2010.
október
28. 19:53

Schmitt Pál Győrben: Előttem az utódom?

Címkék:
Győri nyugdíjasok Mindketten olimpiai bajnokok, mindketten politikusok, mindketten elkötelezett hívei a sportnak, és mint szerdán délután kiderült, az idősek tiszteletének is. Még egy közös lehet majd a köztársasági elnökben és a győri városvezetőben: jó esély van ugyanis rá, hogy Schmitt Pált Borkai Zsolt kövesse a Magyar Olimpiai Bizottság elnöki székében.

Az 1988-as szöuli olimpia egyik megható pillanata volt, amikor egy 23 éves bajszos fiatalember, - aki sérülése ellenére 10 pontos tornagyakorlatot hajtott végre - átvette az aranyérmet, amit éppen a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára (1989-től elnöke) adott át neki. Akkor még valószínűleg egyikük sem gondolta, hogy 22 évvel később nemcsak mint olimpiai bajnokok, hanem egyikük, mint a Magyar Köztársaság elnöke, másikuk pedig mint Győr polgármestere áll majd az emberek elé a kisalföldi megyeszékhely városházájának dísztermében. Schmitt Pál és Borkai Zsolt a Nyitott Nemzedék – Nyugdíjasok Győri Szabadegyetemén találkozott, persze nem először Szöul óta, hiszen a közelmúltban a MOB elnöki tisztet az államfői bársonyszékért elhagyó diplomata - politikus és a polgármesterség mellett országgyűlési képviselőként is tevékenykedő MOB alelnök évek óta együtt dolgozik a sport területén. Ezért sem meglepő, hogy az elsősorban nyugdíjasoknak tartott előadásukban az idősek iránti tisztelet mellett mindketten a test és a lélek összhangját hangsúlyozták, amelynek eléréséhez a sporton át vezet az út. Még akkor is, ha életünk harmadik harmadában vagyunk- hívta fel a figyelmet a kétszeres olimpiai bajnok párbajtőrvívó köztársasági elnök, aki célul tűzte ki, hogy új tisztségében változtat azon a statisztikán, amely szerint a magyarok 60 százaléka nem mozog rendszeresen.

Schmitt Pál rámutatott, fiataljaink a néptánc, az erdei túra, a sport helyett az internet előtt való gubbasztást választják, pedig a rendszeres testmozgás önbizalmat ad, megtanít csapatban játszani és dolgozni, és nem mellesleg alázatra nevel. Az olimpiai bajnokok és az idősek közös felelőssége, hogy példaképek legyenek a felnövő generációk előtt- utalt rá az államfő, és arra biztatta a nagymamákat, nagypapákat, hogy figyeljenek unokáikra, hiszen nekik is ügyelniük kell arra, hogy egészséges, hazaszerető nemzedék nőjön fel. A köztársasági elnök ugyanilyen fontos törekvésének nevezte a szép magyar beszéd megőrzésének ügyét, valamint az élethosszig tartó tanulás segítését.

Az államfő beszédében tisztelgett a győri idősek előtt, és méltatta Borkai Zsoltot, akit a hetekben az Év Polgármesterévé választottak. Schmitt Pál szerint a kitüntetést azért kaphatta meg a győri városvezető, mert alázattal dolgozik, és nem hallani negatív híreket a kisalföldi megyeszékhellyel kapcsolatban. Hozzátette, úgy érzi, lehet még feladatot bízni a Rába parti polgármesterre, ezért támogatja, hogy utódja legyen a MOB elnöki székben.

Borkai Zsolt ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, az elmúlt időszakban sokszor megemlítették nevét, mint az olimpiai bizottság lehetséges új vezetője, és érzi a támogatást is a háta mögött. Hozzátette, ha úgy alakul, hogy az élet november 20. után újabb feladatot mér rá, akkor is egészen biztosan Győr polgármestere marad, mert egy ilyen pozíció erősíti a várost is. A sportágában EB-t, VB-t és olimpiát is nyerő egykori tornászbajnok beszédében életútjáról, a sport személyiségformáló szerepéről és egészségmegőrző hatásáról szólva kitért arra is, a városházán azt szeretnék elérni, hogy a gyerekeknek legyen mozgásigénye, az idősek pedig tudják, a testmozgást soha nem késő elkezdeni.

Forrás: Győrinap

Vissza
2010.
január
28. 10:23

Így öregedhetünk egészségesebben

 Így öregedhetünk egészségesebben Az Archives of Internal Medicine szaklapban közzétett négy tanulmány szerint a rendszeres testedzés segít abban, hogy idősebb korunkig megőrizzük testi és szellemi egészségünket.
Tovább
2010.
január
24. 07:33

A nemzedékek közötti kölcsönös felelősség

A nemzedékek közötti kölcsönös felelősség A nemzedékek közti együttműködésről hazánkban mostanában főleg mint „nyugdíjkérdésről”, legújabban mint „nyugdíjkatasztrófáról” beszélnek. Ezeken a hasábokon szándékosan kerülünk minden napihírt, mélyebb kapcsolatokra, hosszabb lélegzetű folyamatokra figyelünk.
Tovább
2010.
szeptember
13. 22:41

A rendszeres séta az agyunkat is fiatalon tartja

A rendszeres séta az agyunkat is fiatalon tartja A szakemberek egy éven át kísértek figyelemmel hetven idősebb, 60 és 80 év közötti felnőttet. A rendszeres napi séta nem csupán a testünket tartja fiatalon, de az idő előrehaladtával egyre lassuló agyi áramköreink működésére is jótékony hatással van - derült ki egy nemrég megjelent tanulmányból.
Tovább
2010.
október
10. 18:19

Becsülve tisztelni az öregkort - rendezvények az idősek hónapjában

Becsülve tisztelni az öregkort - rendezvények az idősek hónapjában Számos rendezvényen köszöntik az időseket ebben a hónapban országszerte. Néhány rendezvényről mi is beszámolunk, elsősorban a helyi sajtó segítségével. Amennyiben olvasóink is szívesen adnának hírt ilyenekről, esetleg fényképet is küldenének, ezeket várjuk a szerkesztoseg@jokortv.hu címre.
Tovább
2010.
január
27. 08:23

Dinamikus nagyi akar lenni? Mozgás!

Dinamikus nagyi akar lenni? Mozgás! A rendszeres testmozgás segít időskorban is fenntartani a testi egészséget és a szellemi frissességet - állapította meg több tanulmány.
Tovább
2009.
december
07. 14:39

Idős korban jobb a gyorsabb sétálás

Idős korban jobb a gyorsabb sétálás Egy francia felmérés szerint a lassabban sétálók háromszor gyakrabban halnak meg szív- és érrendszeri problémák miatt gyorsabb kortársaiknál.
Tovább
2010.
március
05. 23:55

Időskori napi torna

Időskori napi torna "Idősebbek is elkezdhetik" - volt az alcíme a televízióban egykor futó Tévétornának. Ma már helytállóbb lenne az "Idősebbek is kezdjék el" elnevezés, hiszen egyre több a bizonyíték arra nézve, hogy a mozgásszegény életmód a kor előrehaladtával törvényszerűen mozgásszervi betegségekhez vezet
Tovább
2010.
június
05. 17:45

Legyünk fittek ötven felett

Legyünk fittek ötven felett Éveink számának gyarapodásával nagyobb gondot kell fordítanunk arra, mit és hogyan eszünk. Az egészséges életmóddal sokat tehetünk a gondtalan öregkorért.
Tovább
2010.
szeptember
30. 13:17

Óbuda és Győr is idősbarát

Óbuda és Győr is idősbarát Átadták az Idősbarát Önkormányzat Díjakat. A hetedik alkalommal kiosztott díjat a III. kerület, Győr, Kaba, Nagykőrös, Pest megye és Pitvaros önkormányzata nyerte el. A díjjal egy-egy millió forintos pénzjutalom is jár.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART