2011.
november
14. 11:10

Rosszkor vásárolt az állam?

Címkék:
budapesti tőzsde Átrendezte a harmadik negyedévben a tőzsdei részvények piacát a Szurgutnyeftyegaz Mol-pakettjének állami megvásárlása és a nyugdíjpénztári vagyon egy részének átvétele: a tranzakciók eredményeként az államháztartás részesedése többszörösére, nagyjából 15 százalékosra emelkedett a hazai részvényekből, szemben a három hónappal korábbi 6,4 százalékkal – írja a Világgazdaság.

A nagyjából 500 milliárd forintot kitevő vásárlással szemben ugyanakkor 260 milliárdos negatív átértékelődés áll, vagyis az állam mérlege egyelőre erősen mínuszos a birtokába került tőzsdei részvényeket tekintve. Ezzel párhuzamosan a külföldiek kezén lévő papírok mennyisége és aránya látványosan lecsökkent. Az MNB adatai szerint szeptember végén már csak 2622,3 milliárd forintnyi magyar tőzsdei részvény volt a nem rezidensek kezén, ez bő 1700 milliárddal elmarad az első féléves mennyiségtől.

A tetemes csökkenésben jelentős szerepet játszott a részvények leértékelődése is, ám a tranzakciók is majdnem 600 milliárddal járultak hozzá a külföldieknél lévő részvényállomány csökkenéséhez. Mindezek eredményeképpen a nem rezidensek szeptemberre már csak 64 százalékos súlyt képviseltek a hazai részvénypiacon, holott júniusban még az állomány bő háromnegyede fölött domináltak. A hazai háztartások ugyanakkor a harmadik negyedévben is viszonylag aktívnak mutatkoztak a magyar részvénypiacon. A jegybank adatai szerint összességében 62,2 milliárd forinttal növelték részvénybefektetéseiket a negyedév során, viszont a papírok leértékelődése miatt 83,4 milliárdos veszteséggel kellett szembesülniük.

Forrás: OrientPress

Vissza
2011.
augusztus
31. 17:46

A nyugdíjpénzek átrendezték a megtakarítások szerkezetét

A nyugdíjpénzek átrendezték a megtakarítások szerkezetét A második negyedévben a magán-nyugdíjpénztári vagyon döntő része átkerült a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapba, így az intézményi megtakarítások szerkezete átalakult: a pénztári vagyon jelentősen csökkent, és a biztosítói vagyon lépett elő a legnagyobb csoporttá.
Tovább
2010.
december
20. 18:56

A nyugdíjpénzek elköltése növeli az államadósságot

A nyugdíjpénzek elköltése növeli az államadósságot Amennyiben a magán-nyugdíjpénztári megtakarítást, illetve a 12 év alatt felhalmozott vagyon egy részét elkölti a kormány, akkor az növeli az államadósságot - felelte egy kérdésre Simor András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke, a hétfői tájékoztatón.
Tovább
2011.
augusztus
24. 18:57

A nyugdíjpénzek elköltése sem fog segíteni

A nyugdíjpénzek elköltése sem fog segíteni A kiskereskedelmi értékesítés volumene – a naptárhatástól megtisztított adatok alapján – 2011. júniusban 0,5%-kal mérséklődött, az első félévben lényegében stagnált az előző év azonos időszakához képest. A szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint a júniusi forgalom volumene 0,5%-kal elmaradt az előző havitól - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Tovább
2011.
március
30. 11:57

A nyugdíjpénztári pénzek nélkül elszállna a hiány?

A nyugdíjpénztári pénzek nélkül elszállna a hiány? A GKI Gazdaságkutató Zrt. rontott előrejelzésein: 2,5 százalékos gazdasági növekedést és 4,2 százalékos inflációt várnak 2011-ben. Ez utóbbi akár 6,5 százalék is lehetne a nyugdíjpénztári vagyonátadás nélkül.
Tovább
2011.
június
15. 10:27

A nyugdíjvagyon 5 százalékot törleszt az államadósságból

A nyugdíjvagyon 5 százalékot törleszt az államadósságból 2.95 ezermilliárd forintot (16.1 milliárd dollár) tesz ki az átvett magán-nyugdíjpénztári vagyon, miután a magánnyugdíjpénztár tagok 97%-a visszalépett az állami pillérbe.
Tovább
2011.
július
05. 11:16

A nyugdíjvagyon nélkül 6,6 százalék a hiány

A nyugdíjvagyon nélkül 6,6 százalék a hiány A magán-nyugdíjpénztári vagyon átadásának köszönhetően az első negyedévben soha nem látott mértékű, 2200 milliárd forint volt a költségvetés többlete. A vagyon nélkül azonban a GDP 6,6 százaléka volt a hiány, ami rosszabb, mint tavaly ugyanebben az időszakban.
Tovább
2011.
augusztus
23. 16:32

A nyugdíjvagyonból fizeti vissza az áfát az állam

A nyugdíjvagyonból fizeti vissza az áfát az állam A kormány gyorsan akarja rendezni a július végén elmeszelt magyar áfaszabályozás következtében kieső adóbevételeket. Idén ugyanis még fedezetet nyújt a 100-200 milliárd forintos összegre az államhoz került nyugdíjvagyon.
Tovább
2011.
május
20. 16:40

A nyugdíjvagyonból tartható az idei hiánycél

A nyugdíjvagyonból tartható az idei hiánycél Az idén 7 százalékos lenne a magyar államháztartási hiány, ha a kormány a magánnyugdíj-pénztári vagyont nem irányította volna át az államháztartásba - derül ki azokból a válaszokból, amelyeket a Nemzetgazdasági Minisztérium küldött a Bloomberg hírügynökség korábbi kérdéseire.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART