2011.
augusztus
13. 14:04

Románia nem finanszírozhatja kölcsönökből a nyugdíjakat

Címkék:
Traian Basescu A román államfő teljes támogatásáról biztosította a kormány 2014-ig szóló költségvetési stratégiáját. A nyugdíjak egy részét befagyasztják.

A fekete-tengeri Mangáliában adott nyilatkozatában Basescu teljes mellszélességgel támogatta az Emil Boc vezette - a Demokrata Liberális Párt (PD-L) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) által alkotott - kormány 2014-ig szóló költségvetési stratégiáját, amely szerint az állami szektorban továbbra sem utalhatnak ki étkezési jegyeket, a közintézmények nem alkalmazhatnak új munkaerőt, a nyugdíjak egy részét pedig befagyasztják.

„Tisztában kell lennünk azzal a nyilvánvaló ténnyel, hogy Románia azért vesz fel hitelt, hogy szavatolhassa az állami alkalmazottak bérét és a nyugdíjakat" - mondta. Megjegyezte: a külföldi kölcsönökből az idén 3,5 milliárd eurót fordítanak a nyugdíjak fedezésére, és ilyen pénzekből kell pótolni 4,8 milliárddal az állami alkalmazottak bérét. Ha sokáig ilyen célra használja fel az ország a hiteleket, akkor mindenkire a tönkremenés vár - tette hozzá.

Az államelnök túlságosan soknak tartotta az állami szférában jelenleg foglalkoztatott 1,2 millió embert, számukat szerinte csökkenteni kell.

A román kormány szerdai ülésén döntött arról, hogy a közalkalmazottak jövőre, és az azt követő években sem kapnak étkezési, ajándék- és üdülési utalványokat. A 2012-2014-es időszakra szóló költségvetési és adóstratégia szerint 2014-ig prémium sem jár a közszférában dolgozóknak, a túlórákért pedig a továbbiakban is csak szabadidőt kapnak. Ugyancsak 2014-ig érvényes az a korábbi megszorítás, miszerint az üres állásoknak csak a hetedét töltik be, a közintézmények pedig továbbra sem vásárolhatnak gépkocsit, bútort és más irodai berendezéseket.

Egy másik korlátozás bizonyos nyugdíjakra vonatkozik, amelyek megemelését az új nyugdíjtörvény írja elő 2013-tól. A január elsején életbe lépett jogszabály két előírása értelmében 2012. január 1-jétől javítottak volna a 2001 áprilisától nehéz munkakörülmények között dolgozó személyek nyugdíjazási feltételein, illetve az idén nyugdíjba vonuló személyek esetében is nyugdíjkorrekciót kellene alkalmazni. A szerdai döntéssel a kormány 2014-ig halasztotta a két előírás alkalmazását.

Ugyanaddig az időpontig halasztja a költségvetési stratégia az év elején érvénybe lépett új tanügyi törvénynek azt az előírását, miszerint az oktatásügy a GDP-nek legalább 6 százalékát kapja az állami költségvetésből. Az adóstratégia értelmében a kormány módosítani kívánja az ingatlanok és járművek megadóztatásának rendszerét.

A tervezetet ősszel a parlamentnek is el kell fogadnia.

Forrás: hetivalasz.hu

Vissza
2011.
február
18. 05:52

Európa megőszül

Európa megőszül Az Európai Bizottság a tagállamokat győzködi, hogy nyugdíjkorhatáraikat "automatikusan igazítsák" az országokban várható élettartamhoz.
Tovább
2011.
augusztus
13. 10:06

Ez fájni fog: Jön a szolidaritási adó, emelhetik a nyugdíjkorhatárt

Ez fájni fog: Jön a szolidaritási adó, emelhetik a nyugdíjkorhatárt Az olasz kormány újabb 45 milliárd eurós takarékossági csomagot fogadott el péntek este a következő két évre. Az Európai Központi Bank (EKB) diktálta feltételeknek megfelelő intézkedések részleteit szombattól hozzák nyilvánosságra.
Tovább
2011.
július
31. 10:00

Romániában dolgoztak a legtöbbet

Romániában dolgoztak a legtöbbet Hetente átlagosan 39,7 órát dolgoztak az európaiak 2010-ben, többet az egy évvel korábbi 39,5 óránál, ám kevesebbet a két évvel korábbi 39,8 óránál - éves jelentésében az Eurofound uniós kutatóintézet.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART