2011.
március
24. 11:47

Rokkantak, özvegyek, árvák: így változtat a nyugdíjakon az új alkotmány

Alkotmány Az új alkotmány-javaslat szövegének tervezete szerint fogyatékosság, özvegység, árvaság esetén "minden magyar állampolgár törvényben meghatározott támogatásra jogosult" - írja a Népszava. A támogatás kifejezés - az ellátással szemben - rászorultsági kategória, aminek a szociális intézményrendszerben van a helye. Ez pedig azt jelenti, hogy megszűnhet vagy átalakulhat az özvegyi nyugdíj, az árvasági ellátás és a rokkantnyugdíj. A lap szerint arra lehet következtetni, hogy az új alaptörvény hatályba lépésétől rászorultsági alapon járnak majd ezek a pénzek.

Azt azonban nem jelzi a tervezet, hogy kinek és milyen szempontok alapján járna a támogatás, nincs utalás arra, hogy milyen jogosultsági feltételeket határoznak majd meg.Valószínűleg a vagyoni és a családi helyzetet veszik alapul. A felkészülésre viszont nem maradt túl sok idő, az alaptörvény ugyanis jövő év január elsejétől hatályba lép.

Átalakulhat az idő előtti nyugdíjba vonulás is. Szinte minden átmenet és felkészülési idő nélkül az előrehozott, korhatár előtti nyugdíjaztatást vélhetően megszüntethetik, igaz, a törvény "az állami nyugdíjra való jogosultság feltételeit a nők fokozott védelmének követelményére tekintettel is megállapíthatja". Ez valószínűleg arra utal, hogy továbbra is 40 év munkaviszony után mehetnek nyugdíjba a nők.

A szöveg szerint a társadalombiztosítási rendszer nyugdíjakat érintő részét, illetve a támogatásokról szóló fejezetet csak kétharmados törvénnyel lehetne megváltoztatni.

Forrás: Pénzcentrum

Vissza
2011.
február
25. 20:36

728 ezer rokkantnyugdíjasunk van

728 ezer rokkantnyugdíjasunk van Ma a Magyarországon élő 2,9 millió nyugdíjasnak körülbelül a negyede, 728 ezer ember kap rokkantsági nyugdíjat, ennek a mennyiségnek a 48 százaléka nem érte el a nyugdíjkorhatárt - tájékoztatott ma a kormányszóvivő egy, a Nemzetgazdasági Minisztérium által készített tanulmány alapján.
Tovább
2010.
augusztus
27. 20:08

Megrokkant a rokkantnyugdíj-rendszer

Megrokkant a rokkantnyugdíj-rendszer Mintegy 61 ezer nyugdíjkérelmet utasítottak vissza idén az első félévben. A rokkantsággal összefüggő kérelmeknél az elutasítások aránya több mint kétszerese volt az elfogadottakénak. Különösen az ötven éven felülieket érinti most hátrányosan a jelentősen megszigorított nyugdíjtörvény. ők azok, akik amúgy is egyre nehezebben tudnak elhelyezkedni a munkaerőpiacon.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART