2011.
március
24. 10:16

Rosszul járhat, aki kiegészítette magán-nyugdíjpénztári befizetéseit

malacnyugdíj Rosszul járhat, az az állami nyugdíjrendszerbe visszalépő magán-nyugdíjpénztári tag, aki kiegészítette magánnyugdíj-pénztári befizetéseit, ugyanis a kiegészítésre is csak a reálhozam feletti részt kapja meg, holott erre az összegre a teljes hozam járna - mondta el a Független Hírügynökségnek Kövesi László, a Magyar Pénztárszövetség alelnöke.

Számításai szerint, aki 100 ezer forint reálhozamra jogosult, az akár további 80 ezer forinttól is eleshet, ha a hozam kiszámolásakor a kiegészítő befizetésre is csak a reálhozamot kapja meg. Az alelnök szerint a probléma az állami rendszerbe visszalépett 2.700.000 fő akár 15-20 százalékát, azaz csaknem félmillió embert is érinthet.

A kezdetben 6, legutóbb 8 százalékos nyugdíjjárulékot 10 százalékra egészíthette ki a tag saját pénzéből, de megtehette ezt munkáltatója is, egyfajta támogatásként - magyarázta Kövesi László. Véleménye szerint erre a kiegészítésre a teljes - a magánnyugdíjpénztár gazdálkodása eredményeként elért - hozam visszajár, mivel az nem a kötelező járulék után képződött.

A szabályok szerint azonban jelenleg a teljes befizetés, azaz a kötelező és a kiegészítés után is csak a reálhozam, azaz az inflációt meghaladó rész jár. Az alelnök véleménye szerint ezért külön kellene számolni a kötelező és a kiegészítő befizetésekre jutó hozamot.

Kövesi László számításai szerint ugyanis, ha nem így számolnak, akkor a kiegészítést is fizető korábbi magán-nyugdíjpénztár tag csak 58 százalékát kapja meg annak, ami járna neki. Aki 100 ezer forint reálhozamot kap a teljes befizetése után, akár 80 ezer forintot is veszíthet, ha a kiegészítő befizetésére nem a teljes hozamot számolják ki neki.

Ott is érdekes ez, ahol egy magánnyugdíjpénztár nem teljesített infláció felett: itt reálhozamként a többletet befizető nem kap semmit, mert teljes hozamát visszateszik az állami kasszába. Márpedig a kiegészítésére jutó hozam itt is járna, hiszen nem tartozik a járulékhoz - mondta a Magyar Pénztárszövetség alelnöke.

"Lehetséges, hogy ha állami munkáltató egészítette ki a munkavállalója befizetését, nem mernek majd jogorvoslatot kezdeményezni, mert feltehetően szeretnének továbbra is alkalmazottak, vagy tisztségviselők, vagy hivatásos jogviszonyban állók maradni.

Valószínű azonban a magáncégeknél, ahol a dolgozóik befizetését kiegészítették, ott lesz olyan, ahol a munkavállalók jogi segélyt is fognak kapni a jogosan járó hozamrészük visszaszerzése érdekében" - mondta Kövesi László.

* A fenti számok becsült értékek, mivel a Magyar Pénztárszövetség alelnöke nem tagja magánnyugdíjpénztárnak, hanem egy önkéntes kiegészítő nyugdíjpénztár elnöke, azonban az elmúlt időszak történései miatt hiányolja a magán-nyugdíjpénztári tagok érdekeinek megfelelő képviseletét és ezért tartja szükségesnek fenti probléma felvetését."

Forrás: Népszava

Vissza
2011.
január
31. 20:37

95 ezren maradtak a pénztárakban

 95 ezren maradtak a pénztárakban Az este hat órai zárás előtt fél órával 95 016 pénztártag nyújtott be nyilatkozatot arról, hogy a magánnyugdíjrendszerben kíván maradni - jelentette az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság.
Tovább
2011.
január
13. 17:19

Magán-nyugdíjpénztárak: a fővárosiak maradnak a legtöbben

Magán-nyugdíjpénztárak: a fővárosiak maradnak a legtöbben A magán-nyugdíjpénztári tagok közül kedden estig 13.854-en jelentették be, hogy ebben a rendszerben kívánnak maradni, a legtöbb nyilatkozatot Budapesten nyújtották be – közölte az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság.
Tovább
2011.
február
23. 22:56

Magánkasszák: reálhozamra várva

Magánkasszák: reálhozamra várva Bonyolult számítások után derül majd ki, hogy az állami nyugdíjrendszerbe visszalépők mekkora reálhozamra számíthatnak, az összeget pedig várhatóan május-júniustól vehetik fel, ha erről rendelkeznek – hangzott el az MR1-Kossuth Rádió Napközben című műsorában.
Tovább
2011.
január
28. 21:45

Magánnyugdíjpénztár: Mikor tudhatjuk meg a reálhozamokat?

Magánnyugdíjpénztár: Mikor tudhatjuk meg a reálhozamokat? A reálhozamok kifizetésére még várnia kell azoknak, akik visszalépnek az állami nyugdíjrendszerbe, és nem is minden pénztártagnál tudják még, hogy mekkora összegről van szó. Aki maradni szeretne, már csak egy napja van, hogy nyilatkozzon. Hétfőn délután 6 óráig lehet nyilatkozni a maradásról.
Tovább
2010.
december
02. 19:53

Nyugdíj: csak a pénztárak harmada maradhat életben

Nyugdíj: csak a pénztárak harmada maradhat életben Nemcsak az a kérdés, hogy menni vagy maradni, hanem az, hogy egyáltalán lesz hol maradni. A kormány ugyanis olyan keretfeltételeket teremtett, amelyek a nyugdíjkasszák teljes ellehetetlenítéséhez vezethetnek. 18 magánnyugdíjpénztár biztosan nem marad talpon, többen valószínűleg összeolvadnak. A Stabilitás Pénztárszövetség szerint legalább öt kassza az államosítás után is működni fog.
Tovább
2010.
november
22. 20:06

Nyugdíj: kőkemény kritikát kapott a kormány

Nyugdíj: kőkemény kritikát kapott a kormány A magyar kormány nyugdíjpénztár-intézkedéseiről közöl bíráló cikket hétfői kiadásában a Financial Times. Nem értik, miért nincs nagyobb tiltakozás az "elkobzás" ellen
Tovább
2010.
december
16. 10:16

Nyugdíjak: májusig megoldják az egyéni számlavezetést

Nyugdíjak: májusig megoldják az egyéni számlavezetést Magyarország visszatér a kétpilléres nyugdíjrendszerre - egyebek mellett ezt mondja ki a kormánynak a nyugdíjrendszer átalakításáról szóló, a Magyar Közlöny legfrissebb számában megjelent határozata. A csütörtökön hatályba lépő rendelkezés szerint május végére kell elkészülnie a társadalombiztosítási (tb) nyugdíjrendszerben az egyéni számlavezetésre vonatkozó szabályozásnak.
Tovább
2010.
április
21. 18:12

Nyugdíjfeszültség: az államban nem hiszünk, az öngondoskodásra nem szánunk

Nyugdíjfeszültség: az államban nem hiszünk, az öngondoskodásra nem szánunk Miközben a magyarok fele szerint az állam felelőssége, hogy gondoskodjon a nyugdíjasokról, azt mindössze 3%-uk hiszi, hogy nyugdíjba vonulásukkor biztosítja majd részükre a megfelelő mértékű juttatást. Ennek ellenére igen alacsony azon aktív korúak aránya is, akik rendszeresen tesznek félre nyugdíjas éveikre.
Tovább
2011.
február
02. 17:20

Orbán: megmentettük a nyugdíjrendszert

Orbán: megmentettük a nyugdíjrendszert A kormány megmentette a nyugdíjrendszert Orbán Viktor szerint, aki szerdai sajtótájékoztatóján példátlan összefogásnak nevezte azt, hogy a magán-nyugdíjpénztári tagok 97 százaléka visszalépett az állami nyugdíjrendszerbe. A kormányfő szerint szabad volt a választás lehetősége, a magánpénztárakban maradókat "magabiztos" és "bátor" embereknek nevezte.
Tovább
2011.
február
26. 09:46

Orbán: messzebbre kell menni a nyugdíjrendszer átalakításával

Orbán: messzebbre kell menni a nyugdíjrendszer átalakításával Az euróövezeten kívüli EU-tagállamoknak, így Magyarországnak is az az érdeke, hogy sikeres legyen a zóna 17 országának március 11-i csúcstalálkozója, és az euró helyzete stabilizálódjon - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Brüsszelben, miután megbeszélést folytatott Herman Van Rompuyjel, az EU állam- és kormányfői tanácsának elnökével.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART