2011.
február
03. 19:48

Romániában emelkednek a bérek és a nyugdíjak

Emil Boc Több mint másfélmillió romániai nyugdíjas járandósága emelkedik februárban a tavaly év végén elfogadott új nyugdíjtörvény értelmében. Azoknak a nyugdíja nő átlagban 93 lejjel (6 ezer forint), akik nehéz munkakörülmények között dolgoztak.

A keddi romániai média által idézett kormányfő egy televíziós műsorban megerősítette, valamennyi közalkalmazott februárban kapja meg először a 15 százalékkal magasabb - januári - bérét, miután a kormány úgy döntött, hogy növeli a tavaly júliusban 25 százalékkal csökkentett közalkalmazotti fizetéseket.

A kormányfő szerint jelenleg a román gazdaság ekkora béremelést bír el. Azt nem tudta megmondani, hogy a közalkalmazotti fizetések mikor térhetnek vissza a júniusi szintre.

A kormányfő emellett bejelentette, hogy több mint másfélmillió romániai nyugdíjas járandósága is emelkedni fog februárban a tavaly év végén elfogadott új nyugdíjtörvény értelmében. Azoknak a nyugdíja nő átlagban 93 lejjel (6 ezer forint), akik nehéz munkakörülmények között dolgoztak.

Ugyanakkor számos nyugdíjas január 1-jétől kisebb nyugdíjat vehetett kézhez, miután a kormány növelte az egészségügyi járulékot fizetők körét, csökkentve azok számát, akik eddig járulékfizetés-mentességet élveztek. Ez utóbbi intézkedés a kisnyugdíjasokat is érintette.

A román munkaügyi minisztérium legfrissebb statisztikája szerint tavaly novemberben 1377 lej (89.500 forint) volt a nettó átlagbér Romániában, az átlagnyugdíj értéke 743 lej (48.200 forint).

Románia 2009-ben kötött a Nemzetközi Valutaalap szervezésében 20 milliárd euró értékű többoldalú nemzetközi hitelmegállapodást, amelynek keretében a román kormány számos megtakarítási intézkedésre, egyebek között 25 százalékos bércsökkentésre kényszerült.

Forrás: Duna Televízió

Vissza
2010.
február
25. 09:17

A románok baja is meggyűlik a nyugdíjakkal

A románok baja is meggyűlik a nyugdíjakkal Románia vagy megreformálja a nyugdíjrendszerét, amely jelenlegi formájában tarthatatlan, vagy adókat emel - ez a következtetése annak az elemzésnek, amelyet a Román Akadémiai Társaság elnevezésű civil szervezet gazdasági elemzői állítottak össze.
Tovább
2010.
március
10. 12:50

Fegyverkeznek a román nyugdíjasok

Fegyverkeznek a román nyugdíjasok Az utóbbi időszakban olyannyira elszaporodtak az idős emberek elleni támadások, hogy általános jelenséggé vált az önvédelmi fegyverek beszerzése.
Tovább
2010.
június
15. 19:47

Marad a kormány, csökkennek a nyugdíjak Romániában

Marad a kormány, csökkennek a nyugdíjak Romániában Elutasította a román parlament kedden a kormány ellen benyújtott bizalmatlansági indítványt, ami azt jelenti, hogy a közalkalmazotti fizetéseket és a nyugdíjakat csökkentő törvénytervezetek automatikusan érvénybe lépnek.
Tovább
2010.
május
12. 21:54

Nyugdíjasok törték át a rendőrkordont Bukarestben

Nyugdíjasok törték át a rendőrkordont Bukarestben Rendőrökkel dulakodtak a kormányzati megszorítások ellen tüntető nyugdíjasok Bukarestben. Az 500 fős tömeg áttörte a kormánypalota előtti kordont is. Az összecsapásban hárman sérültek meg. Az idősek a 15 százalékos nyugdíjcsökkentés ellen tiltakoznak.
Tovább
2010.
május
07. 07:53

Nyugdíjasok tüntetnek a megszorítások ellen Romániában

Nyugdíjasok tüntetnek a megszorítások ellen Romániában A Romániai Nyugdíjasok Országos Föderációjának tagjai tüntetni fognak jövő szerdán az elnöki rezidencia, a Cotroceni palota és országszerte a prefektúrák előtt tiltakozásképpen amiatt, hogy a kormány 15 százalékkal kívánja csökkenteni a nyugdíjalapot.
Tovább
2010.
december
11. 08:38

Nyugdíjelvonás Romániában

Nyugdíjelvonás Romániában Rossz híreket hozott ez a hét a nyugdíjasoknak Romániában: a járandóságukat újabb évre befagyasztották, és egészségbiztosítási járulékot vetettek ki minden átlagosnál magasabb nyugdíjra. Az öt és fél százalékos elvonás miatt jövőre legalább háromezer forintnak megfelelő összegtől esnek el azok a nyugdíjasok, akiknek a járandósága meghaladja az 50 ezer forintra tehető átlagot.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART