2011.
április
05. 15:01

Se életpályamodell, se nyugdíj-megállapodás

Címkék:
Pintér Sándor A keddre összehívott rendkívüli ülésen sem sikerült megállapodnia a rendvédelmi szakszervezeteknek a Belügyminisztériummal (BM) a nyugdíjról, illetve az életpályamodellről. Az áprilisi demonstráció megtartásának esélye így tovább nőtt.

Pintér Sándor belügyminiszter a tanácskozáson azt mondta, azért hívta össze a Rendvédelmi Szervek Érdekvédelmi Fórumának rendkívüli ülését, hogy összegyűjtse a szakszervezetek javaslatait, amelyeket a kormány előtt képviselni tud. Napirend előtt hangsúlyozta, hogy egy korábbi ülésen ezt már kérte, de az érdekképviseletektől csak egyetlen javaslat érkezett.

Közölte, a parancsnoki kart kéri fel arra, hogy gyűjtse be a teljes állományból a javaslatokat, mert csak így tudhatja meg a BM, hogy milyen életpályamodellt kell kidolgoznia.

Halálpálya?

Pover Pál az érdekképviseletek nevében azt mondta: a múlt pénteki ülésen egységes álláspontot fogalmaztak meg, "halálpálya-" helyett életpályamodellt szeretnének, illetményemelést, a már nyugállományúak juttatásainak megőrzését és korszerű munkaeszközöket.

Úgy vélte, "fordítva ülnek a lovon", mert nem az érdekképviseleti oldalnak kellene javaslatokat tennie. Hallani szeretnék a kormány javaslatait, amelyekre reagálni fognak - mondta, hozzátéve: a szakszervezetek készen állnak a tárgyalások folytatására, ha szóban és írásban tájékoztatást kaptak a kormány terveiről.

Pintér Sándor erre úgy reagált: csak általánosságokat fogalmaztak meg eddigi javaslataikban a szakszervezetek, de konkrét lépéseket nem. Szerinte az biztosan nem valósítható meg, hogy aki most lép állományba 18 évesen, az a most hatályos szabályok szerint menjen nyugdíjba.

Ezt követően az ülést lezárták. Kónya Péter, a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének (FRDÉSZ) elnöke az ülést követően azt mondta: továbbra is fennáll, sőt erősödött az április 9-étől bejelentett demonstrációsorozat megtartásának esélye, mert konkrét javaslatokat vártak a kormánytól, de ilyenek az ülésen nem hangzottak el.

Nem járulnak hozzá

Kifejtette: a változások nem pozitív irányúak, felesleges a szakszervezeti oldaltól várni, hogy bármilyen módon hozzájáruljanak a megszerzett jogaik csorbításához. Egy konkrét életpályamodellre vonatkozó javaslathoz, amely az új tagokra lenne érvényes, tennének javaslatokat, de a meglévő álllomány életpályarendszerének egyik eleméhez, a szolgálati nyugdíjrendszer átalakításához semmilyen módon nem fognak hozzájárulni - szögezte le.

Kónya Péter március 28-án közölte, hogy április 9-étől demonstrációsorozatot tartanak hivatásuk és szerzett jogaik védelmében a fegyveres és rendvédelmi dolgozók érdekvédelmi szövetségei, szakszervezetei. A megmozdulásokat addig folytatják, amíg a szervezetek vezetői meg nem állapodnak a kormánnyal - tette hozzá.

Tájékoztatása szerint a fő demonstrációt április 16-án tartják, a hivatásos és nyugállományú börtönőrök, katonák, nemzetbiztonsági és polgári védelmi dolgozók, rendőrök, tűzoltók és vámosok a Hősök teréről a Parlament elé fognak vonulni, ahonnan addig nem távoznak, amíg a demonstrációs bizottság meg nem egyezik a kormánnyal.

Az elvárásuk az, hogy az állam ne csorbítsa szerzett jogaikat és juttatásaikat. A szolgálati nyugdíjrendszer megváltoztatásáról is készek tárgyalni, de a változtatások szerintük csak a jövőben belépőkre vonatkozhatnak.

Forrás: Hírextra

Vissza
2011.
március
29. 18:01

„Az utolsó csepp volt” - Milliárdokkal sújtják a rendvédelmiseket

„Az utolsó csepp volt” - Milliárdokkal sújtják a rendvédelmiseket A Belügyminisztérium által zárolt 35 milliárdból mintegy 25 milliárdos elvonás a rendőrséget érinti, emellett még a korengedményes nyugdíjat is megszüntetik.
Tovább
2011.
március
28. 19:45

A Belügyminisztérium válaszolt a rendőrök demonstráció-tervére

A Belügyminisztérium válaszolt a rendőrök demonstráció-tervére A rendvédelmi dolgozók április 9-étől demonstrációsorozatot tartanak hivatásuk és szerzett jogaik védelmében. Az akció kihirdetésére a Belügyminisztérium közleménnyel válaszolt. Ebben kiemelik, hogy a Széll Kálmán Tervben a hivatásos állományúakra vonatkozó elképzelés az 'aktív éveket', vagyis a munkában töltött időt, és nem a korai nyugdíjba menetelt kívánja támogatni.
Tovább
2011.
március
16. 09:10

Kiváltják a korkedvezményt

Kiváltják a korkedvezményt A kormány életpályamodellel váltaná ki a korkedvezmény intézményét, mivel az ország nem engedheti meg magának, hogy 40-50 éves emberek nyugdíjba menjenek. Az érdekvédők szerint az érintett munkakörök olyan, mással nem kiváltható terhet jelentenek, amelyet nem lehet az időskori nyugdíjig végezni.
Tovább
2010.
április
26. 11:15

Kommandós nyugdíj 36 évesen!

Kommandós nyugdíj 36 évesen! A nyugdíjbiztosító statisztikái alapján elsőként a Pénzcentrum.hu tette közzé az öregségi nyugdíjasaink ellátási összegeiről szóló összeállítását.
Tovább
2011.
március
01. 20:34

Korkedvezményes nyugdíj - Ezt tervezi a kormány

Korkedvezményes nyugdíj - Ezt tervezi a kormány A korkedvezményes nyugdíj helyett új életpályamodellel és más eszközökkel venné figyelembe a készülő szabályozás az elvégzett munka sajátosságait.
Tovább
2011.
március
31. 22:45

Korkedvezményes nyugdíj: "Nem lehet belepiszkálni a jogosultságokba"

Korkedvezményes nyugdíj: "Nem lehet belepiszkálni a jogosultságokba" Az MSZOSZ közleményében hangsúlyozza: olyan stabil, kiszámítható társadalombiztosítási rendszert kell az érintettek és szakszervezeti képviselőik bevonásával megalkotni, amely hosszú távra tervezhető.
Tovább
2011.
március
21. 10:27

MSZOSZ : nem az indokolatlan megszorításokra!

MSZOSZ : nem az indokolatlan megszorításokra! A szakszervezeti szövetség Orbán Viktor miniszterelnöknek címzett nyílt levelében azt írja: a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) elutasítja a munkavállalókat, nyugdíjasokat érintő megszorításokat.
Tovább
2011.
március
10. 14:16

Pintér Sándorhoz fordult 13 rendvédelmi érdekképviselet

Pintér Sándorhoz fordult 13 rendvédelmi érdekképviselet A közlemény szerint a rendvédelmi ágazatban működő szakszervezetek egy közös nyilatkozatot aláírva fordultak Pintér Sándor belügyminiszterhez a "Széll Kálmán Tervben deklarált, a szolgálati nyugdíjrendszer átalakítására vonatkozó kormányzati szándékkal összefüggésben".
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART