2013.
május
07. 13:22

Saját Tádzs Mahalt épít egy nyugdíjas postamester

Címkék:
Taj Mahal Saját Tádzs Mahalt épít egy nyugdíjas postamester Indiában feleségét gyászolva, akárcsak az eredeti esetben Sáh Dzsuhán sah, aki szülésbe belehalt kedvenc felesége emlékére tervezte és építtette a híres épületegyüttest.

Az eredeti 1632 és 1647 között épült meg. A mostani "utód" építése 16 hónapja kezdődött. A 77 éves Faizul Haszan Kadari 2011 decemberében veszítette el feleségét, és az özvegy férfi szinte azonnal nekilátott a munkának - adta hírül a The Daily Telegraph című brit lap kedden.

Kadari megpróbálja hűen másolni az eredetit, de jóval szerényebb lesz az épület. Az eredeti alapterülete a díszkerttel együtt 168 ezer négyzetméter. A jelenkorié 8500 lesz, azaz nagyjából huszad akkora.

A hajdani postamester eddig már vagy 9 millió forintnyi rúpiát költött a síremlékre. Mint mondja, felesége haláláig feleslegesnek és mértéktelennek vélte az eredeti Tádzs Mahalt.

Asszonya a síremlékben nyugszik, és az özvegy férfi végakaratában úgy rendelkezett, hogy mellé temessék, ahogy Dzsuhán is szeretett neje, Mumtáz Mahal mellett fekszik szarkofágjában.

Forrás: MTI

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART