2011.
május
23. 12:26

Saját fegyverét fordítja a Fidesz ellen az LMP

Címkék:
LMP Tíz kérdésben, így például a nyugdíjjogosultság elvételéről akar népszavazást tartani az LMP. Azonban ha minden a tervek szerint megy, akkor is legkorábban 2012-ben lehet megtartani az ügydöntő voksolást.

Tíz kérdésben kezdeményez népszavazást a Lehet Más a Politika – ezt Schiffer András frakcióvezető jelentette be több képviselőtársával együtt a Parlament előtti József Attila szobornál hétfő délelőtt. Az ökopolitikus elmondta: azután döntöttek a kezdeményezés mellett, miután azt látták, hogy a kormány „kezet emelt” a törvényesen megszerzett jövedelmekre, és kezet kíván emelni a munkavállalói jogokra is.

Szerinte nemcsak azért kell kikérni az emberek véleményét, mert tavaly tavasszal a szavazás előtt nem erről volt szó, hanem azért is, mert a Fidesz kormánya az alaptörvényben kívánja rögzíteni a „szegényellenes, neoliberális gazdaságpolitikájának alapjait”. Schiffer ismertette az Országos Választási Bizottsághoz benyújtani kívánt kérdéseket. Ezek az alábbiak:

1. Egyetért-e Ön azzal, hogy az álláskeresési járadék folyósításának időtartama az álláskeresővé válást megelőzően folyamatosan munkaviszonyban töltött idő egyötödénél, de legfeljebb 270 napnál kevesebb ne lehessen?

2. Egyetért-e Ön azzal, hogy az álláskeresési járadék összege ne lehessen alacsonyabb az álláskeresővé válást megelőző 12 havi átlagkereset nyolcvan százalékánál?

3. Egyetért-e Ön azzal, hogy a tankötelezettség annak a tanévnek a végéig tartson, amelyben az érintett személy a 18. életévét betöltötte?

4. Egyetért-e Ön azzal, hogy három hónapnál hosszabb próbaidőt munkaviszony esetében ne lehessen kötni?

5. Egyetért-e Ön azzal, hogy a munkaviszony egyoldalú megszüntetésére irányadó szabályok a 2011. január elsején hatályos szabályok szerint legyenek?

6. Egyetért-e Ön azzal, hogy a munkaidőkereten felül végzett munkáért járó bérpótlék mértéke ne lehessen alacsonyabb a személyi alapbér ötven százalékánál?

7. Egyetért-e Ön azzal, hogy a munkaidő-beosztás szerinti pihenőnapon végzett munkáért járó bérpótlék mértéke, abban az esetben ha a munkavállaló nem kap másik pihenőnapot, ne lehessen alacsonyabb a személyi alapbér száz százalékánál?

8. Egyetért-e Ön azzal, hogy az alapszabadság kétharmadát a munkáltató a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban legyen köteles kiadni?

9. Egyetért-e Ön azzal, hogy a Munka Törvénykönyve szerinti alapszabadság mértéke a 2011. január elsején hatályos szabályokhoz képest ne csökkenjen?

10. Egyetért-e Ön azzal, hogy a 2011. január elsejéig jogszerűen megszerzett nyugdíjjogosultságot az Országgyűlés ne vonja el?

Schiffer András a Népszabadság kérdésére elmondta: szövetségeseket továbbra is a választók között keresnek a kezdeményezéshez, de fel fogják venni a kapcsolatot azokkal az érdekvédelmi szervezetekkel, szakszervezetekkel is a következő napokban, akikkel korábban is együttműködtek.

„Nekünk van tapasztalatunk az előző ciklusból, amikor a társadalombiztosítás megmentéséért gyűjtöttünk aláírásokat. Ilyenkor folyamatosan jönnek a szövetségesek, sokszor egészen eltérő politikai alapállásúak is. Reálisan azzal számolunk, hogy vélhetően 2012-ben kerülhet sor erre a referendumra” - fogalmazott lapunk kérdésére Schiffer András.

Az LMP frakcióvezetője további újságírói kérdésre hozzátette: nem tartja a szociális konzultációhoz hasonlóan demagógnak, vagy populistának a feltett kérdéseket. Schiffer szerint a valódi szociális konzultációja az, amit az LMP tesz. A kérdések szerinte pontosak és célirányosak. Az ökopárti politikus arra a kérdésre, hogy miután bizonyos pontok a költségvetést is érinthetik, és emiatt az OVB akár „ki is szelektálhat” bizonyos kérdéseket, Schiffer azt mondta: számolnak azzal, hogy lesznek jogviták, ezért „pótkérdések özönét” fogják beadni, hogy mindenképpen sikeres legyen a kezdeményezés.

Schiffer szerint arra számítanak a legkevésbbé, hogy költségvetési érintettség miatt dobnák vissza bizonyos kérdéseiket, erre a Fidesz korábbi népszavazása a példa.

Azzal kapcsolatban, hogy a munkaügyi államtitkár nemrég bejelentette: a kormány nem nyúl hozzá az alapszabadság mértékéhez, így a tíz kérdés közül az egyik máris okafogyottá válhat, Scheiring Gábor, az LMP gazdasági szakpolitikusa azt mondta, hogy a kormány „össze-vissza beszél ezzel kapcsolatban”. Rámutatott, hogy a konvergencia programban és a Széll Kálmán Tervben szerepel ez a kitétel.

„A kormány szóban tagadja, de írásban igazolja a megszorításokat” - tette hozzá Scheiring Gábor.

Forrás: nol.hu

Vissza
2011.
május
13. 16:55

Átalakítják a nyugellátás rendszerét - Újabb Lázár-javaslat

 Átalakítják a nyugellátás rendszerét - Újabb Lázár-javaslat "Az általános öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőzően folyósított nyugellátás törvényben meghatározottak szerint csökkenthető és szociális ellátássá alakítható, munkavégzésre való képesség esetén megszüntethető" - áll abban a javaslatban, amelyet a fideszes Lázár János és Balsai István terjesztett az Országgyűlés elé pénteken.
Tovább
2011.
május
17. 08:54

Maratoni vita a korkedvezményes nyugdíjról

Maratoni vita a korkedvezményes nyugdíjról A korkedvezményes nyugellátás csökkentéséről, a munkaképesség esetén pedig megszüntethetőségéről tárgyal ma az Országgyűlés. Szó lesz még a Btk. kormány által javasolt kiegészítéséről és a társasházakról szóló törvénymódosítási kezdeményezésről is.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART