2011.
március
22. 08:17

Rokkantnyugdíjasok: állás is kellene a foglalkoztatáshoz

Címkék:
rokkant nyugdíjas A kormány a tervek szerint százezer rokkantnyugdíjast szeretne visszaállítani a munkába: azokat, akik a nyugdíjaskort nem érték el, vagy kevésbé súlyos állapotúak.

Heves megyében tavaly 30.034-en részesültek rokkantsági nyugdíjban, ebből 15.012 nem töltötte be az öregségi nyugdíjkorhatárát. Az elmúlt öt év alatt a megyében mintegy hét százalékkal csökkent a támogatásban részesülők száma, míg a korhatár alattiak esetében a mérséklődés körülbelül 16 százalékos.

– Rokkantsági nyugdíj azt illeti meg, akinek az egészségkárosodása 79 százalékot meghaladó, vagy 50–79 százalékos és képzettségének megfelelő munkakör betöltésére rehabilitáció nélkül nem alkalmas, de a rehabilitációs szakértői szerv állásfoglalása alapján rehabilitációja nem javasolt. Továbbá az, aki az életkorához megállapított szolgálati időt megszerezte, illetve rendszeresen nem dolgozik, vagy keresete legalább 30 százalékkal kevesebb a megrokkanás előttinél, táppénzben nem részesül – tudtuk meg dr. Takács Mártától, a Heves Megyei Kormányhivatal Nyugdíjbiztosítási Igazgatóság vezetőjétől.
Hozzátette: rokkantsági nyugdíjat a megyében a Heves Megyei Kormányhivatal Nyugdíjbiztosítási Igazgatóságánál lehet igényelni az erre rendszeresített igénybejelentő nyomtatványok kitöltésével és benyújtásával. Az igénybejelentés az ügyfélkapun keresztül elektronikus úton is benyújtható.

Heves megyében több rokkantnyugdíjasokat foglalkoztató vállalat létezik. Az Agria Humán Kft. 1993-ban jött létre, amely száz százalékban önkormányzati társaság a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatására. A megyében a hetedik legnagyobb létszámú cég kezdetben harminc dolgozót, de volt olyan időszak, amikor majdnem kilencszáz embert foglalkoztatott. Nyolc telephelyük van: intézmények takarítása, Bosch összeszerelő-üzem, varroda, javítórészleg a lakosság részére, nyomda, valamint a két legnagyobb létszámot foglalkoztató papírüzem és a szelektívhulladék-válogató telephely.

– A társulatunknál 470 főből 430 megváltozott munkaképességű, gerinc- és ízületi bántalmaik vannak, szív- és érrendszeri betegségben szenvednek, süketnémák. Úgy gondolom, ahhoz, hogy a rokkantnyugdíjasok munkába tudjanak állni, álláslehetőségre van szükség – mondta dr. Holló István ügyvezető.

Hozzátette: a legtöbb munkahelyen nincsenek meg az ehhez szükséges feltételek, és nem is készültek fel a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatására. A cégeknek nincs tapasztalatuk, hogy hogyan kell foglalkozni a megváltozott munkaképességűekkel, illetve nem tudják beilleszteni a munkahely szervezeti rendjébe, és emiatt ez többletköltséget okoz.

Forrás: Megyei Hírek

Vissza
2010.
augusztus
27. 20:08

Megrokkant a rokkantnyugdíj-rendszer

Megrokkant a rokkantnyugdíj-rendszer Mintegy 61 ezer nyugdíjkérelmet utasítottak vissza idén az első félévben. A rokkantsággal összefüggő kérelmeknél az elutasítások aránya több mint kétszerese volt az elfogadottakénak. Különösen az ötven éven felülieket érinti most hátrányosan a jelentősen megszigorított nyugdíjtörvény. ők azok, akik amúgy is egyre nehezebben tudnak elhelyezkedni a munkaerőpiacon.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART