2011.
április
07. 12:00

Saját építésű hajón lakik Vili bácsi és felesége

Címkék:
Vili bácsi Bartyik Vilmos blogjának mottója: "Az emberek három csoportra oszthatók. Vannak az élők, a holtak és azok akik a tengeren vannak". Anakharszisz, i.e. VI.sz.

A vitorlást 6 éve építi a nyugdíjas, aki feleségével a hajón is lakik a Ráckevei-Dunaágban. Tervei szerint nyáron a hajó megkapja a hajózási engedélyt, így váltogathatja majd vízi úton elérhető lakhelyeit. Az építést azért kezdte el Bartyik Vilmos, hogy végre szabad legyen, és oda mehessen a világban ahova kedve van.

Mint írja: egyszer elhatároztam, hogy építek egy vitorlás hajót, azon fogok lakni. Erről szól ez a napló. Úgy fogalmaz: az AMAPOLA egy gaffos ketch akinek ez mond valamit, akinek nem, annak csak annyi, hogy egy retro hajó, mintha 100 éve épült volna. Küllemében a vitorlás hajók aranykorát idézi, azt az idõt, amikor a Panama csatorna még nem létezett, ezért a gõzhajók nem versenyezhettek a Horn-fokot megkerülve a vitorlásokkal, mert nem tudtak útközben szenet felvenni és annyi nem fért el rajtuk, hogy megtegyenek egy utat Európa és a Távol-Kelet között.

Ezért az óceánok hullámait gyönyörûséges vitorlások szelték, és nem sejtették, hogy nem sokkal később megtörténik velük az a szégyen, hogy árbocaiktól megfosztva, gõzhajók vonszolják õket szénnel és egyéb ömlesztett áruval megrakodva uszályként.

És hogy honnan a név? "AMAPOLA" a múlt század húszas éveiben volt világszám, nem utolsó sorban a Volt Egyszer Egy Amerika c. film zenéje, de a három tenor is dalolta.

Emellett egy régen volt hondurasi egzotikus tengeri kikötõ. Amúgy spanyol szó és mákvirágot, illetve pipacsot jelent, ami édesanyja kedvenc virága volt, csak vadon él, és ha leszakítják, azonnal elhervad, hiába teszik vízbe.


A hajóépítés és a tengerész élet részleteiről a http://amapola.blog.hu oldalon olvashatnak.

Forrás: MTV

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART