2012.
június
27. 10:05

Rossz idők jönnek a cukorbetegekre

Címkék:
orvos Július 1-jén lép életbe az a rendelet, amely az előírt terápia eredményességétől teszi függővé a cukorbetegek gyógyszertámogatását. Az új szabályozás szerint minden olyan cukorbetegnek, aki két egymás utáni vizsgálaton „rossz" eredményt produkál – 8 százalék fölötti gliko-hemoglobin (HbAc1) értéket – attól vagy megvonják a korszerűbb analóg-inzulint és helyette a nagyobb odafigyelést igénylő humán-inzulint kapja, vagy felére csökkentik gyógyszertámogatását – írja a FN24.

Hiába tartja magát a cukorbeteg a diétához és mozog heti 10 órát, még így is sokszor ingadozhat a vércukorszint. Márpedig akinek nem sikerül határérték alatti eredményt produkálnia, annál életbe lép az új szabályozás.

A jogszabály megalkotói szerint azért van szükség a szigorításra, mert az Országos Egészségügyi Pénztár (OEP) kasszája véges, másrészt a betegek motiválása érdekében szükségszerű az intézkedés. Emiatt azonban a Társaság a Szabadságjogokért jogvédő szervezet szerint olyan jogi aggályok is felvetődtek, mint az egyenlő bánásmód követelményének megsértése, hiszen nem megfelelő anyagi háttérrel nemcsak a gyógyszerek, de az egészséges élelmiszerek beszerezése is problémát jelent, ami viszont csak tovább rontja a beteg esélyeit.

Ráadásul akiknek javult az állapota, vagyis például akinek néhány év alatt sikerült 10-es átlagértékről 8,5-re levinni a cukorszintjét, annál a terápia elérte a célját, a rendelet viszont figyelmen kívül hagyja ezt. A régebbi típusú készítményre való visszaállítás miatt napokra kórházba kényszerülhetnek a betegek, hiszen mindenki másképp reagál az inzulinra, ezért ezt egyénenként be kell állítani.

A megelőző jellegű támogatások mellett szól azon érv is, hogy a cukorbetegek száma évről évre növekszik, akárcsak a cukorbetegség előszobájának tartott inzulinrezisztenciában szenvedők aránya. Az inzulinrezisztencia a tartósan 6 százalék fölötti éhgyomorral mért vércukorszintet jelenti, ami még nem éri el a cukorbetegekre jellemző 7-8 százalék fölötti értéket. Az ő állapotukat is szükséges kordában tartani, hogy elkerüljék a diabéteszt, viszont nekik nem finanszírozzák az egészségügyi költségeiket.

A lap szerint a büntető intézkedés helyett a betegek egészségre nevelésével, a sportolási lehetőségek és az egészséges élelmiszervásárlás támogatásával nemcsak a cukorbetegek, hanem a teljes lakosság jobban járna.

Forrás: Biztosítási Szemle

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART