2011.
december
31. 09:54

Rossz szellemek ellen szilveszter éjjelén

Címkék:
ólomöntés A téli ünnepkör az év egyik hagyományokban leggazdagabb időszaka, melynek szokásai a keresztény és a mágikus gondolkodásmódhoz köthetők. Az óév búcsúztatásához, az új évi várakozásokhoz kapcsolódó, még eleven, vagy már kivesző tradíciók felidézésére és értelmezésére kért egy leendő néprajzkutatót a STOP.

Szilveszter és újév napja kevésbé bővelkedik népi szokásokban, ennek egyik magyarázata, hogy e napoknak nincsenek vallási vonatkozásai - mondja Muntagné Tabajdi Zsuzsanna, néprajz szakos PhD-hallgató. A következő esztendőre, tágabban a jövőre irányuló jóslások közül a legismertebb a gombócfőzés. Szilveszter éjjelén házilag gyúrt gombócokba kis papírlapokon gyúrták a lányok a kiszemelt férfiak neveit, amelyik gombóc elsőként jött fel a víz felszínére, úgy tartották, ő lesz a férj.
Hasonló volt a szerepe az ólomöntésnek. A lányok hideg vízbe öntötték a forró ólmot, és a megdermedt fém alakjából igyekeztek üzeneteket kiolvasni leendő férjük nevére és foglalkozására vonatkozóan.

A szerelemjósló praktikák mellett a legtöbb babona az időjóslással volt kapcsolatos, mivel régebben rengeteg ember megélhetését a föld jelentette. A következő évben várható terméstől egész közösségek élete függött.

Egész éves szép időt vetített előre, ha az újesztendő első napján sütött a nap. A csillagokkal tarkított január elsejei égbolt viszont rövid telet ígért, míg a piros újévi hajnal szeles évvel kecsegtetett. A természeti megnyilvánulások mellett egyéb praktikákkal is fürkészték eleink az évben várható időjárást.

Az egyik ilyen módszer az volt, hogy 12 gerezd fokhagymába sót tettek, s amelyik gerezd reggelre nedves lett, akkor az annak megfelelő hónapban esős vagy éppen havas idő, sok csapadék volt várható.

Az időjárás jövendölése mellett egyebekre is kíváncsiak voltak az emberek, amit újévi történésekkel próbáltak előre vetíteni. Például ha újév első napján az első látogató asszony vagy lány volt, az szerencsétlenséget jelentett, viszont ha férfi állított be elsőnek azon a napon, az éppen az ellenkezőjét jelentette.

Egy másik hiedelem szerint az újév napján végzett cselekvések egész évben ismétlődni fognak. Ezért is igyekeztek az emberek ezekben a napokban kellemesen tölteni az időt. Az újévet megelőző szilveszteri vidámsággal a következő év jókedvét igyekeztek megelőlegezni, amit a rossz szellemek elűzése végett nagy zajongással kísértek.

- E szokások ápolásának mindenképpen erős a közösségmegtartó ereje. A téli ünnepkör idején számos alkalommal jártak össze az emberek, kopogtattak be egymáshoz, ami növelte bennük az összetartozás érzését- összegez Muntagné Tabajdi Zsuzsanna.

Forrás: stop.hu

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART