2012.
június
13. 16:10

Rossz az idős, elhízott asztmások állapota

Címkék:
asztma Az idősebb asztmás betegek állapota nehezebben kontrollálható, ha súlyfelesleggel is küzdenek – derült ki egy új kutatásból.

Becslések szerint az Egyesült Államok jelenlegi 3,1 milliónyi idős asztmásának létszáma 25 év múlva, 2037-re meg is duplázódhat. A kutatók 104 beteget vizsgáltak meg, és kiderült, hogy a 65 év feletti elhízott asztmásoknak ötször nagyobb az esélye arra, hogy nem megfelelően reagálnak a kezelésekre, mint normál súlyú társaiknak. Azt is kimutatták, hogy az idősebbek érzékenyebbek lehetnek a forgalomból származó légszennyezés káros hatásaira is.

A reaktív molekulákra gyanakodnak

Az ok egyelőre tisztázatlan, de valószínűleg annak köszönhető, hogy szervezetük nem megfelelően válaszol a szennyezett levegőből származó erősen reaktív molekulákra. "Az asztma sikertelen kezelése jelentősen rontja az életminőséget, többször kerül az illető a sürgősségi osztályra, gyakrabban szorul kórházi kezelésre és megnő a halálozás kockázata” – mondta el a kutatás vezetője, Dr. Tolly Epstein allergológus. Ráadásul a betegséggel összefüggő halálesetek kétharmada is ebből a korosztályból kerül ki. „A légszennyezés hatása a népességrobbanás gyermekeinek és a gyerekek asztmájára elég erőteljes, jelentőségét meglehetősen alulbecsülik” – tette hozzá a társszerző, Dr. David Bernstein allergológus. Az eredményekről az Annals of Allergy, Asthma & Immunology című folyóirat adott számot.

Az Amerikai Allergia, Asztma és Immunológia Szakmai Kollégium felsorolt néhány ötletet, hogy miként tarthatják távol maguktól a betegek a szennyező részecskéket:

- Ne utazzanak vagy hagyják el a házat csúcsidőben.
- Tartsák csukva az ablakokat, különösen a nagy forgalmú utakra nézőket.
- Az autót ne a garázsban indítsák be, mert a füst akkor is bejuthat a házba, ha a garázsajtó nyitva van.
- Kerüljék az asztmás rohamot kiváltó füstöt, port, gázokat és más anyagokat.

Forrás: Semmelweis Figyelő

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART