2011.
december
18. 06:01

Segítő vásárlás - Kiállítás és vásár a Millenárison

Címkék:
Segítő vásárlás Megnyílt a Segítő vásárlás elnevezésű rendezvény; szombaton és vasárnap a budapesti Millenárison a fogyatékkal élők munkáiból válogathatnak azok, akik karácsonyi ajándékot keresnek. A rendezvényen megállapodást kötött a kormányzattal a Magyar Posta a fogyatékosok foglalkoztatásáról.

A programot megnyitó Réthelyi Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) vezetője mindenkit arra biztatott, ha teheti, a megváltozott képességű emberek munkáiból, alkotásaiból válaszon ajándékokat a karácsonyfa alá. A miniszter szavai szerint, ha valakinek hátrányt kell elviselnie, annak jó esélye van arra, hogy az élet más területén megmutathassa különleges tehetségét, és ennek kiváló teret ad a hétvégi bemutató és vásár.

Soltész Miklós szociális államtitkár arról beszélt, azt szeretné, ha a hazai fogyatékosok által készített világszínvonalú termékek nemcsak külföldön, hanem Magyarországon is ismertté válnának. Elmondta, bárhol járt Európában és a világban, mindenhol találkozott a boltokban olyan termékekkel, amelyeket Magyarországon a megváltozott munkaképességű, fogyatékkal élő emberek készítettek.
Véleménye szerint ezekből a - bekötött ujjú kezet ábrázoló logóval ellátott - termékekből mind az állami, mind pedig az önkormányzati cégek is vásárolhatnának beszerzéseik során.

Bernáth Ildikó fogyatékosügyi miniszteri biztos arról beszélt, hogy a kormány a fogyatékos munkavállalók számára is biztosítani akarja az anyagi függetlenséget, és javítani kívánja foglalkoztatási esélyeiket.
Közölte, az Országgyűlés várhatóan a jövő héten fogadja el azt a törvényjavaslatot, melynek értelmében jövőre bevezetik az úgynevezett rehabilitációs kártyát; ettől azt várják, hogy minél több megváltozott munkaképességű ember kapjon munkát. Jelezte: a munkáltatónak addig jár majd a teljes járulékmentességet biztosító kedvezmény, amíg a fogyatékos ember ott dolgozik.

Tapolczai Gergely siket országgyűlési képviselő (Fidesz-KDNP) jelnyelven, illetve jeltolmácson keresztül egyebek mellett arra mutatott rá, hogy jelenleg az Európai Unióban átlagosan 40-45 százalékos a fogyatékosok foglalkoztatási aránya, míg ugyanez csak Magyarországon 10-12 százalék. Az Európai Unió stratégiában azt tűzték ki célul, hogy 2020-ra a fogyatékkal élők foglalkoztatási arányát 75 százalékra emelik.
Bejelentette, hogy a Nefmi és a Magyar Posta Zrt. együttműködési megállapodást köt  megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásáról, a posta egyebek mellett arra is törekszik, hogy az 5 százalékos foglalkoztatási arányt elérje.
A megállapodást a rendezvényen Soltész Miklós és Horváth Gergely Domonkos, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója írta alá.

Forrás: MTI/Jókor Tv

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART