2011.
július
12. 13:23

Rossz hírt kaptak a nyugdíjasok, de jöhet a fordulat

Címkék:
nyugdíjas bevásárlás Még mindig az átlagoshoz képest magasabban jár a nyugdíjas inflációs árindex, azaz számukra még drágább az élet. A következő hónapokban változhat a helyzet.

Bár a nyugdíjasok inflációs kosárának indexe az előző hónaphoz képest ugyan a teljes fogyasztói árindex 0,2 százalékpontjához képest jobban, 0,3 százalékponttal csökkent 2011. júniusban, összességében számukra jobban drágult az élet az utóbbi egy évben: 3,9 százalékponttal, szemben a teljes árindex 3,5 százalékával.

Az utóbbi egy esztendőben a nyugdíjas-infláció indexe magasabb volt az általános infláció mértékénél - ez alól csupán 2010. júniusa és 2010. decembere számított kivételnek.

A magasabb árszint fő oka az eltérő kosártartalom. A fogyasztói és a nyugdíjas-árindex közötti különbség az utóbbi egy évben egy százalékpont alatt maradt, csupán 2011. áprilisban állt egy százalékponton. Amíg a tavalyi második félévben az eltérés minimális, jellemzően 0,2-0,3 százalékpont volt, addig 2011 első felében 0,7-0,8 százalékpontra ugrott.

A következő hónapokban a különbség mérséklődhet. A nyugdíjasok ugyanis az aktív háztartásokhoz képest ritkábban vásárolnak ruházkodási és tartós fogyasztási cikkeket, amelyek árai az inflációtól elmaradó mértékben emelkednek vagy éppen hosszú távon csökkennek. Fogyasztásukban ugyanakkor nagyobb súlyt képviselnek az élelmiszerek, az egészségügyi szolgáltatások, a gyógyszerek, valamint a rezsikiadások. Az utóbbi szegmensben pedig egyelőre él a kormányzat "árbefagyaszttási" törekvése igyekszi, míg az élelmiszerárak a következő hónapokban várhatóan lefelé indulnak - mindezek miatt a következő hónapokban a mérséklődő pénzromlásnak végre a nyertesei lehetnek a nyugdíjasok, azaz számukra az általánosnál kisebb lehet az infláció mértéke.

Forrás: Napi Gazdaság

Vissza
2011.
március
10. 05:03

A nyugdíjasok keresik a vásárlói akciókat

A nyugdíjasok keresik a vásárlói akciókat Valamennyivel több élelmiszert vásároltunk tavaly, mint korábban, a második félévben már mutatkozni kezdtek a válság elmúltának jelei. Ugyanakkor érzékenyebbek lettünk az árakra, tudjuk, hogy 2011 még nem lesz a teljes kilábalás éve.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART