállítási, a palackosgáz-, valamint a kéményseprési díjak esetében is az átlagosan tízszázalékos mérséklés a cél. A pontos mértéket azonban az árakban tapasztalható területi különbségekre tekintettel kell megállapítani, ugyanis például a víz esetében van az országban olyan hely, ahol ezer forintot kell fizetni érte elszámolási egységenként, míg máshol csak 180-at.

Az újabb díjcsökkentést egy munkacsoportnak kell kidolgoznia, amelynek Fónagy János államtitkár, a fideszes Németh Szilárd és Kósa Lajos, a kormánypárt ügyvezető alelnöke, Debrecen polgármestere lesz a tagja. A testületnek tavasszal kell bemutatnia részletes előterjesztését.

A frakcióvezető a tájékoztatón ismertette a Központi Statisztikai Hivatal kimutatását, amely szerint 2012-ben egy kétgyermekes átlagcsalád havonta több mint 73 ezer forintot költött rezsire, így ha minden tételnél megvalósul a tízszázalékos csökkentés, mintegy 7500 forintot spórolhat havonta egy átlagcsalád
.
Utalva a rezsicsökkentés mikéntjét érintő városvezetői kifogásokra és az általuk kért kompenzációra, Rogán Antal elmondta azt is: kérték, hogy ahol lehet, az önkormányzati tulajdonú szolgáltatók vizsgálják meg a költségeik csökkentésének lehetőségét, ugyanakkor ígéretet tettek arra, hogy áttekintik azokat az adminisztrációs szabályokat és terheket - így például a talajterhelési és a lerakási díjak szabályozását -, amelyek többletköltségeket jelentenek az érintett cégeknek, és ha tudják, könnyítik ezeket.

Az elmúlt napokban több fideszes politikus is elmondta, hogy a víz-, a csatorna- és a szemétszállítási díjak csökkentésének mikéntjéről éles vita zajlott a frakcióülésen, mert több városvezető valamilyen kompenzációt szeretne a díjak mérséklése miatt az önkormányzati közműszolgáltatóknak, mondván, egy részük nem tudja kigazdálkodni a rezsicsökkentést.

A háromnapos évadnyitó frakcióülésen áttekintették az eddigi rezsicsökkentést is, és a résztvevők megállapították, hogy sikerült érvényesíteni a villany-, a gáz- és a távhőárakban a tízszázalékos csökkentést. Az esetleges újabb ármérséklésről a politikus közölte: a képviselőcsoport arra kérte a kabinetet, még a nyár előtt vizsgálja meg ennek lehetőségét, hogy a következő fűtési szezon előtt ismertethesse javaslatát.

Az MSZP támogatja a rezsicsökkentést, de fenntarthatóbb módot javasol

Az MSZP és a párt parlamenti frakciója támogatja a Fidesz-KDNP rezsicsökkentésre vonatkozó intézkedéseit, de hosszabb távra egy az árszabályozásnál fenntarthatóbb programot javasol a lakosság terheinek könnyítésére - mondta Mesterházy Attila Pécsett.

Az MSZP elnöke a szocialista országgyűlési frakció kétnapos kihelyezett ülése utáni sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a párt a mostani válsághelyzetben minden, a megélhetés költségeit csökkentő döntést támogat, ugyanakkor olyan javaslatok kidolgozásába kezdett, amelyek figyelembe veszik a rászorultságot, továbbá a gazdasági, a foglalkoztatási, a környezetvédelmi szempontokat is.

Mesterházy Attila utalt rá, hogy az emberek minden negyedik forintjukat a rezsire kénytelenek költeni, és 300 ezer fogyasztónál az elmaradások miatt már fel kellene függeszteni a szolgáltatást. "Ez a helyzet a kormány rossz gazdaságpolitikája és perverz társadalompolitikája miatt állt elő. A megszorítások, az embereket terhelő adók növekedése mind-mind hozzájárultak ahhoz, hogy a magyar családok egyre nehezebben fizetik a megélhetés költségeit" - fogalmazott a pártelnök.

A politikus leszögezte: amellett, hogy a szocialisták támogatják a rezsicsökkentést, a kormány mostani, árcsökkentésre épülő megoldása nem jó, mert véges, hosszú távon nem oldja meg a problémákat. "A legszegényebbeknek nem segít kellő mértékben, a gazdagabbaknak több támogatást ad, s nem megfelelően differenciált, mert például a szénnel, fával fűtők kimaradnak a kedvezményezettek köréből" - fejtette ki.

Mesterházy Attila elmondta, hogy az MSZP egy hónapon belül előterjeszti a fogyasztói és a szolgáltatói szektort is érintő rezsicsökkentésre vonatkozó javaslatait. A fogyasztói területen szorgalmazni fogják az épületek hőszigetelését, a nyílászárók cseréjét, az egyedi fűtésmérők beszerelését, a hőtermelő berendezések korszerűsítését, a hagyományos izzók energiatakarékossá cserélését. A szolgáltatók tekintetében több megújuló energiát hasznosító erőművet és a meglévő rendszerek, hálózatok fejlesztését kívánják.

Számításaik szerint ezzel hosszú távon akár 40-60 százalékos költségmegtakarítást is el lehetne elérni, a kivitelezések pedig az alapanyaggyártóknak, a hazai kis- és középvállalkozásoknak adnának munkát, növelnék a termelést, javítanák a foglalkoztatást.
"A program célcsoportja mindenki, a költségeket a szén-dioxid-kvóták értékesítéséből befolyt pénzből, európai uniós forrásokból és kedvezményes hitelkonstrukciókból lehetne fedezni. A program az állam és a fogyasztó partnerségén alapulna, az önkormányzatoknak nem kellene forrással beszállniuk" - mondta Mesterházy Attila.

Forrás: MTI, Fotó: Mohai Balázs

Vissza
2013.
január
04. 18:13

A rezsicsökkentés a februárban érkező számlán érződik majd

A rezsicsökkentés a februárban érkező számlán érződik majd A 2013. január elsejével végrehajtott lakossági rezsiköltség-csökkentés hatása először a januári fogyasztásról kiállított, februárban kibocsátott számlán érződik majd - mondta el Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) államtitkára.
Tovább
2013.
február
03. 11:40

Tovább csökkentené a rezsit Lázár János

Tovább csökkentené a rezsit Lázár János A megélhetési költségek csökkentésének egyik fontos lépése volt a gáz és az áram árának mérséklése, azonban további intézkedésekre van szükség - jelentette ki Lázár János.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART